Περιβαλλον

«Ξεπερασμένοι» οι χάρτες πλημμυρών των ΗΠΑ λόγω της κλιματικής αλλαγής

Χρειάζονται άμεση επικαιροποίηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλημμύρες στο Κεντάκι: Διασώστες με φουσκωτή βάρκα σε δρόμους - ποτάμια
Πλημμύρες στο Κεντάκι © EPA / SGT JESSICA ELBOUAB / KENTUCKY NATIONAL GUARD / HANDOUT

Οι χάρτες πλημμυρών των ΗΠΑ είναι ξεπερασμένοι λόγω της κλιματικής αλλαγής και χρειάζονται άμεση επικαιροποίηση.

Οι χάρτες πλημμυρών που χρησιμοποιεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ξεπερασμένοι, δήλωσε την Κυριακή ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, ή Fema, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά καταστροφικών πλημμυρών που προκλήθηκαν από υπερβολικές βροχοπτώσεις που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή.

Η Ντιν Κρίσγουελ δήλωσε στην εκπομπή State of the Union του CNN: «Το κομμάτι που είναι πραγματικά δύσκολο αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι οι χάρτες μας για τις πλημμύρες δεν λαμβάνουν υπόψη την υπερβολική βροχή που έρχεται. Και βλέπουμε αυτές τις βροχοπτώσεις ρεκόρ που συμβαίνουν».

Ακολούθως, ρωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση στο Τζάκσον του Μισισιπή, όπου οι εγκαταστάσεις ύδρευσης της πόλης απέτυχαν μετά τις σφοδρές πλημμύρες στον ποταμό Pearl River, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς πόσιμο ή χρησιμοποιήσιμο νερό.

Την Κυριακή, καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν τμήματα της βορειοδυτικής Τζόρτζια, προκαλώντας πλημμύρες. Τα τοπικά δελτία ειδήσεων έδειχναν δρόμους κάτω από το νερό και ιδιοκτήτες σπιτιών να αγωνίζονται.

Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Μπράιαν Κεμπ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις κομητείες Chattooga και Floyd, κατευθύνοντας όλους τους κρατικούς πόρους για να βοηθήσουν στις "δραστηριότητες προετοιμασίας, αντιμετώπισης και αποκατάστασης".

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) ανέφερε βροχοπτώσεις έως και μία ίντσα την ώρα. Εκτιμάται ότι έπεσαν έως και 12 ίντσες, σύμφωνα με το διάταγμα του Kemp.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή κατάσταση», ανέφερε το NWS. «Μην επιχειρήσετε να ταξιδέψετε, εκτός εάν εγκαταλείπετε μια περιοχή που υπόκειται σε πλημμύρες ή βρίσκεται υπό εντολή εκκένωσης».

Τέτοιες υπερβολικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες θα επαναφέρουν στο προσκήνιο τις δυσκολίες στην πρόβλεψη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η Fema θα συνεργαστεί με τις τοπικές δικαιοδοσίες «για να τις βοηθήσει να προσδιορίσουν καλύτερα τις ανάγκες τους και να τις βοηθήσει να δημιουργήσουν καλύτερα μοντέλα πρόβλεψης, επειδή πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ποιες θα είναι οι απειλές στο μέλλον ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ώστε να μπορέσουν να θέσουν σε εφαρμογή τα μέτρα μετριασμού».

Τον περασμένο μήνα, οι βροχοπτώσεις στο Μιζούρι, το Κεντάκι και το Ιλινόις έσπασαν ρεκόρ αιώνων, προκαλώντας καταστροφές σε κοινότητες, κτίρια και υποδομές.

«Οι χάρτες της Fema αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται πραγματικά στις ποτάμιες και παράκτιες πλημμύρες και συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές για την επικαιροποίηση των χαρτών», δήλωσε ο Criswell.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ