Περιβαλλον

IPTO Analytics: Για το περιβάλλον όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες

Η νέα εφαρμογή για φορητές συσκευές από τον ΑΔΜΗΕ

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 807
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
IPTO Analytics: Η νέα εφαρμογή για φορητές συσκευές από τον ΑΔΜΗΕ

ΑΔΜΗΕ: Το ψηφιακό εργαλείο ενημέρωσης IPTO Analytics σχετικά με την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης και τη σημασία της στη μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση.

Φανταζόσασταν ποτέ ότι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα χωρούσε στην οθόνη του κινητού σας; Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) το έκανε πραγματικότητα με την εφαρμογή για φορητές συσκευές IPTO Analytics! Με την εφαρμογή του ΑΔΜΗΕ, για πρώτη φορά, ανοιχτά δεδομένα για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα γίνονται διαθέσιμα σε όλους μας, απλά και κατανοητά.

Μία εφαρμογή γεμάτη ενέργεια
Το IPTO Analytics είναι ειδικά σχεδιασμένο να παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης. Μέσα από διαδραστικά γραφήματα, δείκτες και χάρτες που ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, η εφαρμογή μάς πληροφορεί εύκολα και γρήγορα για τις βασικές παραμέτρους του ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς.

Τι μπορούμε να δούμε όμως στο IPTO Analytics; Τη ζήτηση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις εκπομπές CO2 και το ισοζύγιο των διασυνδέσεων με τα γειτονικά κράτη, που οπτικοποιούνται με ευκολονόητο τρόπο δίνοντάς μας άμεση και σαφή εικόνα για το πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα και πόσο γρήγορα προχωρά η ενεργειακή μετάβαση στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, με λίγες μόνο κινήσεις από την οθόνη του κινητού, μπορούμε να παρακολουθούμε ανά πάσα στιγμή:

  • Πόση ενέργεια καταναλώνουμε, ποια είναι δηλαδή η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα (πρόβλεψη και πραγματικό φορτίο).
  • Με ποιον τρόπο παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα που φτάνει στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας, με αναλυτική απεικόνιση των πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούμε (Ανανεώσιμες Πηγές, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο, λιγνίτη, εισαγωγές) και το ποσοστό συμμετοχής τους στο ενεργειακό μας μείγμα.
  • Την ένταση εκπομπών CO2 από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο ή τον λιγνίτη.
  • Το ισοζύγιο των διασυνδέσεων, δηλαδή τις καθημερινές ανταλλαγές ενέργειας με τους γείτονές μας (Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία).

IPTO Analytics: Η νέα εφαρμογή για φορητές συσκευές από τον ΑΔΜΗΕ

Εξερευνήστε τη μαργαρίτα της καθαρής ενέργειας

Με την ενεργειακή μετάβαση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το IPTO Analytics φροντίζει να ενσωματώνει ολοένα και περισσότερα δεδομένα που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια. Με αυτό το σκεπτικό, η εφαρμογή «διανθίστηκε» πρόσφατα με τη μαργαρίτα της καθαρής ενέργειας, μία μαργαρίτα διαφορετική από τις άλλες. Τα πέταλά της –ένα για κάθε ώρα της ημέρας– μας δείχνουν ποιες ώρες του 24ώρου χρησιμοποιούμε καθαρή ενέργεια, ανάλογα με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Κι αυτό γιατί όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες για το περιβάλλον. Οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούμε μέσα στη μέρα μεταβάλλονται ανάλογα με τη ζήτηση, τις θερμοκρασίες και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Όσο πιο καθαρή είναι ενέργεια που καταναλώνουμε τόσο πιο πράσινη γίνεται και η μαργαρίτα!

Οι έξυπνες λειτουργίες της εφαρμογής για την πράσινη ενέργεια δεν εξαντλούνται όμως εδώ. Στο IPTO Analytics υπάρχει επίσης το Κοντέρ CO2, με την ένταση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με ορυκτά καύσιμα αλλά και τον δείκτη Μηδενικών Εκπομπών που μας πληροφορεί για το πόσο ουδέτερο είναι το ενεργειακό μας αποτύπωμα.

Ένα ψηφιακό εργαλείο για όλους τους πολίτες

Το IPTO Analytics είναι ένα ψηφιακό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών για την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης και την καθοριστική σημασία της στη μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση.

Η στροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. Γι’ αυτό, η εφαρμογή απευθύνεται σε όλες και σε όλους, ασχέτως ηλικίας, με έμφαση όμως στη νέα γενιά και τη μεγάλη αλλαγή που μπορεί να φέρει στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ηλεκτρική ενέργεια.

Ενεργειακή δημοκρατία με διαφάνεια δεδομένων

Με το IPTO Analytics ο ΑΔΜΗΕ πρωτοπορεί σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια των δεδομένων που διαχειρίζεται. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο Οικοσύστημα Ανάλυσης Δεδομένων και απώτερο σκοπό την προαγωγή της ενεργειακής δημοκρατίας, ο Διαχειριστής παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση στους πολίτες και θέτει τα ανοιχτά δεδομένα στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσα από «πράσινα updates» που δρομολογούνται, το IPTO Analytics πρόκειται να αναβαθμιστεί προσεχώς με νέες λειτουργίες και ακόμη περισσότερα στοιχεία για τη διείσδυση της καθαρής ενέργειας στον ενεργειακό μας χάρτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ