Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει την Κοινωνία των Πολιτών για τα μεταλλαγμένα
Αν αυτά τα δικαιώματα παραβιαστούν, οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν δικαστική προστασία
Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του Aarhus οι πολίτες έχουν δικαίωμα απεριόριστης πρόσβασης σε πληροφορίες για θέματα περιβάλλοντος, καθώς και δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν αυτά τα θέματα. Αν αυτά τα δικαιώματα παραβιαστούν, οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν δικαστική προστασία. Αυτό ακριβώς έπραξε και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση TestBio Tech που αντιτίθεται στη διάθεση μεταλλαγμένων προϊόντων στην αγορά και δικαιώθηκε από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναλυτικότερα μεταξύ του 2007 και του 2010 οι εταιρείες Pioneer Overseas και Monsanto Europe ζήτησαν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για να διαθέσουν στην αγορά τρόφιμα, συστατικά τροφίμων και ζωοτροφές, που περιέχουν γενετικώς τροποποιημένη σόγια. Η EFSA έκρινε ότι η γενετικώς τροποποιημένη σόγια είναι εξίσου ασφαλής με τη μη γενετικώς τροποποιημένη, σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων ή ακόμη και στο περιβάλλον.
Βάσει αυτής της γνωμοδότησης της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά. Η TestBio Tech, με το δικαίωμα που απορρέει από την σύμβαση του Aarhus, ζήτησε από την Επιτροπή να επανεξετάσει την απόφαση της έγκρισης. Η Επιτροπή απέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της αίτησης επανεξέτασης, καθώς έκρινε ότι τα στοιχεία που συνδέονται με την αξιολόγηση των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων ή ζωοτροφών αφορούν θέματα υγείας και όχι περιβάλλοντος και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται στο πλαίσιο του κανονισμού Aarhus.
Η TestBio Tech θεωρώντας ότι τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και οι ζωοτροφές εμπίπτουν στο δίκαιο του περιβάλλοντος, αφού ο αντίκτυπος που έχουν στην υγεία συνδέεται και με την κατάσταση του περιβάλλοντος προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, δικαίωσε την TestBio Tech και ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής υπενθυμίζοντας, ότι ο κανονισμός για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές αφορούν πλήρως ζητήματα του δικαίου του περιβάλλοντος που εμπίπτουν στον κανονισμό Aarhus, αφού κάθε ΓΤΟ για να μετατραπεί σε τρόφιμο πρέπει πρώτα να καλλιεργηθεί. «Κατά την καλλιέργεια τους, οι ΓΤΟ συνιστούν, καταρχήν, μέρος του φυσικού περιβάλλοντος και επομένως αποτελούν κανονικά στοιχείο του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου οι διατάξεις του κανονισμού για την επισήμανση των ΓΤΟ που αφορούν τη ρύθμιση των επιπτώσεων των ΓΤΟ στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων άπτονται επίσης στον τομέα του περιβάλλοντος» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Γενικού Δικαστηρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.