Περιβαλλον

Πώς η ολλανδική πόλη Χάαρλεμ απαγόρευσε τις διαφημίσεις του κρέατος

Ο νόμος που αναμένεται να αποθαρρύνει την κρεοφαγία θα εφαρμοστεί από το 2024

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς η ολλανδική πόλη Χάαρλεμ απαγόρευσε τις διαφημίσεις του κρέατος

Ολλανδία: Γιατί ο δήμος του Χάαρλεμ απαγόρευσε τις διαφημίσεις κρέατος στον δημόσιο χώρο - Το σκεπτικό της απόφασης και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται.

Με σκοπό τη μείωση και τη σταδιακή κατάργηση της κρεοφαγίας, ο δήμος του Χάαρλεμ της Ολλανδίας -μια ιστορική πόλη 160.000 κατοίκων- απαγόρευσε τις διαφημίσεις κρέατος στον δημόσιο χώρο. Όπως είναι πια ευρέως γνωστό, η εντατική εκτροφή ζώων προς βρώση και η κατανάλωση κρέατος επιβαρύνουν τον πλανήτη με διοξείδιο του άνθρακος και επιδεινώνουν τα φαινόμενα του θερμοκηπίου. Ο νόμος που αναμένεται να αποθαρρύνει την κρεοφαγία θα εφαρμοστεί από το 2024 και το κρέας θα προστεθεί σε μια λίστα προϊόντων τα οποία συμβάλλουν στην κλιματική κρίση. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τις πτήσεις με αεροπλάνο καθώς τη χρήση πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων οχημάτων.

Μέχρι τώρα, διαφημίσεις για κρέας υπήρχαν σε λεωφορεία του Χάαρλεμ και στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια. Αλλά όπως λέει η Ziggy Klazes, σύμβουλος του κόμματος Groen Links, η οποία πρότεινε το σχετικό νομοσχέδιο, «δεν μπορούμε να παραπονιόμαστε για την απορύθμιση του κλίματος και ταυτοχρόνως να τρώμε κρέας. Σίγουρα πολλοί άνθρωποι βρίσκουν την απόφαση του δήμου του Χάαρλεμ σκανδαλώδη, άλλοι τόσοι όμως καταλαβαίνουν ότι είναι σωστή.»

Πέρα από το σωστό και το λάθος, η εκστρατεία κατά της κρεοφαγίας προκαλεί αναταράξεις στην κτηνοτροφία και γενικά στο εμπόριο κρέατος. Έτσι, ο τομέας του κρέατος απαντά με την αντι-εκστρατεία «Nederland Vleesland» (Ολλανδία, χώρα του κρέατος) κάνοντας λόγο για τη γαστρονομία και για τις ανάγκες των ανθρώπων για ζωικές πρωτεΐνες.

Η αλήθεια είναι πάντως, ότι η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος με όλες της τις παραμέτρους είναι υπεύθυνη για το 1/3 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος στον πλανήτη, κι ότι α ζώα που καταλήγουν στο πιάτο μας εκλύουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου. Γι’ αυτό, η πρωτοβουλία του Χάαρλεμ αναμένεται να δώσει φτερά στο κίνημα της περιβαλλοντικής χορτοφαγίας η οποία στηρίζεται στα δεδομένα ότι όλα τα είδη κρέατος -αλλά ιδιαίτερα το αρνί και το βόειο κρέας- παράγουν πολλαπλάσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή τους από ό,τι τα φρούτα ή τα λαχανικά. Τη μείωση στη κατανάλωση κρέατος έχει υποστηρίξει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή σε ειδική έκθεσή της το 2019. Αλλά και σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η κτηνοτροφία συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, την ατμοσφαιρική ρύπανση, στη σπατάλη ενέργειας, στην αποψίλωση των δασών και στη μείωση της βιοποικιλότητας. Η FAO εκτιμά ότι ο τομέας του ζωικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, ο οποίος περιλαμβάνει επιμέρους βιομηχανίες -π.χ. του δέρματος, του μαλλιού, του γάλακτος, των αυγών, των λιπασμάτων, των φαρμακευτικών προϊόντων- αποτελεί έναν από τους δύο ή τρεις σημαντικότερους παράγοντες περιβαλλοντικής υποβάθμισης σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ