- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ένας χρόνος κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη
Μια οικονομία που δεν βλέπει τα σκουπίδια ως απόβλητα αλλά ως επιχειρηματική ευκαιρία
Πριν από περίπου ένα χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δέσμη μέτρων για την κυκλική οικονομία. Την οικονομία εκείνη δηλαδή που δεν βλέπει τα σκουπίδια ως απόβλητα αλλά ως επιχειρηματική ευκαιρία. Μέσω της κυκλικής οικονομίας η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περιορίσει την εξάρτησης της από εισαγωγές πρώτων υλών, θα δημιουργήσει καινοτόμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα προστατεύσει το περιβάλλον. Με αφορμή τον ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση σχετικά με την υλοποίηση και την πρόοδο του σχεδίου δράσης που είχε καταρτίσει, ενώ ανακοίνωσε και κάποιες νέες πρωτοβουλίες.
Στην έκθεση της η Επιτροπή απαριθμεί τα μέτρα που ελήφθησαν σε τομείς όπως τα απόβλητα και η σπατάλη τροφίμων, ο οικολογικός σχεδιασμός και οι εγγυήσεις των καταναλωτικών αγαθών, καθώς και τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν και τις βέλτιστες πρακτικές. «Έχουμε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο και σχεδιάζουμε την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών εντός του 2017. Ενισχύουμε τη διασύνδεση ανάμεσα στο σχεδιασμό, την παραγωγή, την κατανάλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων, και κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μια πράσινη και ανταγωνιστική Ευρώπη» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, Frans Timmermans.
Το 2016 από το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις στην κυκλική οικονομία ύψους 164 δις. ευρώ, ενώ στις νέες πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται και η δημιουργία μιας πλατφόρμας για την περαιτέρω χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων. Η πλατφόρμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο Αντιπρόεδρος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, Jyrki Katainen, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνεργασία με την ΕΤΕπ δήλωσε σχετικά: «Η νέα αυτή πλατφόρμα αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες που ενέχουν τα έργα της κυκλικής οικονομίας. Η κυκλική οικονομία συνιστά σημαντικό στοιχείο για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη αυτής της βιώσιμης αλλαγής».
Πέρυσι η ΕΤΕπ διέθεσε περισσότερα από 19 δις ευρώ για κλιματικές δράσεις. Για τη συνεργασία της τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αντιπρόεδρος της, αρμόδιος για τη χρηματοδότηση του περιβάλλοντος, της δράσης για το κλίμα και της κυκλικής οικονομίας δήλωσε: «Θεωρούμε ότι η κυκλική οικονομία έχει νευραλγική σημασία για την αντιστροφή της πορείας της κλιματικής αλλαγής, τη βιωσιμότερη χρήση των περιορισμένων πόρων του πλανήτη μας και τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Για να επιταχυνθεί η μετάβαση αυτή, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε καινοτόμα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα και σε νέες τεχνολογίες, καθώς και σε πιο παραδοσιακά έργα για την αποδοτική χρήση των πόρων».
Τέλος η Επιτροπή δεσμεύτηκε το επόμενο έτος να έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί και στη στρατηγική για τις πλαστικές ύλες αλλά και στην προώθηση της επαναχρησιμοποίησης του νερού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.