Life in Athens

Τι κάνει η Αθήνα σήμερα;

Το ΝΑΤ γίνεται πλατεία - THE MARATHON PROJECT

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 321
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
9629-21821.jpg

Το ΝΑΤ γίνεται πλατεία 

Με ελεγχόμενη έκρηξη σε 14 μόλις δευτερόλεπτα κατεδαφίστηκε την περασμένη Κυριακή το κτίριο του πρώην Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), στη συμβολή των οδών Μενάνδρου, Βερανζέρου και Ξούθου, πολύ κοντά στην Ομόνοια, με σκοπό να γίνει πάρκο. 

Το κτίριο ήταν εγκαταλειμμένο από το 1980 και ήδη από το 2003 είχε διαπιστωθεί ότι ήταν ετοιμόρροπο, εγκυμονώντας κινδύνους για την ασφάλεια κατοίκων και περαστικών. Στην κυριότητα του Δήμου Αθηναίων περιήλθε τον Ιανουάριο του 2010 και αμέσως μετά την κατεδάφισή του ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε ότι στη θέση του θα δημιουργηθεί η πρώτη πλατεία στην καρδιά της Αθήνας μετά από 150 χρόνια. Για την κατεδάφισή του χρησιμοποιήθηκαν 70 κιλά ζελατοδυναμίτιδα και κύκλωμα πυροκροτητών.


THE MARATHON PROJECT

Την Κυριακή, στην Αθήνα, ο Μαραθώνιος είναι διπλός…

Στα 23 του χρόνια ο Ελβετός Hans-Ulrich Obrist διοργάνωσε μια έκθεση μοντέρνας τέχνης στην κουζίνα του. Λίγα χρόνια αργότερα (συν)επιμελήθηκε την περίφημη Manifesta 1 ανοίγοντας το δρόμο για τις μετακινούμενες πανευρωπαϊκές Μπιενάλε, ύστερα κατέθεσε συγγραφικά το The Interview Project και κάπως έτσι βρέθηκε στο νο.1 της περσινής λίστας του “ArtReview” όσον αφορά τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στο χώρο της μοντέρνας τέχνης. Ίσως η πιο συναρπαστική ιδέα που είχε τα τελευταία χρόνια είναι το “The Marathon Project”, που διοργανώνεται ετησίως από την επιδραστική λονδρέζικη Serpentine Gallery. Πρόκειται για ένα «μαραθώνιο» ομιλιών και παρουσιάσεων από εικαστικούς, λογοτέχνες, μουσικούς, ποιητές κ.ά. που σκοπεύει σε μια διαφορετική προσέγγιση γύρω από το δημόσιο λόγο περί τέχνης. Για να καταλάβεις, πριν από λίγες μέρες, στα μέσα Οκτώβρη, περισσότεροι από 50 διανοούμενοι παρουσίασαν τις δικές τους εκδοχές για κάθε είδους «Χάρτες στην ψηφιακή εποχή». Την Κυριακή, η Αθήνα τρέχει τα 42,2 χλμ. του Χρυσού Μαραθωνίου Δρόμου στην επέτειο των 2.500 χρόνων από την ιστορική μάχη. Και το Marathon Project έρχεται στην πόλη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, για να εξετάσει ένα άλλον ανθρωπισμό ως πιθανή λύση στο αδιέξοδο της κρίσης. Επανερμηνεύοντας την κληρονομιά της αρχαιότητας, με έναυσμα την επέτειο, και φιλοξενώντας σπουδαίους καλεσμένους όπως οι Jeff Koons, Sarah Morris, Daniel Birnbaum, Simon Fujiwara κ.ά. και ελληνικές συμμετοχές της εμβέλειας του Νάνου Βαλαωρίτη, της Ζυράννας Ζατέλλη και του Πάνου Κουτρουμπούση μεταξύ άλλων. Την επιμέλεια, εκτός του Obrist, συνυπογράφει η Νάντια Αργυροπούλου… - Παναγιώτης Μένεγος

«Του Μαραθωνίου Μarathon Project», 31/10 στο  Μουσείο της Ακρόπολης, η εκδήλωση ξεκινά στις 16.00 και είναι ανοιχτή στο κοινό – το υλικό της εκδήλωσης θα εκδοθεί με τη μορφή βιβλίου διεθνούς διανομής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ