Περιβαλλον

ECOVOICE: Εικαστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο

Η πόλη ομορφαίνει (κάπως)

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16703-44030.jpg

Ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) το πρώτο από τα τρία έργα που εντάσσονται στη δράση «Εικαστικές παρεμβάσεις στον Δημόσιο Χώρο – Ζωγραφική επί των τυφλών Όψεων των κτιρίων» που περιλαμβανόταν στο Πρόγραμμα «Αθήνα-Αττική 2014» και είχε εξαγγελθεί τον Ιούνιο του 2010 από την τότε Υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη.

Πρόκειται για την τοιχογραφία στον τυφλό τοίχο του ξενοδοχείου VIENNA, επί της οδού Πειραιώς 20 που είναι Εικαστική Πρόταση του Παύλου Τσάκωνα, απόφοιτου της ΑΣΚΤ, σε σχέδιο αναφοράς του Albert Durer (1506), της οποίας την ζωγραφική μεταφορά/ τοιχογραφία υλοποίησε το εξειδικευμένο συνεργείο τοιχογράφων –ζωγράφων Αδελφών Κρέτση σε συνεργασία με τον τοιχογράφο - ζωγράφο Μανώλη Αναστασάκο. Τα άλλα δύο έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι σε κτήρια της οδού Κριεζώτου στο Ιστορικό κέντρο της Αθήνας και της οδού Κασομούλη στις εργατικές κατοικίες.

Οι δράσεις του Προγράμματος «Αθήνα-Αττική 2014» ευελπιστούν σ’ ένα επαναπροσδιορισμό της πόλης και των λειτουργιών της, θεωρώντας χρήσιμη και σημαντική την ενεργοποίηση του πολίτη ώστε να δραστηριοποιηθεί και να κάνει δικό του ζήτημα την σχέση του με την πόλη και τον δημόσιο χώρο. Με αυτήν την εικαστική παρέμβαση επί της οδού Πειραιώς, το ΥΠΕΚΑ στοχεύει στο άνοιγμα ενός διαλόγου με τον κάτοικο, τον περαστικό, τον έμπορο, τον ξενοδόχο, τον τουρίστα και γενικότερα τον χρήστη της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την καταγραφή απόψεων και προτάσεων που αφορούν την δυσλειτουργία του υποβαθμισμένου κέντρου πόλης και τα προβλήματα της καθημερινής διαβίωσης του πολίτη σε αυτό.

Οι Εικαστικές παρεμβάσεις με τοιχογραφίες στο δημόσιο εξωτερικό χώρο, έχουν από τη φύση τους ένα σχετικά εφήμερο μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (κατά μέσο όρο δέκα έτη). Αποσκοπούν δε περισσότερο, αφού λειτουργήσουν σε διάλογο με τους πολίτες, σε κάποιο βάθος χρόνου, να αφομοιωθούν σαν καλλιτεχνικές προτάσεις, να χαρακτηρίσουν αισθητικά και αναμορφωτικά μια περιοχή σαν τοπόσημα, και αφού βιωθούν να αντικατασταθούν από διάδοχες συνθέσεις άλλων καλλιτεχνών. Πρόκειται για έργα μεσοπρόθεσμης διάρκειας.

Το ΥΠΕΚΑ πιστεύει ότι προωθώντας ανάλογες δράσεις, με χαμηλό κόστος υλοποίησης, σε άλλα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η πόλη θα γίνει θελκτικότερη, θα βελτιωθεί η λειτουργία της εικόνας της και θα δοθεί έμφαση στα θέματα καθημερινότητας και ποιότητας του Δημόσιου Χώρου. Επίσης, θα ωριμάσουν περισσότερο στοχευμένες παρεμβάσεις (εξοπλισμός πόλης, ασφάλεια/προστασία πεζοδρομίων, εμπλουτισμός δημόσιου χώρου με πολιτιστικά στοιχεία, φύτευση, απομάκρυνση επαγγελματικών και λοιπών πινακίδων, απαγόρευση στάθμευσης σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, κλπ) αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας αναπλάσεις που αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

 

gramvas@yahoo

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ