- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Με την ανατολή της νέας χρονιάς τα καλά νέα για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, που αφορά τη συγκράτηση της θερμοκρασία κάτω από τον 1,5ο C, έρχονται πάλι από την γαλλική πρωτεύουσα. Την προηγούμενη εβδομάδα η Γαλλία έστειλε στα Ηνωμένα Έθνη το σχέδιο που ετοίμασε η χώρα για δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία που εκπονεί σχέδια κατά της κλιματικής αλλαγής. Είχαν προηγηθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Γερμανία.
Στο σχέδιο που έστειλε η Γαλλική Κυβέρνηση περιγράφονται λεπτομερώς οι δράσεις που πρέπει να αναλάβει η χώρα προκειμένου να ανταποκριθεί στο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 40% μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα εκπομπών του 1990, και κατά 75% μέχρι το 2050. Μεγάλο μέρος του σχεδίου αυτού είχε δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη του 2015, λίγο πριν από την πολυσυζητημένη σύνοδο κορυφής COP21 που οδήγησε και στην ιστορική συμφωνία.
Για να πετύχει τους στόχους της η χώρα θα πρέπει κάθε χρόνο να μειώνει 9-10 μεγατόνους εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι εκπομπές που εκλύονται από την ενέργεια θα πρέπει να μειωθούν κατά 96% μέχρι το 2050.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το ποσοστό της μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας. Για το λόγο αυτό απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις αλλά και αλλαγές των προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης.
Στο αντίστοιχο σχέδιο που έχει καταθέσει η Γερμανία ο στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι 80-95% από τα επίπεδα του 1990 και με ορίζοντα το 2050, ευθυγραμμιζόμενη απολύτως με τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά αναφέρει μειώσεις εκπομπών της τάξης του 80% μέχρι το 2050, σε σχέση όμως με τα επίπεδα του 2005.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.