Περιβαλλον

Από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 50% του ηλεκτρισμού στην Κίνα

Ο σχεδιασμός του Πεκίνου για το 2022

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εργάτες φτιαρίζουν κάρβουνο από βαγόνι τρένου στην Κίνα
Η Κίνα είναι πρώτη σε κατανάλωση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας © EPA/ROMAN PILIPEY

Η Κίνα μέσα στο 2022 θα έχει καταφέρει να παράγει το 50% του ηλεκτρισμού που χρειάζεται ετησίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην Κίνα πάνω από το 50% του ηλεκτρισμού θα προέρχεται το 2022 από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια και υδροηλεκτρικά φράγματα. Στην ενεργειακή εξίσωση μπαίνουν και οι πυρηνικοί σταθμοί.

Εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το ενεργειακό πλάνο, η Κίνα θα ξεπεράσει για πρώτη φορά στην ιστορία της τα ορυκτά καύσιμα και την εξάρτησή της από αυτά για την παραγωγή ενέργειας.

Η Κίνα κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση στον πλανήτη. Είναι, επίσης, πρώτη στον κόσμο στην κατανάλωση άνθρακα.

Το 2022 αναμένεται να προσθέσει 180 γιγαβάτ (GW) στο ενεργειακό της μείγμα που δεν θα προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, με τη συνολική συνεισφορά των πηγών αυτού του είδους να φθάνει τα 1.300 GW. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη (27/1) το Συμβούλιο Ηλεκτρισμού της Κίνας.

Με άλλα λόγια, θα ξεπεράσει το ήμισυ του προβλεπόμενου συνολικού ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της Κίνας, που θα ανέρχεται σε 2.600 GW περί τα τέλη της χρονιάς, κατά την εκτίμηση που διατυπώνεται σε έκθεση του Συμβουλίου. Τα 1.140 GW θα προέρχονται αντιθέτως από μονάδες που καίνε άνθρακα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην Κίνα σχεδιάζουν ένα μέλλον βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να «ελέγξει» την κατανάλωση άνθρακα την περίοδο 2021-2025 και να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες σε τουλάχιστον 1.200 GW ως το τέλος της δεκαετίας, προκειμένου να βάλει όριο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030 και να φθάσει στη λεγόμενη κλιματική ουδετερότητα περί το 2060.

Το Συμβούλιο Ηλεκτρισμού της Κίνας ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως η βιομηχανία παραγωγής ενέργειας της χώρας, στην οποία αναλογεί το 41% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα μπορούσε να θέσει στόχο να φθάσει στο όριο εκπομπών περί το 2028.

Στη χθεσινή του έκθεση, το Συμβούλιο προβλέπει εξάλλου ότι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το 2022 θα αυξηθεί κατά 5 ως 6% φέτος, φθάνοντας τις 8,7 ως 8,8 τρισεκ. κιλοβατώρες.

«Αναμένουμε ότι η κατάσταση όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση να είναι γενικά ισορροπημένη σε όλη τη χώρα. Όμως ορισμένες περιφέρειες μπορεί να αντιμετωπίσουν ελλείψεις κατά τη διάρκεια των ωρών της κορύφωσης της ζήτησης την καλοκαιρινή και τη χειμερινή περίοδο», σημειώνεται στο κείμενο.

Οι μισές και πλέον κινεζικές περιφέρειες αντιμετώπισαν για αρκετούς μήνες ελλείψεις το 2021, εν μέρει εξαιτίας της χαμηλότερης της προβλεπόμενης παραγωγής από υδροηλεκτρικά φράγματα και των ανεπαρκών προμηθειών άνθρακα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ