- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Βόλτα στο Άλσος Παγκρατίου: Μια ανάσα πρασίνου στο κέντρο της πόλης
Για περισσότερο από έναν αιώνα το Άλσος χαρίζει στην Αθήνα πνοή και ζωντάνια
Βόλτα στο Άλσος Παγκρατίου: Πώς ένας πνεύμονας οξυγόνου συμπληρώνει την αστυγραφία της πόλης
Είσαι σε μια από τις κεντρικότερες περιοχές της Αθήνας, δίπλα σε δρόμους διπλής κατευθύνσεως με τρόλεϊ, λεωφορεία και αυτοκίνητα να πηγαινοέρχονται ασταμάτητα μέσα σε μια οχλοβοή από μηχανές, κόρνες και ομιλίες περαστικών. Εκατοντάδες καταστήματα τριγύρω, με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Μια ολοζώντανη πόλη. Είσαι στο Παγκράτι, μια συνοικία με αδιάκοπο παλμό, και κάπου ανάμεσα σε πολυκατοικίες, θορύβους και ατέρμονη κινητικότητα, στέκεται ήρεμη και ατάραχη μια εντυπωσιακή αστική όαση. Το μόνο που σε χωρίζει από εκείνη είναι μια πύλη στην οδό Ευτυχίδου. Τυχαίο που από έναν δρόμο συνώνυμο της χαράς εισέρχεσαι σε μια έκταση τριάντα στρεμμάτων που αλλάζει το φόντο της πραγματικότητάς σου και από γκρι το κάνει πιο πράσινο και πιο παραδεισένιο;
Στο Άλσος Παγκρατίου ο ήλιος ξεγλιστρά ανάμεσα στα πανύψηλα πεύκα, οι ήχοι της μεγαλούπολης αντικαθίστανται με τη φλυαρία παπαγάλων και αηδονιών και τα πλακόστρωτα μονοπάτια σε οδηγούν σε σημεία που ούτε φανταζόσουν πριν από λίγο. Το επιβλητικό άγαλμα της Κυβέλης Αδριανού, της εμβληματικής Ελληνίδας ηθοποιού, που βρίσκεται στην είσοδο του Άλσους Παγκρατίου, αποπνέει την αύρα της παλιάς Αθήνας και του πολιτισμού που φέρει ο χώρος.
Πολλοί άνθρωποι του πνεύματος που έζησαν στο Παγκράτι σε παλαιότερες δεκαετίες, πέρασαν από τα μονοπάτια αυτού του άλσους, στην καρδιά της πόλης. Ο Κώστας Βάρναλης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Νικηφόρος Βρεττακός και τόσοι άλλοι περπάτησαν ανάμεσα στα πανύψηλα δέντρα του, στοχάστηκαν, συζήτησαν.
Για περισσότερο από έναν αιώνα το Άλσος Παγκρατίου χαρίζει στην Αθήνα πνοή και ζωντάνια. Η φύτευση του χώρου ξεκίνησε το 1908 και με τη συνδρομή της Φιλοδασικής Εταιρείας, όσον αφορά στη δημιουργία φυτωρίου, άρχισε σταδιακά να αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο μέσα στην πόλη. Το 1936 η έκταση παραχωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων, ενώ το 1939 εκεί υπήρχε ένας μικρός ζωολογικός κήπος, που καταστράφηκε κατά την περίοδο της Κατοχής. Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι αυτή του 1970 στον χώρο λειτουργούσε θέατρο, προσφέροντας ένα ακόμα σημαντικό πεδίο για δημιουργία και καλλιτεχνική έκφραση. Μέχρι και θερινός κινηματογράφος υπήρξε κατά το παρελθόν στο Άλσος Παγκρατίου, χαρίζοντας στους θεατές εικόνες από την αίγλη και τη μαγεία του σινεμά μιας άλλης εποχής.
Σήμερα περπατώντας στο άλσος βλέπεις παντού σκιερά κλαδιά με πλατιά φύλλα που φτιάχνουν ένα προστατευτικό θόλο γύρω σου, ξύλινα παγκάκια για να ξαποστάσεις και διαδρομές ανάμεσα σε φουντωτούς θάμνους. Μια παιδική χαρά λίγο πιο κάτω, διάσπαρτα όργανα γυμναστικής τριγύρω και ένα γηπεδάκι μπάσκετ που ζωντανεύει με μια μπάλα και τρεις πιτσιρικάδες. Ακόμα και η καλοκαιρινή ζέστη γίνεται πιο ήπια εδώ, η δροσιά των δέντρων σού δίνει βαθιές ανάσες και τα βήματά σου γίνονται πιο αργά για να απολαύσεις την κατάφυτη διαδρομή.
Ηλικιωμένοι κάθονται στα ξύλινα καθίσματα και συζητούν, οικογένειες περπατούν με τα παιδιά τους, άνθρωποι γυμνάζονται ή απλά κόβουν δρόμο μέσα από τα μονοπάτια της όμορφης έκτασης. Μια ανάσα από το Καλλιμάρμαρο, φωλιασμένο στη Σπύρου Μερκούρη και την Ευτυχίδου, που τέμνονται, σχεδόν δίπλα στην Υμηττού, τη Χρεμωνίδου και τη Φρύνης, αυτός ο χώρος αναψυχής μοιάζει με δώρο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Μια βόλτα εκεί ρίχνει τους τόνους και αποδεικνύει ότι η Αθήνα διαθέτει υπέροχα πράσινα καταφύγια, ανοιχτά για όλους.
Ένα ζωντανό παράδειγμα στην καρδιά του Παγκρατίου για το πώς ένας πνεύμονας οξυγόνου μπορεί να φυτρώσει στον πυκνό ιστό της πόλης, συμπληρώνοντας την αστυγραφία της με πράσινες πινελιές, με μνήμες αλλοτινών καιρών και με ευχάριστα ξέφωτα, που της προσδίδουν ένα πιο ποιοτικό, ανθρώπινο πρόσωπο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα ζήσαμε στο Παγοδρόμιο και στο Warm Lounge του Φυσικού Αερίου
Συναυλίες, εκδηλώσεις και happenings όλη την οικογένεια
Μία μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Αγορά για όλη την οικογένεια και μουσική από τον Voice 102.5
Ήσυχη πολυτέλεια στην καρδιά της πόλης
Στον νότο της Αθήνας τα Χριστούγεννα γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά
Η πλατεία μετατρέπεται σε χριστουγεννιάτικη αγορά με ξύλινα σπιτάκια, μουσική και δράσεις για όλη την οικογένεια
Τα δώρα της A.V. στους αναγνώστες της
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης όλων των Δήμων για τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ιστορίες, μύθοι και πρόσωπα του δρόμου που άλλαξε την Αθήνα: Από τον ιπποσιδηρόδρομο στα ηλεκτροκίνητα τραμ και από την οικία Βούρου στα Grand Magasins
Ιστορίες της αθηναϊκής ζωής ανθρώπων που κατέληξαν να αποκαλούν την πρωτεύουσα σπίτι τους
Πώς δημιούργησε τον κόσμο του «Protergia Magic Lights», το λαμπερό μονοπάτι στο χριστουγεννιάτικο χωριό
Ραντεβού στο κέντρο της πόλης, με μουσική και πολλές εκπλήξεις
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Ζωντανή εκπομπή με την Επιστήμη Μπινάζη και τον Διονύση Νοταράκη
Δεν χάνουμε το πιο χαρούμενο, πολύχρωμο, πολυφυλετικό χριστουγεννιάτικο μπαζάρ της πόλης, που διοργανώνουν «Οι φίλοι του Παιδιού» με τη συμμετοχή 35 και πλέον Πρεσβειών
Τι ισχύει και τι θα πρέπει να αλλάξει
Χάρης Δούκας και Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσαν την πλήρη αναβάθμιση του Δημοτικού Γηπέδου στο Μητροπολιτικό Πάρκο
Αλλαγή χρονιάς με την Ελένη Φουρέιρα
Ένα ξενοδοχείο που ζει στον ρυθμό της πόλης και μετατρέπει την τέχνη σε εμπειρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.