- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η πρώτη επίσκεψη του Επίτροπου Miguel Arias Canete στην Ελλάδα και η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής
«Η Ελλάδα είναι το ενεργειακό σταυροδρόμι»
Την Ελλάδα επισκέφτηκε για πρώτη φορά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, μετά τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και που εδραιώνουν τον ηγετικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και κατ’ επέκταση στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. «Η Ελλάδα είναι το ενεργειακό σταυροδρόμι» είπε ο Επίτροπος και δήλωσε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του είχε επαφές με εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας, ενώ μίλησε και στο ελληνικό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Ο κ. Κανιέτε παρουσίασε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπάρξει «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους». Η δέσμη μέτρων καλύπτει την ενεργειακή απόδοση, την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τους κανόνες για την ενεργειακή ένωση. Επιπλέον η Επιτροπή προτείνει και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων , ενώ παράλληλα δείχνει και ένα νέο δρόμο προς τον οικολογικό σχεδιασμό της Ευρώπης. Σχεδιασμός που θα επιταχύνει την καινοτομία σε θέματα καθαρής ενέργειας και θα αποτελέσει το αναπτυξιακό εργαλείο του μέλλοντος. Παράλληλα, τα μέτρα θα συμβάλουν στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για μείωση των εκπομπών CO2 τουλάχιστον κατά 40% μέχρι το 2030.
Όπως ανέφερε ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο τομέας της καθαρής ενέργειας προσέλκυσε το 2015 επενδύσεις πάνω από 300 δις. ευρώ, ενώ με την κινητοποίηση των 177 δις ευρώ δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων ετησίως από το 2021 και μετά, θα δημιουργήσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% κατά την επόμενη δεκαετία και θα εξασφαλίσει 900.000 νέες θέσεις εργασίας. «Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την Ελλάδα σε αυτή τη κατεύθυνση» ανέφερε ο Επίτροπος, ενώ δήλωσε και την επιθυμία της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα να δημιουργήσει τις υποδομές.
Αναλυτικότερα για την Ελλάδα ο Επίτροπος είπε ότι θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ για έργα ενεργειακής απόδοσης, μέσω του πακέτου Γιούνκερ, ενώ 493 εκατομμύρια θα διαθέσει το ταμείο συνοχής για έργα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτήρια και στις επιχειρήσεις. Επιπλέον άλλο ένα δις θα διατεθεί για τη μείωση των ρύπων από τις μεταφορές.
Από τη πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποσκοπούν στην ενοποίηση της αγοράς ενέργειας για το 2030, και στους φιλόδοξους στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου με την διείσδυση των ΑΠΕ, με ισχυρό δίχτυ προστασίας για τους οικονομικά ασθενέστερους. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ενεργειακή εξοικονόμηση. Όπως χαρακτηριστικά είπε «στη διευρυμένη κυβερνητική ατζέντα, εκτός από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» θα προστεθεί πλειάδα προγραμμάτων μεταξύ των οποίων και η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων».
Για το θέμα των δύο νέων λιγνιτικών μονάδων (Πτολεμαΐδα V και Μελίτη ΙΙ) ο Υπουργός δήλωσε ότι «δεν θα αυξήσουν την παραγωγή λιγνίτη, αλλά προορίζονται για την αντικατάσταση παλιών, ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ» και συμπλήρωσε ότι «την τελευταία διετία το ποσοστό του λιγνίτη στο εθνικό ενεργειακό μίγμα από 45% έχει μειωθεί στο 30%. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μηδενιστεί. Θα διατηρήσουμε το λιγνίτη, ως εγχώριο φθηνό καύσιμο, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών στόχων».
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που θα αναλάβει το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου που θα αφορά τα ελληνικά νησιά, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με κάποια να είναι διασυνδεμένα, ενώ κάποια άλλα ενεργειακά αυτόνομα με φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κανιέτε, η Επιτροπή προωθεί την πρωτοβουλία «Ενεργειακά Νησιά», η οποία θα δρομολογηθεί επί Προεδρίας της Μάλτας, με το πρώτο φόρουμ να πραγματοποιείται στη Κρήτη πριν από το καλοκαίρι.
Τέλος ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η προσπάθεια ενίσχυσης των ΑΠΕ, θα συνεχιστεί. «Σήμερα η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα ξεπερνά ήδη το 18%, προσεγγίζοντας το στόχο για το 2020» ανέφερε ο Υπουργός, ενώ καταγράφηκε κοινό πνεύμα και κοινή προσέγγιση με τον Επίτροπο για όλα τα ενεργειακά θέματα.
Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Κανιέτε: «Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, που την αναδεικνύει σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Στην πρώτη του επίσκεψη στην χώρα μας ο Επίτροπος κ. Κανιέτε είχε σειρά συναντήσεων όχι μόνο με την πολιτική ηγεσία αλλά και με φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος και που μπορούν να φέρουν σημαντικές επενδύσεις με βάθος χρόνου και αποδόσεων. Στόχος όλων μας είναι η ελληνική οικονομία να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική μέσα από φθηνή, προσβάσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.