Περιβαλλον

Ημέρα της Γης 2022: Πορείες για την κλιματική αλλαγή σήμερα 22 Απριλίου

Τι ζητούν οι διαδηλωτές - Η Ευρώπη και το ρωσικό φυσικό αέριο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την κλιματική αλλαγή
Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την κλιματική αλλαγή © EUROKINISSI/ALESSANDRO DI MARCO

Πορείες με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Γης 2022. Διαδηλωτές στους δρόμους για την κλιματική αλλαγή σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2022 ακτιβιστές σε Ευρώπη και ΗΠΑ κατεβαίνουν στους δρόμους για την κλιματική αλλαγή. Διαδηλώσεις και πορείες πραγματοποιούνται σήμερα 22 Απριλίου.

Βασικά αιτήματα να μειωθούν δραστικά τα ορυκτά καύσιμα. Με αφορμή την Ημέρα της Γης 2022 και με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο σε εξέλιξη, διαδηλωτές στην Ευρώπη αναμένεται να ζητήσουν την άμεση παύση των ευρωπαϊκών εισαγωγών πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία, καθώς και τη διακοπή της κατασκευής υποδομών για την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων.

Ημέρα της Γης 2022 - Πότε καθιερώθηκε - Γιατί γιορτάζεται στις 22 Απριλίου

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γης γιορτάζεται στις 22 Απριλίου. Φέτος είναι η 52η επέτειος από τη χρονιά που ξεκίνησε να γιορτάζεται η συγκεκριμένη ημέρα.

Ο εορτασμός αυτός αποτελεί την αφορμή για να αφυπνίζεται η περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και να πολλαπλασιάζονται οι περιβαλλοντικές δράσεις για την προστασία του πλανήτη Γη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον:

  1. Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα.
  2. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network).
  3. Εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο.
  4. To 2009 τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».
  5. Η Ημέρα της Γης έχει προγραμματιστεί να γιορτάζεται στις 22 Απριλίου τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έγιναν για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Διεθνής ημέρα της γης σήμερα | 22/04/2022 | EΡΤ

Η Ημέρα της Γης 2022 βγάζει στους δρόμους διαδηλωτές στην Ευρώπη - Η κλιματική αλλαγή και το ρωσικό πετρέλαιο

Στην Ευρώπη, ακτιβιστές στο Βερολίνο, τη Βαρσοβία, τις Βρυξέλλες και άλλες πόλεις αναμένεται να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις έξω από κτίρια της γερμανικής κυβέρνησης και πρεσβειών, όπου θα μοιράσουν ρούβλια πιτσιλισμένα με κόκκινη μπόγια, που θα συμβολίζουν το αίμα που έχει βάψει ένα νόμισμα που, κατά τους ίδιους, τροφοδοτεί την κλιματική αλλαγή και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο λόγω των ανησυχιών για τις συνέπειες που θα είχε στις οικονομίες τους.

Διαδήλωση προγραμματίζουν και περίπου 10 ακτιβιστές στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας. Τμήματα του Λβιβ επλήγησαν αυτή την εβδομάδα από ρωσικούς πυραύλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι.

«Όταν η Γερμανία συνεχίζει να αγοράζει αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία, αυτό σημαίνει τα χρήματά τους ότι πληρώνουν για να κατασκευάσουν νέες στρατιωτικές μηχανές, νέες βόμβες που σκοτώνουν Ουκρανούς» δήλωσε από τη Λβιβ η Νατάλια Γκόζακ, επικεφαλής της οργάνωσης EcoAction. Σύμφωνα με την ίδια, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να διαλέξουν μεταξύ των οικονομικών δυσκολιών που θα συνεπαγόταν το εμπάργκο και των θανάτων Ουκρανών.

Ημέρα της Γης 2022 στις ΗΠΑ - Οι πορείες για την κλιματική αλλαγή

Στις ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί πορεία στην Ουάσινγκτον. Οι διαδηλώσεις έχουν στόχο να προβάλουν αιτήματα για δράση αναφορικά με την κλιματική αλλαγή με αφορμή την Ημέρα της Γης 2022.

Από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει πάνω από 38 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο διχάζει την Ευρώπη

Οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να απαγορεύσουν τις ρωσικές εισαγωγές άνθρακα από τον Αύγουστο, στο πλαίσιο σαρωτικών κυρώσεων που έχουν επίσης στόχο τις ρωσικές τράπεζες και Ρώσους ολιγάρχες.

Χώρες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, έχουν δηλώσει ότι μπορούν να αποκοπούν από το ρωσικό αέριο μέσα σε μερικά χρόνια. Ήδη, ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη εγκαταλείπουν το ρωσικό πετρέλαιο οικειοθελώς για να αποφύγουν, μεταξύ άλλων, ενδεχόμενα νομικά προβλήματα.

Ωστόσο, οι 27 χώρες της ΕΕ είναι μοιρασμένες στο εάν θα επιβάλουν άμεσο και πλήρες εμπάργκο στα ρωσικά καύσιμα, κάτι που σύμφωνα με την Γερμανία και την Ουγγαρία μπορεί να πλήξει τις οικονομίες τους. Η ΕΕ αγοράζει το 40% του αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στην Ημέρα της Γης και την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.