Περιβαλλον

ECOVOICE: Θάλασσα

Μάθε, δράσε, προστάτεψε!

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12229-37096.jpg

Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό ενημερωτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010 και θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013. Ο στόχος του προγράμματος είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό αλλά και τους αρμόδιους φορείς για τα θαλάσσια θηλαστικά που κατοικούν στις ελληνικές θάλασσες όπως φυσητήρες, φάλαινες, δελφίνια και φώκιες και απειλούνται με εξαφάνιση. Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue το 72% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν έχουν διαβάσει, ακούσει ή δει κάτι σχετικό με τα απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά της Ελλάδας ενώ το 44% δεν γνωρίζει καν ότι υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους.

Το πρόγραμμα αυτό που παρουσιάστηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΜΟm και WWF σε συνεργασία με το ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών ΠΕΛΑΓΟΣ θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την ανάκαμψη και την μακροχρόνια βιωσιμότητα των κητωδών στις ελληνικές θάλασσες. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση του κόσμου. Όλες οι απειλές ενάντια στα θαλάσσια θηλαστικά προκύπτουν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και από την ασυνείδητη συμπεριφορά μας. Η υπεραλίευση δεν αφήνει περιθώρια στα θηλαστικά να βρουν τροφή. Η παράνομη αλιεία με χρήση δυναμίτη τα σκοτώνει. Ψαράδες τα θανατώνουν σκόπιμα εξαιτίας υποτιθέμενης ζημιάς στις αλιευτικές δραστηριότητες. Αιχμαλωσία για λόγους ψυχαγωγίας. Θάνατος που προκαλείται από την συνεχόμενη έκθεση σε ηχορύπανση που προκαλούμε οι άνθρωποι. Θάνατος από κατάποση στερεών αποβλήτων όπως πλαστικές σακούλες και άλλου είδους σκουπίδια που πετάμε. Συγκρούσεις και ατυχήματα με σκάφη. Και φυσικά η αλλαγή του οικοσυστήματος από την υποβάθμιση των θαλασσών λόγω της παράκτιας ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν γνωρίζει ότι στις Ελληνικές θάλασσες ζει μια χαρισματική πανίδα που είναι απαραίτητο συστατικό για την ισορροπία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και αν χαθεί τα οικοσυστήματα θα υποστούν σοβαρές διαταραχές που δεν θα αφήσουν ανέπαφο τον άνθρωπο. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλέξανδρος Φραντζής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών ΠΕΛΑΓΟΣ «θα είναι πολύ ταπεινωτικό ένας μικρότερος εγκέφαλος (ο ανθρώπινος) να καταστρέψει έναν πολύ μεγαλύτερο όπως αυτόν του Φυσητήρα που φτιάχνει εξίσου μεγάλες κοινωνίες, προϋπάρχει του ανθρώπου και έχουμε την τύχη να ζει στην Ελλάδα».

Ας ελπίσουμε ότι μετά από τρία χρόνια που θα έχει λήξει το πρόγραμμα να έχουμε γίνει όλοι πιο ευαίσθητοι και πιο ενεργοί. Στο www.pelagosinstitute.gr αξίζει να παρακολουθήσετε ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ζώντας κατά μήκος της τάφρου» που είναι αποκαλυπτικό για τους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ