Περιβαλλον

«Στέγνωσε» ο Πηνειός - Εικόνες που θυμίζουν έρημο

Λόγω υψηλών θερμοκρασιών και υπεράντλησης των υδάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πηνειός ποταμός © YouTube
Πηνειός ποταμός © YouTube

Τρίκαλα: Χωρίς νερό εκατοντάδες στρέμματα στην κοίτη του Πηνειού ποταμού, καταγγέλλει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Έρημο θυμίζουν εκατοντάδες στρέμματα στην κοίτη του Πηνειού ποταμού, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και υπεράντλησης των υδάτων όπως στη γέφυρα Βαλομανδρίου.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, προειδοποιεί ότι σε μήκος 25 χιλιομέτρων, από τις πηγές έως τη γέφυρα του Διαλεχτού στα Τρίκαλα, δεν υπάρχει σταγόνα νερού και καλεί για ορθολογική χρήση του νερού. 

«Το νερό δεν έχει ιδιοκτησία. Ανήκει σε όσους το έχουν ανάγκη. Η Θεσσαλία ερημοποιείται, αργοπεθαίνει. Η φύση μας προειδοποιεί, η φύση μας καλεί, η φύση μας λέει ενεργήστε τώρα. Είναι η ώρα για ορθολογική διαχείριση του νερού. Είναι η ώρα για να μπει μπροστά το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ελλάδα ο Αχελλώος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε.

Αργοπεθαίνει  ο Πηνειός ποταμός!

«Το νερό δεν ανήκει πουθενά» δήλωσε ο κ. Αγοραστός, προσθέτοντας πως «το νερό ανήκει στον κόσμο. Δεν έχει ιδιοκτησία. Ανήκει σε όσους το έχουν ανάγκη. Και ανάγκη έχει ο κόσμος της Θεσσαλίας για να πιει, να ζήσει, να συνεχίσει να παράγει. Όχι κατασπατάληση του νερού αλλά ορθολογική χρήση».

Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζεται να λειτουργήσουν και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια για να έχουμε παραγωγή ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον και με σύμμαχο τη φύση, επεσήμανε ο Περιφερειαρχης.

Πηνειός ποταμός © YouTube
Πηνειός ποταμός © YouTube

«Χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν πιο θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, γιατί το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι. Έγκαιρα προειδοποιήσαμε και προειδοποιούμε. Ενώστε δυνάμεις για να κερδίσουμε το μέλλον της Θεσσαλίας και της χώρας για τους ανθρώπους που ζουν, που παράγουν και δημιουργούν».

Θυμίζει «έρημο» ο Πηνειός | 27/08/21 | ΕΡΤ

Καθηγητής Μυλόπουλος: Απογοητευτική η εικόνα του Πηνειού

Στα τέλη Ιουλίου, πριν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου και τις φωτιές που σημειώθηκαν στη χώρα μας,  ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Νικήτας Μυλόπουλος είχε επίσης κάνει λόγο για την απογοητευτική εικόνα του Πηνειού, ενώ προειδοποιούσε πως η κατάσταση θα χειροτερέψει τις επόμενες μέρες καθώς τα φαινόμενα των υψηλών θερμοκρασιών θα συνεχιστούν και θα ενταθούν όπως και οι ανάγκες σε αρδευτικό νερό για τις καλλιέργειες.

Μάλιστα, είχε επισημάνει τους λόγους που έχουν συντελέσει σε αυτή την κατάσταση, αναφέροντας την χρόνια λειψυδρία από τις υπεραντλήσεις και την τεράστια ταπείνωση της στάθμης του υπόγειου νερού σε όλη την λεκάνη απορροής για τις αρδευτικές ανάγκες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ