- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Εφαρμογή των New York Times δείχνει την τρομακτική αλλαγή του κλίματος στην περιοχή σας
Βάλτε ημερομηνία γέννησης και την πόλη που ζείτε και δείτε πόσο διαφορετικές είναι οι συνθήκες σε σχέση με το παρελθόν
Το ότι οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν, επιβαρύνοντας το περιβάλλον, το γνωρίζαμε. Το ότι κάθε χρόνο οι θερμοκρασίες αυξάνονται, με την υπερθέρμανση να είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της ανθρωπότητας επίσης. Τώρα, όμως, μπορούμε να μάθουμε και με έναν τρόπο πιο διαδραστικό ακριβώς πόσο. Οι New York Times, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν το κοινό τους σχετικά με την υπερθέρμανση, δημιούργησαν μια εντυπωσιακή πλατφόρμα, όπου ο καθένας συμπληρώνει το έτος γέννησης του και την πόλη που διαμένει και στη συνέχεια παρουσιάζονται στοιχεία για τη θερμοκρασία της εποχής.
Αρχικά, γίνεται γνωστό το πόσες φορές το χρόνο ξεπερνούσε η θερμοκρασία τους 32 βαθμούς Κελσίου τη χρονιά που γεννήθηκες. Ύστερα, εμφανίζεται ένα άλλο διάγραμμα, που φανερώνει τα ίδια στατιστικά για το 2017, για να έρθει στη συνέχεια το τρίτο και πιο συνταρακτικό διάγραμμα. Εκείνο που παρουσιάζει τις καυτές ημέρες που προβλέπεται να έχει η πόλη που διαμένεις, όταν θα είσαι στην ηλικία των 80.
Για παράδειγμα ένας 20χρονος, γεννημένος στην Αθήνα, έζησε 15 ημέρες από τον πρώτο χρόνο της ζωής του, με πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα, ο αριθμός των ζεστών ημερών είναι 26.73% πιο πάνω, δηλαδή σε απόσταση 20ετίας, ενώ μετά το 2070, όταν συμπληρώσει τα 80, ο ίδιος άνθρωπος θα πρέπει να υποστεί τη ζέστη για περισσότερες από 50 μέρες τον χρόνο.
Δείτε άλλο ένα παράδειγμα: Κάποιος που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 το αναμενόμενο ήταν μόλις 8 μέρες με θερμοκρασία να φθάνει ή και να υπερβαίνει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Το 2017 ο ίδιος άνθρωπος στην Αθήνα ζει τουλάχιστον 26 μέρες με 32 ή και παραπάνω βαθμούς. Το 2054 που θα είναι 80 ετών θα βιώσει περίπου 44 μέρες με θερμοκρασία 32 βαθμούς ή και περισσότερους!
Οι πληροφορίες όμως δεν τελειώνουν εκεί και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον. Το Climate Impact Lab, το εργαστήριο που είναι υπεύθυνο για την πλατφόρμα, παραθέτει ορισμένα ακόμη στοιχεία για τις μετεωρολογικές συνήθειες της επιλεγμένης πόλης και τα αντιπαραβάλλει με άλλα, από σημαντικές πρωτεύουσες του πλανήτη, για να δείξει τόσο τη μεγάλη άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, όσο και εκείνη των καυτών ημερών της κάθε χρονιάς. Κλείνοντας, η Σύνθια Ροζενβάιγκ, επικεφαλής σε ινστιτούτο της NASA για τις υποθέσεις των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη, αναφέρει για την έρευνα: «Οι ακόμη περισσότερες καυτές ημέρες παγκοσμίως φέρνουν ευθέως, επικίνδυνες επιπτώσεις, και για τους ανθρώπους, αλλά και για τα συστήματα που χρησιμοποιούμε για να ζήσουμε. Φαγητό, νερό, ενέργεια, μεταφορές και οικοσυστήματα, όλα επηρεάζονται. Τόσο στις πόλεις, όσο και στην επαρχία. Όμως, οι πιο βλαβερές είναι οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία».
Μάθετε και εσείς, πόσες ζεστές μέρες είχε το έτος που γεννηθήκατε και πόσες τώρα και στο μέλλον και βγάλτε τα συμπεράσματά σας, εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.