Περιβαλλον

ECOVOICE: Μικρά βήματα

Για λιγότερα σκουπίδια

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16987-44421.jpg

Όπου κι αν καθίσω με όποιον κι αν μιλήσω όλοι θέλουν να φύγουν. Δεν σας λέω κάτι καινούργιο όλοι το ακούτε ή το σκέφτεστε. Άλλοι φοβισμένοι επειδή έχασαν την δουλειά τους ή φοβούνται ότι θα την χάσουν οπότε αναζητούν μια λύση στη φυγή άλλοι αφού δεν έχουν να ξεζουμίσουν τίποτε άλλο εδώ ψάχνουν για νέους «παραδείσους» που ξεκινάει η Ελληνικού τύπου «ανάπτυξη». Έχουμε πιστέψει τόσο πολύ ότι αυτή η χώρα δεν μας αφορά που ήδη έχουμε φύγει. Έτσι τουλάχιστον λειτουργούμε. Περίτρανη απόδειξη η συμπεριφορά μας με την απεργία των εργαζόμενων στην καθαριότητα.

Όχι απλά δεν προσπαθήσαμε να μειώσουμε τα σκουπίδια που παράγουμε, όχι να τα κρατήσουμε σπίτι μας για λίγες μέρες, όχι να σεβαστούμε τους κάδους ανακύκλωσης αλλά βρήκαμε την ευκαιρία να ξεσκαρτάρουμε και τα σπίτια μας. Όσοι από μας όμως είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε και να το παλέψουμε θα πρέπει να αρχίσουμε αμέσως. Πρέπει -δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη- αλλά πραγματικά πρέπει να κάνουμε πρωταθλητισμό σε ότι αφορά την βελτίωση του εαυτού μας και των συνηθειών μας.

Ο κίνδυνος του να γίνουμε Νάπολη στο θέμα των απορριμμάτων ήταν θέμα χρόνου. Απλά η απεργία το συντόμευσε. Ο ΧΥΤΑ Φυλής δέχεται εφτά χιλιάδες τόνους σκουπιδιών την ημέρα. Σε ένα χρόνο περίπου θα κλείσει. Τα έργα καθυστερούν τρομερά και θα βρεθούμε σε αδιέξοδο που το τωρινό θα φαντάζει ασήμαντο. Και όταν φτάνεις σε αδιέξοδα βρίσκεις λύσεις πραξικοπηματικές (όπως τώρα με τον στρατό) και τελειώνεις.

Αλλά επειδή και το σημερινό αδιέξοδο δεν έχει λήξει καλό είναι να αρχίσουμε με μερικά μικρά βήματα να μειώνουμε τα σκουπίδια που στέλνουμε στις χωματερές. Τα περισσότερα από τα σκουπίδια μας μπορούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Βασική όμως προϋπόθεση για την μείωση των αποβλήτων είναι η κριτική μας στάση ως καταναλωτές. Πριν αγοράσουμε κάτι ας σκεφτόμαστε αν το έχουμε πραγματικά ανάγκη. Ας αποφεύγουμε να αγοράζουμε προϊόντα συσκευασμένα όταν είναι δυνατό. Ας καταργήσουμε τα πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια μιας χρήσης. Το 30% περίπου των απορριμμάτων μας είναι συσκευασίες. Με προσεκτικές αγορές μπορούμε το ποσοστό αυτό να το μειώσουμε. Όσο όμως και να το μειώσουμε πάντα θα υπάρχουν στα σκουπίδια μας πλαστικές, γυάλινες, αλουμινένιες συσκευασίες. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις συλλέγουμε ξεχωριστά και να τις πετάμε στον μπλέ κάδο της ανακύκλωσης.

Το χαρτί είναι το υλικό που όλοι έχουμε άφθονο στα σπίτια μας από εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ. Αν στο δήμο σας υπάρχει ο κίτρινος κάδος συλλογής χαρτιού δεν έχετε πρόβλημα. Αν όμως όχι δέστε τον πάκο με τις εφημερίδες και τα περιοδικά σας και αφήστε τα δίπλα στον κάδο των σκουπιδιών. Σιγουρευτείτε όμως πρώτα ότι κάποιος ρακοσυλλέκτης περνά και τα μαζεύει σταθερά. Άλλη εναλλακτική να συνεννοηθείτε με το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας ώστε να το αφήνετε εκεί και να το συλλέγει ο έμπορος που μαζεύει τα χαρτοκιβώτια των σούπερ μάρκετ και τα πουλά για ανακύκλωση.

Στους σωρούς των σκουπιδιών αυτές τις μέρες υπήρχαν πεταμένα πολλά ρούχα και παιχνίδια. Πράγματα που για κάποιους είναι για πέταμα σε κάποιους άλλους χρειάζονται. Μην τα πετάτε, συγκεντρώστε τα και απευθυνθείτε σε κάποια οργάνωση που τα μοιράζει σε άπορους.

Όπως έχουμε διαφορετικούς τρόπους να ταξινομούμε τις προμήθειες του σπιτιού μας- κανείς δεν βάζει τρόφιμα και ρούχα μαζί- έτσι θα πρέπει να έχουμε και διαφορετικούς τρόπους να διαθέτουμε τα σκουπίδια μας. Είναι θέμα τρόπου σκέψης. Με απλές κινήσεις μπορούμε να αποτρέψουμε το 50% των οικιακών απορριμμάτων μας που στέλνουμε για ταφή.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ