Κοσμος

Φονικές πυρκαγιές στην Ιταλία - Πέντε νεκροί (βίντεο)

Στη Σικελία το θερμόμετρο έδειξε 48,8 βαθμούς Κελσίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην Ιταλία οι πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες με ολόκληρες πλαγιές να είναι παραδομένες στις φλόγες
Στην Ιταλία οι πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες με ολόκληρες πλαγιές να είναι παραδομένες στις φλόγες © YouTube/Guardian News

Στους 5 οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές στην Ιταλία που καίνε ανεξέλεγκτες, κάνοντας στάχτη δάση, καλλιέργειες και περιουσίες.

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ιταλία, καθώς μαίνονται πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι νεκροί έχουν φθάσει τους 5, όπως μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ, την ώρα που καταγράφεται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Σήμερα, Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021, το απόγευμα επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός 77χρονου κτηνοτρόφου, στο χωριό Γκροτερία, στην Καλαβρία.

Η αγροικία και οι στάβλοι του καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φλόγες. Ο ίδιος προσπαθούσε να σώσει τα ζωντανά του, όταν εγκλωβίστηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Στο χωριό Καρντάτο βρέθηκε απανθρακωμένο το πτώμα ενός αγρότη 79 ετών, την εξαφάνιση του οποίου είχαν δηλώσει συγγενείς του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Πριν από λίγο, επίσης, ένας αγρότης 30 ετών έχασε τη ζωή του στο Πατερνό, λίγο έξω από την Κατάνη στη Σικελία. Βοηθούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, όταν το τρακτέρ στο οποίο επέβαινε, ανετράπη και τον καταπλάκωσε.

Στην Καλαβρία πολλαπλασιάστηκαν τα νέα πύρινα μέτωπα στο όρος Ασπρομόντε, αλλά και στην ακτή της περιφέρειας στο Ιόνιο, όπου 100 περίπου κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός από την βοήθεια της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και των πυροσβεστών, ζητούν τώρα και την κινητοποίηση του στρατού.

Στη Σικελία αποφασίστηκε η εκκένωση συνοικιών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Έννα, ενώ τα αεροσκάφη Καναντέρ (Canadair) δεν σταματούσαν τις ρίψεις νερού μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας στα όρη Νέμπροντι.

Στη Σαρδηνία, η μεγάλη ζέστη και ο ισχυρός άνεμος συνέβαλαν στο ξέσπασμα πυρκαγιών στην περιοχή του Νουόρο, ενώ πολλοί τουρίστες αποφάσισαν να φύγουν από το νησί.

Firefighters battle flames for 12 hours in worst night of southern Italy wildfires

Italy: Firefighters battle flames near Palermo as Sicily burns

 

«Καμίνι» η Σικελία - Στους 48,8 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο

Στις Συρακούσες της Σικελίας, το θερμόμετρο άγγιξε τους 48,8 βαθμούς Κελσίου, Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία σε όλη την Ευρώπη.

Έντονη ζέστη και στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, Ρώμη, με κατοίκους και επισκέπτες να αναζητούν λίγες στιγμές δροσιάς στα φημισμένα συντριβάνια της «Αιώνιας Πόλης».

Tourists and locals on the hunt for water in Rome heatwave

Εισαγγελική έρευνα για εμπρησμούς στην Ιταλία - Μαίνονται οι πυρκαγιές στα νότια της χώρας

Εν τω μεταξύ οι περιφέρειες της Καλαβρίας και της Σικελίας ζήτησαν σήμερα το βράδυ από την ιταλική κυβέρνηση να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Είναι ένα μέτρο που κρίθηκε αναγκαίο, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις δεκάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις δυο αυτές περιοχές.

Παράλληλα, οι εισαγγελίες της Κάτω Ιταλίας ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστωθεί αν οι πυρκαγιές που κατέκαψαν και συνεχίζουν να κάνουν στάχτη αμέτρητα στρέμματα γης, είναι αποτέλεσμα εμπρησμών.

Οι δήμαρχοι της Καλαβρίας θεωρούν ότι αυτή είναι η μόνη λογική εξήγηση από την στιγμή που -όπως καταγγέλλουν- «μόλις σβήνει μια φωτιά, αμέσως μετά, σε λίγες εκατοντάδες μέτρα απόσταση, εντοπίζεται νέα εστία».

Video captures moment arsonist sets fire to grass in southern Italy

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ