- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η κλιματική αλλαγή διπλασιάζει την τιμή της μπύρας
Ανησυχητικά τα στοιχεία των επιστημόνων
Οι ακραίες συνθήκες ξηρασίας και τα κύματα καύσωνα που αναμένονται να γίνουν πιο συχνά και έντονα στις περιοχές που καλλιεργείται το σιτάρι, ενδέχεται ακόμα και να διπλασιάσουν την τιμή της μπύρας, λένε οι επιστήμονες.
Πολλοί αγρότες προσαρμόζονται ήδη σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται αργά και σταθερά, με προηγμένες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών για να δημιουργήσουν περισσότερους κόκκους ανθεκτικούς στην ξηρασία, για παράδειγμα, και χρησιμοποιώντας πιο αποδοτικά συστήματα άρδευσης για τη διατήρηση του νερού.
Παράλληλα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Plants αναφέρει ότι πολλές περιφέρειες δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις άνυδρες συνθήκες του μέλλοντος. Την μελέτη έκανε μια ομάδα ερευνητών στην Κίνα μαζί με τον Steven J. Davis, περιβαλλοντικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια.
Η ομάδα εξέτασε τις περιοχές γύρω όπου καλλιεργούν κριθάρι, βασικό συστατικό της μπύρας και αναφέρει το τι θα συμβεί υπό το πρίσμα πέντε διαφορετικών σεναρίων υπερθέρμανσης του κλίματος έως το 2100.
Χρησιμοποιώντας μοντέλα τόσο της οικονομικής δραστηριότητας όσο και της κλιματικής αλλαγής, καταδεικνύει τι θα συμβεί στην παραγωγή κριθαριού, και κατά συνέπεια στην τιμή και την κατανάλωση μπύρας.
Κατά τη διάρκεια των πιο σοβαρών κλιματικών γεγονότων, η μελέτη προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση μπύρας θα μειωθεί κατά 16%, ποσό ίσο με τη συνολική ετήσια κατανάλωση μπύρας στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2011.
Επίσης οι μέσες τιμές μπύρας θα διπλασιαστούν. Κάθε χώρα θα επηρεαστεί διαφορετικά. Η τιμή μιας μίας μπύρας στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, θα αυξηθεί κατά 4,84 δολάρια, ακολουθούμενη από 4,52 δολάρια στην Ιταλία και 4,44 δολάρια στον Καναδά. Οι Αμερικανοί αναλυτές θα δουν τις τιμές μπύρας να ανέρχονται στα 1,94 δολάρια σε ακραίες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ο Davis, ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες ακραίας ξηρασίας και θερμότητας θα αναγκάσουν τους αγρότες να τροφοδοτήσουν με κριθάρι τα ζώα αντί να το πουλήσουν στα εγχώρια ζυθοποιεία. «Όταν έχουμε αυτές τις ελλείψεις, τα μοντέλα δείχνουν ότι οι άνθρωποι επιλέγουν να τροφοδοτήσουν τα ζώα με κριθάρι παρά να κάνουν μπύρα. Και έχει λογική. Πρόκειται για ένα προϊόν πολυτελείας και είναι πιο σημαντικό να έχουμε φαγητό στο τραπέζι».
Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος γίνονται ήδη αισθητές από τους βιοτεχνικούς ζυθοποιούς, λέει η Katie Wallace, διευθύντρια κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης στο New Belgium Brewery στο Fort Collins του Κολοράντο.
Το 2014, η αμερικανική περιοχή καλλιέργειας κριθαριού - Μοντάνα, Βόρεια Ντακότα και Αϊντάχο - χτυπήθηκε από έναν εξαιρετικά υγρό και ζεστό χειμώνα και οι αγρότες αναγκάστηκαν να αξιοποιήσουν τα αποθέματα που είχαν σε αποθήκες.
Υπενθυμίζεται ότι το 2017 και πάλι, ο Βορειοδυτικός Ειρηνικός επλήγη από σοβαρή ξηρασία που επηρέασε την παραγωγή λυκίσκου. Η Wallace λέει ότι η αλλαγή του κλίματος έχει κυρίαρχη θέση στο μυαλό όλων των ζυθοποιών καθώς σχεδιάζουν να αποφύγουν μελλοντικές ελλείψεις κριθαριού και λυκίσκου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Ποια είναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.