Αρνητικό ρεκόρ 15ετίας για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο
Τη Δευτέρα μετρήθηκαν 3.358 εστίες φωτιάς
Βραζιλία: Ρεκόρ 15ετίας για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο - Τη Δευτέρα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο με 3.358 εστίες φωτιάς.
Ο αριθμός των πυρκαγιών στο βραζιλιάνικο τμήμα του Αμαζονίου έφθασε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ακόμη ένα σημάδι της καταστροφής που συντελείται στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.
Δορυφορικές εικόνες εντόπισαν 3.358 εστίες φωτιάς τη Δευτέρα 22 Αυγούστου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σε μια ημέρα από τον Σεπτέμβριο του 2007, επιβεβαίωσε χθες Πέμπτη αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών (INPE) στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Ο αριθμός των πυρκαγιών είναι τρεις φορές υψηλότερος από εκείνον της 10ης Αυγούστου 2019, που χαρακτηρίστηκε «Ημέρα της Φωτιάς», επειδή αγρότες φέρονται να επιδόθηκαν σε συντονισμένες εμπρηστικές ενέργειες, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.
Σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Σέτζερ, επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθηση πυρκαγιών του ΙΝΡΕ, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι πύρινες εστίες της Δευτέρας προκλήθηκαν από συντονισμένους εμπρησμούς.
Ειδικοί αποδίδουν τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο στη δράση αγροτών, κτηνοτρόφων και κερδοσκόπων, οι οποίοι «καθαρίζουν» τη γη καίγοντας δέντρα.
Η περίοδος των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο ξεκινά συνήθως τον Αύγουστο, όταν αρχίζει η ξηρασία. Από την αρχή του μήνα έχουν καταγραφεί 24.124 εστίες φωτιάς και ενδέχεται να είναι ο φετινός Αύγουστος να είναι ο χειρότερος επί προεδρίας του Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Απευθυνόμενος στους επικριτές του από το εξωτερικό, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας έγραψε χθες Πέμπτη σε ανάρτησή του στο Twitter: «Αν ήθελαν να τους ανήκει ένα όμορφο δάσος, θα έπρεπε να είχαν διατηρήσει αυτά στις χώρες τους… Ο Αμαζόνιος ανήκει και θα ανήκει πάντα στους Βραζιλιάνους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.