Πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση εντόμων για περιβαλλοντικούς λόγους
Δίνουν μία γεύση κρέατος στα φαγητά
Ολοένα και περισσότερο προωθείται η κατανάλωση εντόμων αντί για κρέας προκειμένου να μειωθούν οι ρύποι της κτηνοτροφίας.
Τα έντομα μπορούν να προσφέρουν σε πιάτα γεύσεις που μοιάζουν με κρέας, συμβάλλοντας στην παροχή μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον εναλλακτικής λύσης σε σχέση με τις παραδοσιακές επιλογές κρέατος, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες.
Οι αλευρώδεις, η προνυμφική μορφή του κίτρινου σκαθαριού, μαγειρεύτηκαν με ζάχαρη από ερευνητές που διαπίστωσαν ότι το αποτέλεσμα είναι μια γεύση που μοιάζει με κρέας και θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί σε έτοιμα τρόφιμα ως πηγή πρωτεΐνης.
Ενώ οι αλευρόσκωλοι χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα κυρίως ως σνακ για κατοικίδια ζώα ή ως δόλωμα κατά το ψάρεμα, έχουν δυνατότητες ως πηγή τροφής για τους ανθρώπους, ώστε να αποκτήσουν τις αναγνωρίσιμες γεύσεις του κρέατος χωρίς τις βλαβερές επιπτώσεις στο κλίμα, καθώς και την άμεση ρύπανση του αέρα και του νερού, από την εκτροφή βοδινού, χοιρινού και άλλων τροφίμων ζωικής προέλευσης.
"Τα έντομα είναι μια θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφής με υψηλές ποσότητες λιπαρών οξέων, βιταμινών, ανόργανων συστατικών, φυτικών ινών και υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, που είναι σαν αυτές του κρέατος", λέει ο In Hee Cho, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Wonkwang της Νότιας Κορέας, επικεφαλής της μελέτης.
"Σε πολλούς καταναλωτές αρέσει σοβαρά και χρειάζεται η ζωική πρωτεΐνη στη διατροφή μας. Ωστόσο, η παραδοσιακή κτηνοτροφία παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι τα αυτοκίνητα. Από την άλλη πλευρά, η εκτροφή εντόμων απαιτεί μόνο ένα κλάσμα της γης, του νερού και των ζωοτροφών σε σύγκριση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία".
Ο Cho δήλωσε ότι τα βρώσιμα έντομα, όπως οι αλευρώδεις και οι γρύλοι, είναι "υπερτροφές" που απολαμβάνουν εδώ και καιρό οι κοινότητες στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Ωστόσο, οι άνθρωποι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είναι γενικά πιο επιφυλακτικοί με την κατανάλωση εντόμων, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες αρκετών εστιατορίων και σούπερ μάρκετ να παρέχουν επιλογές εντόμων στους καταναλωτές.
Η χρήση των αλευρόσκωλων ως αρωματική ουσία που μοιάζει με κρέας μπορεί να βοηθήσει να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, ελπίζουν οι ερευνητές. Η νέα μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στην Αμερικανική Χημική Εταιρεία αυτή την εβδομάδα, διαπίστωσε ότι οι γεύσεις απελευθερώνονται όταν οι αλευρώδεις θερμαίνονται με σάκχαρα, με τις πρωτεΐνες και τα σάκχαρα να αλληλεπιδρούν και να καραμελώνουν σε μια σειρά από γεύσεις που μοιάζουν με κρέας και αλμυρές γεύσεις.
Διαφορετικές διαδικασίες μαγειρέματος παρήγαγαν διαφορετικά αποτελέσματα, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι αλευρώδεις στον ατμό εκπέμπουν ένα είδος αρώματος που μοιάζει με γλυκό καλαμπόκι, ενώ οι ψητές και οι τηγανητές εκδοχές έχουν μεγαλύτερη ομοιότητα με τις γαρίδες. Μια ομάδα εθελοντών χρησιμοποιήθηκε σε τεστ όσφρησης για να διαπιστωθεί η πιο ευνοϊκή γεύση κρέατος από αυτές που παρασκευάστηκαν.
Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο περίπου όλων των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα, με την εκτροφή ζώων για κρέας να ευθύνεται για την πλειονότητα αυτών των εκπομπών. Η βόσκηση και η διατροφή των ζώων καταναλώνει περίπου το 80% των γεωργικών εκτάσεων της Γης, με τα πάντα, από τις ακαθαρσίες των αγελάδων μέχρι τη μαζική αποψίλωση της γης για να δημιουργηθεί βοσκότοπος, να προκαλούν εκπομπές που θερμαίνουν τον πλανήτη.
Οι επιστήμονες λένε ότι η αποφυγή του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο μεγαλύτερος τρόπος για να μειώσετε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον πλανήτη, αν και η κρεατοφαγία παραμένει δημοφιλής στη Δύση και κερδίζει τώρα έδαφος μεταξύ μιας αναδυόμενης πλούσιας τάξης στην Κίνα και την Ινδία.
Τα έντομα, τα οποία μπορούν να εκτραφούν σε τεράστιους αριθμούς σε μικρούς χώρους με ένα κλάσμα της ρύπανσης του παραδοσιακού κρέατος, έχουν αναφερθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ως μια δυνητικά πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών για τη διατροφή ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού που αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εν μέσω φημών για το τέλος της σχέσης του με την δυνάμει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ο 64χρονος πρίγκιπας είναι όγδοος στη διαδοχή του θρόνου
Πότε θα ανακοινώσει τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης
Ποιο είναι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Aνάλυση της Washington Post
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Παραμένει φυλακισμένος ο μεγιστάνας της ραπ
Υπήρξε «κομμάτι της προσωπικής του ιστορίας» - Το βίντεο στο Instagram
Με αφορμή την πρόταση για τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στο υπουργείο Υγείας
Πώς οι παράγοντες που ελέγχουν τις εξελίξεις είναι μέρος του προβλήματος και όχι αναγκαστικά της λύσης
O Τράβις Τίμερμαν είχε βρεθεί στην περιοχή για προσκύνημα
Μετά από ένα κρίσιμο λάθος του Κινέζου αντιπάλου του
Η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου - Σήμερα εργάζεται στη Deutsche Welle και δηλώνει Βερολινέζος
Η εθνοθρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού, οι μαχητικές ομάδες, ο αλ-Τζουλάνι και το μέλλον της πολύπαθης χώρας
Κάθε πρόεδρος μετά τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ - εκτός από τον Τζέραλντ Φορντ - έχει κερδίσει τον τίτλο τουλάχιστον μία φορά
3.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο σκοτάδι
Το χρονικό της υπόθεσης
Περιέγραψε την εμπειρία της σε ντοκιμαντέρ - Αποκάλυψε ότι ήταν ένα συναισθηματικό ράκος πίσω από τις σκηνές
Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την αποσιώπησή του από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.