Περιβαλλον

Ξεκίνησε να μαζεύει βιοαπόβλητα ο Δήμος Αθηναίων (εικόνες)

Το πιλοτικό πρόγραμμα με τους καφέ κάδους στην περιοχή του Κολωνακίου - Συμμετέχουν δεκάδες καφετέριες και εστιατόρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξεκίνησε να μαζεύει βιοαπόβλητα ο Δήμος Αθηναίων
Ξεκίνησε να μαζεύει βιοαπόβλητα ο Δήμος Αθηναίων

Ενισχύει την ανακύκλωση ο Δήμος Αθηναίων: Άρχισαν να δουλεύουν οι καφέ κάδοι με τα βιοαπόβλητα στην περιοχή του Κολωνακίου.

Με την τοποθέτηση από τον Δήμο Αθηναίων 25 καφέ κάδων σε επιλεγμένα σημεία στην περιοχή του Κολωνακίου, περισσότερα από 75 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν ήδη ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων, που έχει στόχο μια πιο οικολογική πόλη. Πρόκειται για τη συνέχεια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει σε διάφορα σημεία της Αθήνας  (λαϊκές αγορές, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κ.α.).

Με την επέκταση και ανάπτυξη του προγράμματος εδώ και λίγες εβδομάδες, από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης οι 25 κάδοι τοποθετήθηκαν κοντά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία παράγουν τα συγκεκριμένα απόβλητα που αποκομίζονται νωρίς το πρωί (από τις 05.00 έως και τις 07.00) από ειδικά σχεδιασμένα απορριμματοφόρα.

Στο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων έχουν ενταχθεί καταστήματα στην περιοχή του Κολωνακίου, η οποία επελέγη πιλοτικά γιατί αποτελεί σημείο συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρόθεση είναι το πρόγραμμα κομποστοποίησης να καλύψει και άλλα σημεία της πόλης με μεγάλη συγκέντρωση καταστημάτων που έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά.

Σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα με τους καφέ κάδους για την κομποστοποίηση των βιο-αποβλήτων
Σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα με τους καφέ κάδους για την κομποστοποίηση των βιο-αποβλήτων

Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι η ευαισθητοποίηση κατοίκων, καταστηματαρχών και επισκεπτών της Αθήνας  σε σχέση με το πρόγραμμα της περισυλλογής των βιοαποβλήτων και η επέκτασή του σταδιακά σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας. Γιατί αν διαχωριστεί το 40% των απορριμμάτων (σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) τότε οι γειτονιές της Αθήνας θα είναι πιο καθαρές και με λιγότερο φορτωμένους με σκουπίδια κάδους.

Οργανικά απόβλητα - Πόσο χρήσιμα είναι

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οικιακά απορρίμματα, τα οποία οδηγούνται ετησίως στον ΧΥΤΑ είναι περίπου 320.000 τόνοι από τους οποίους οι 140.000 είναι οργανικά απόβλητα, τα οποία θα μπορούσαν να συλλεχθούν ξεχωριστά και να αξιοποιηθούν.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων μέχρι το τέλος του 2020 θα πρέπει το 40% του συνολικού βάρους των οργανικών αποβλήτων να μη οδηγείται στον ΧΥΤΑ. Ο Δήμος Αθηναίων κάνει ένα ακόμα σοβαρό βήμα στο πεδίο της διαχείρισης των βιοαποβλήτων, τα οποία συνήθως καταλήγουν σε απλούς κάδους και χάνεται έτσι ένα πολύτιμο προϊόν για την ανακύκλωση  αλλά και ένα σημαντικό έσοδο για τον ίδιο τον Δήμο.

«Η επιλογή να εναρμονίσει η Αθήνα όλες τις πρακτικές της με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι μονόδρομος. Είναι μία προσπάθεια που ξεκινά από κάθε γειτονιά με τους κάδους και ολοκληρώνεται με μία πρωτεύουσα πράσινη, σύγχρονη, φιλική προς τους ανθρώπους της» επισημαίνει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ώρες με το τηλέφωνο 210-3402476 (Γραμματεία Τμήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων).

Επίσης, μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση t.enallaktikis.diax.apovliton@athens.gr.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.