Κοσμος

Αλάσκα: Αμερικανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικά βομβαρδιστικά

Τι ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμερικανικό μαχητικό αναχαιτίζει ρωσικό βομβαρδιστικό στην Αλάσκα
Αμερικανικό μαχητικό αναχαιτίζει ρωσικό βομβαρδιστικό στην Αλάσκα/@NORADCommand/Twitter

Αναχαιτίσεις ρωσικών βομβαρδιστικών από αμερικανικά μαχητικά στην Αλάσκα.

Στην αναχαίτιση 6 βομβαρδιστικών της Ρωσίας προχώρησαν την Τρίτη οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στην Αλάσκα. Τα ρωσικά αεροπλάνα ήταν χωρισμένα σε δύο ομάδες: στην πρώτη υπήρχαν δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95, τα οποία αναχαιτίσθηκαν από δύο αμερικανικά μαχητικά F-22, ενώ στη δεύτερη υπήρχαν δύο βομβαρδιστικά Tu-95 και δύο μαχητικά-βομβαρδιστικά Su-35, τα οποία επίσης αναχαιτίσθηκαν από δύο αμερικανικά F-22.

Σε σχετική ανακοίνωση προέβη η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD), επισημαίνοντας ότι την όλη επιχείρηση παρακολουθούσε ένα αεροσκάφος AWAKS, όπως και ότι καθ' όλη τη διάρκειά της τα ρωσικά αεροσκάφη βρίσκονταν στον διεθνή εναέριο χώρο.

Αναχαιτίσεις ρωσικών βομβαρδιστικών από αμερικανικά μαχητικά στην Αλάσκα
Αναχαιτίσεις ρωσικών βομβαρδιστικών από αμερικανικά μαχητικά στην Αλάσκα/@NORADCommand/Twitter

Η επιχείρηση αναχαίτισης και συνοδείας ξεκίνησε, αφού οι Ρώσοι βρέθηκαν εντός της ζώνης αντιαεροπορικής άμυνας της Αλάσκα. Η περιμετρική αυτή γραμμή βρίσκεται εκτός των ορίων του εθνικού εναέριου χώρου, ωστόσο εντός της παρακολουθούνται μονίμως όλα τα ξένα αεροσκάφη. Αυτό γίνεται για να μειωθεί ο χρόνος αντίδρασης σε περίπτωση που υπάρξει κάποια απειλή για την ασφάλεια.

Ρωσικά βομβαρδιστικά αναχαιτίστηκαν από αμερικανικά μαχητικά στην Αλάσκα
Ρωσικά βομβαρδιστικά αναχαιτίστηκαν από αμερικανικά μαχητικά στην Αλάσκα/@NORADCommand/Twitter

«Η ικανότητα μας να αναχαιτίζουμε και να εξουδετερώνουμε τις απειλές για τη ζωή των συμπολιτών μας και τις υποδομές στρατηγικής σημασίας αρχίζει από τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αναγνώριση των αεροσκαφών στον δικό μας εναέριο χώρο» δήλωσε ο στρατηγός Τέρενς Ο’ Νεσί, διοικητής της NORAD. Σύμφωνα με τον διοικητή, το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα «βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα και 365 ημέρες τον χρόνο».

Αναχαιτίσεις ρωσικών βομβαρδιστικών από αμερικανικά μαχητικά στην Αλάσκα
Αναχαιτίσεις ρωσικών βομβαρδιστικών από αμερικανικά μαχητικά στην Αλάσκα/@NORADCommand/Twitter

Κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ υπάρχουν τέσσερις ζώνες αντιαεροπορικής άμυνας. Η λεγόμενη «Ζώνη της Αλάσκα» εκτείνεται περίπου 320 χιλιόμετρα από τα παράλια της Πολιτείας. Στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, δύο μαχητικά των ΗΠΑ είχαν αναχαιτίσει δύο ρωσικά βομβαρδιστικά κοντά στην Αλάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ