Life in Athens

Summer in the City: Τα μονοπάτια της σκιάς

Σύνταγμα - Ηλίου Μέλαθρο - Βουκουρεστίου - Σόλωνος - Κολωνάκι - Μουσείο Μπενάκη - Βουλή - και πίσω Σύνταγμα στους 35 βαθμούς υπό σκιά

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 262
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
plateia-syntagmatos.jpg

Σύνταγμα-Κολωνάκι: Βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας στους 35 βαθμούς υπό σκιά

35 βαθμοί υπό σκιά. Υπό σκιά; Πού είναι η σκιά; Τα «μονοπάτια» της σκιάς διασχίζουν την πόλη ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες. Οι Αθηναίοι που περπατούν την πόλη και παρατηρούν το «φως» της, ξέρουν ακριβώς πώς να κινηθούν με άνεση ανάμεσα από καυτά πεζοδρόμια και πλατείες.

Διαλέγω ένα κεντρικό και ιδιαίτερα κυκλικό μονοπάτι: Σύνταγμα - Ηλίου Μέλαθρο - Βουκουρεστίου - Σόλωνος - Κολωνάκι - Μουσείο Μπενάκη - Βουλή - και πίσω Σύνταγμα.

Ή, αλλιώς, βόλτα, καφές, ψώνια και πάλι βόλτα. Χωρίς αντηλιακό και κινέζικη ομπρέλα. Υπό σκιάν.

Ξεκινάμε από την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, απέναντι από το Public, εκεί στον πλάτανο δίπλα από τη λάμπα. Συνεχίζει προς το περίπτερο, γωνία Σταδίου και Γεωργίου Α΄. Στη δεξιά πλευρά, παράλληλα με το συντριβάνι. Στα σκαλοπάτια αριστερά προς την Γεωργίου Α΄ ο ήλιος είναι ανελέητος. Περιμένοντας να ανάψει πράσινο πας λίγο αριστερά. Εκεί ρίχνουν τη μικρή αλλά πολύτιμη σκιά τους τα άδεια από λουλούδια παρτέρια που κρέμονται από τη λάμπα. Απέναντι στην Πανεπιστημίου τις καλύτερες γωνίες για σκιές τις έχουν καταλάβει οι κουλουρτζήδες και οι μικροπωλητές ομπρελών.

Φανάρια Βουκουρεστίου. Σωτήρια η τέντα του κοσμηματοπωλείου του Καίσαρη ή στη γωνία δίπλα, κάτω από τη βελανιδιά, που κάνει πάντα ρεύμα. Το μονοπάτι ανεβαίνει τη Βουκουρεστίου πάντα από τη δεξιά πλευρά. Τελειώνει Βουκουρεστίου και Βαλαωρίτου, στο πράσινο περίπτερο που θυμίζει Παρίσι. Ειδήσεις στο όρθιο.

Αριστερά στη Βαλαωρίτου ξεφεύγεις από τον ήλιο μπαίνοντας γρήγορα-γρήγορα στη στοά με το ανθοπωλείο Blossom White. Λίγο πιο πάνω στάση μπροστά από το κτίριο του Τομέα Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων. Εκεί, ανάμεσα σε μοτοσικλέτες, κάποιος κ. Παππάς έχει χαράξει συνθήματα για την αγάπη και τον Θεό. Τα έχει χρονολογήσει 1981 και 1983.

Στρίβοντας από τη Σκουφά αριστερά στην Ηρακλείτου στο δεξί πεζοδρόμιο από τη γωνία έρχεται μια απίστευτη δροσιά. Είναι το Σπίτι της Κύπρου. Στην πλατεία του Κολωνακίου το πιο σκιερό μέρος είναι η ίδια η πλατεία, η οποία είναι συνήθως άδεια. Κανονικό όνομα, πλατεία Φιλικής Εταιρείας. Τρεις φιλικοί ρίχνουν ματιές προς το Da Capo. Τρεις; Όχι, δύο. Ο Σκουφάς και ο Τσακάλωφ είναι εκεί. Πού είναι ο Ξάνθος;

Κατηφορίζεις βιαστικά την έρημο Κουμπάρη για να βρεις καταφύγιο στην όαση του Εθνικού Κήπου. Ώρα για σημαντικές αποφάσεις: μέσα ή έξω από τον κήπο. Ο ευγενικός στρατιώτης της προεδρικής φρουράς δεν αφήνει πολλά περιθώρια. «Απαγορεύεται να ακουμπάτε στο τοιχάκι του Εθνικού Κήπου». Επιστροφή στο μονοπάτι της σκιάς.  Ενδιάμεσα το Κοινοβούλιο... φλέγεται. Στην αριστερή πλευρά της Βασ. Σοφίας είναι η έξοδος του πάρκινγκ της Βουλής. «Το Κοινοβούλιο το βαράει συνέχεια ο ήλιος» λέει ο φρουρός και συμπληρώνει «αυτό φαίνεται και από το χρώμα μας». Στο Σύνταγμα η σκιά είναι ακόμα εκεί και προστατεύει τους τουρίστες, που ψάχνουν στους χάρτες τους να βρουν το επόμενο σκιερό μονοπάτι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ