- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κουστό: Η απελευθέρωση φαλαινών εγκυμονεί κινδύνους επιβίωσης
Επέκρινε το σχέδιο για 10 αιχμάλωτες φάλαινες όρκα
Ζαν Κουστό και Ρώσοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επικείμενη απελευθέρωση των φαλαινών εγκυμονεί κινδύνους για την επιβίωση τους
Επιστήμονες διεθνούς κύρους επέκριναν σήμερα το ρωσικό σχέδιο που προβλέπει την απελευθέρωση 10 αιχμαλωτισμένων ορκών φαλαινών στην θάλασσα της Ιαπωνίας και όχι την επιστροφή τους στον φυσικό χώρο διαβίωσης τους, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους για την ζωή τους.
Τα δεινά που έχουν υποστεί οι 10 όρκες μαζί με τις 87 φάλαινες μπελούγκα, που είναι στριμωγμένες σ’ ένα καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών που βρίσκεται σε κόλπο κοντά στο λιμάνι Ναχότκα της ρωσικής Άπω Ανατολής, είχαν προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, αλλά και τις αντιδράσεις πολλών διασημοτήτων και ακτιβιστών.
Μεταξύ τους ήταν η Αμερικανίδα ηθοποιός και τόπ μόντελ Πάμελα Άντερσον και ο Αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο, οι οποίοι υπέγραψαν αίτημα διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση των φαλαινών, το οποίο συγκέντρωσε 1,5 εκ. υπογραφές.
Κάτω από τις διεθνείς πιέσεις η Ρωσία τον περασμένο μήνα υπέγραψε συμφωνία με ομάδα διεθνούς κύρους επιστημόνων για την απελευθέρωση των ορκών και των φαλαινών μπελούγκα.
Ωστόσο σήμερα Ρώσοι επιστήμονες, με ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι οι όρκες που προγραμματίζεται να απελευθερωθούν από το καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών στις 10 Ιουνίου, θα αφεθούν ελεύθερες κατευθείαν στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, που βρίσκεται σε απόσταση 1290 χιλιομέτρων από τον φυσικό τους περιβαλλοντικό χώρο που είναι η ο Οχοτσκική Θάλασσα.
Παράλληλα, ξένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους, όπως ο γιός του διάσημου Γάλλου ωκεανογράφου και ερευνητή Ζακ-Υβ Κουστώ, Ζαν Μισέλ Κουστό, επισημαίνουν ότι σχέδιο αυτό μπορεί να βλάψει τις φάλαινες.
«Το σχέδιο αυτό θέτει την υγεία των ορκών σε αδικαιολόγητους κινδύνους και θέτουν σε κίνδυνο την μακροχρόνια επιβίωση τους», δήλωσε ο Ζαν Μισέλ Κουστό.
«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε, ούτε να συμμετάσχουμε σ’ αυτό το σχέδιο» αναφέρει η ανακοίνωση του Whale Sanctuary Project, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι φάλαινες δεν θα μπορέσουν να αναπροσαρμόσουν τη ζωή τους στον ωκεανό και θα θέλουν να επιστρέψουν στο καταφύγιο τους για τροφή.
«Μπορεί να μην επιβιώσουν» δήλωσε ο Κουστό, ο οποίος υποστηρίζει την μεταφορά των φαλαινών με δεξαμενές που περιέχουν θαλάσσιο νερό κοντά στα σημεία στα οποία έχουν αλιευθεί και στα οποία βρίσκονται όρκες και μπελούγκες και είναι κατάλληλα και προσβάσιμα για την διατροφή τους.
Οι Ρώσοι επιστήμονες δήλωσαν από την πλευρά τους ότι οι όρκες ενδέχεται να τραυματισθούν και να αγχωθούν κατά την μεταφορά τους στην Οχοτσκική Θάλασσα και πως αυτού του είδους η στρατηγική είναι πολύπλοκη και θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Παράλληλα επισημαίνουν ότι τα σχέδια για την απελευθέρωση των φαλαινών δεν είναι ακόμη έτοιμα.
Τέσσερις ρωσικές εταιρείες αλιείας είχαν αλιεύσει το περασμένο καλοκαίρι τις όρκες στην Οχοτσκική Θάλασσα με την προοπτική να τις πωλήσουν στην Κίνα όπου θα τις χρησιμοποιούσαν σε ενυδρεία.
Μετά την διεθνή κατακραυγή που προκλήθηκε το Κρεμλίνο έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση. Εν συνεχεία η ρωσική FSB (Oμοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) μετά από έρευνες που πραγματοποίησε, παρέπεμψε στην δικαιοσύνη τέσσερις ρωσικές εταιρείες με την κατηγορία την παράβασης της σχετική νομοθεσίας για την αλιεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.