- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δούκας: Δίνουμε βήμα στη φωνή των γυναικών - Οι εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων
Σειρά δράσεων με στόχο την κοινωνική και πολιτιστική ορατότητα το Σαββατοκύριακο 8-9 Μαρτίου
Διεθνής Ημέρα Γυναικών - Χάρης Δούκας: «Δίνουμε βήμα στη φωνή των γυναικών» - Οι εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων ενόψει της 8ης Μαρτίου
Μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων θα διοργανώσει ο δήμος Αθηναίων το Σαββατοκύριακο 8-9 Μαρτίου και την Παρασκευή 14 Μαρτίου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και με στόχο την κοινωνική και πολιτιστική ορατότητα των γυναικών μέσα από δρώμενα και συζητήσεις, που θα αναδεικνύουν τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους σε διάφορες χρονικές περιόδους και κοινωνικά πλαίσια.
«Δίνουμε βήμα στη φωνή των γυναικών. Σε όλες εκείνες τις γυναίκες, που οι κοινωνικές προκαταλήψεις δεν τις αφήνουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και πρόσθεσε: «Στον δήμο Αθηναίων προωθούμε ενεργά τις πολιτικές ισότητας των φύλων για την εξάλειψη των διακρίσεων και εστιάζουμε στην ενδυνάμωση των γυναικών, ειδικά όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».
Από τη μεριά της, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη, επεσήμανε: «Στο διήμερο στην Αγορά Κυψέλης, δίνουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά, να εκφραστούν και να συνδεθούν με τις ιστορίες των γυναικών που έζησαν και αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους, τόσο μέσα από την τέχνη όσο και μέσα από ιστορικές αναφορές. Η δύναμη των γυναικών είναι για εμάς πηγή έμπνευσης και δράσης. Είμαστε δίπλα σε όσες μας χρειάζονται».
Οι εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων για τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών
Αναλυτικά οι δράσεις του δήμου Αθηναίων:
Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Μαρτίου, Δημοτική Αγορά Κυψέλης: «Η δύναμη των γυναικών από γενιά σε γενιά»
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, εργαστήρια και αφηγήσεις. Όσοι και όσες συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις θα έχουν την ευκαιρία να αφυπνιστούν, να αναλογιστούν και να στηρίξουν τις γυναίκες του παρελθόντος και του παρόντος, αναγνωρίζοντας τη δύναμη που προέρχεται από την αλληλεγγύη και την κοινή δράση.
Οι εκδηλώσεις εστιάζουν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη σύγχρονη κοινωνία και αναδεικνύουν την ισότητα, την αλληλεγγύη και την ανάγκη ενδυνάμωσης τους από γενιά σε γενιά.
Όλες οι δράσεις και τα εργαστήρια είναι δωρεάν.
Η διοργάνωση γίνεται από το Κέντρο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας σε συνεργασία με τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι ο σταθμός της πόλης Aθήνα 9.84.
Δωρεάν εξετάσεις γυναικολογικού ελέγχου στα Δημοτικά Ιατρεία
Το τμήμα Προληπτικής Ιατρικής των Δημοτικών Ιατρείων του δήμου Αθηναίων θα ενημερώνει το Σάββατο 8 Μαρτίου, τις γυναίκες που θα βρεθούν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις γυναικολογικού ελέγχου που προσφέρουν, όπως γυναικολογικό/μαστολογικό έλεγχο, τεστ ΠΑΠ, μαστογραφικό έλεγχο, τεστ ανίχνευσης HIV και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, καθώς και για το πρόγραμμα διατροφής και διακοπής καπνίσματος.
Σάββατο 8 Μαρτίου, Μουσείο Μαρία Κάλλας Δήμου Αθηναίων, μουσικοθεατρικό αναλόγιο «γένους θρυλικού»
Το μουσείο μιας γυναίκας θρύλου θα «υποδέχεται» γυναικείες προσωπικότητες «Γένους Θρυλικού». Η Μαρία Κάλλας «υποδέχεται» τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Καλλιρρόη Παρρέν, τη Μαρί Κουρί και την Κοκό Σανέλ. Τραγούδια για εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες του 19ου και του 20ου αιώνα, αγωνίστριες που έκαναν τη δική τους επανάσταση, η καθεμία στο αντικείμενό της, αφήνοντας βαθύ αποτύπωμά στον χώρο της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού, βασισμένα στο βιβλίο και μουσικό άλμπουμ της Ευσταθίας.
Κόστος: 12 ευρώ - Περιλαμβάνεται η είσοδος στο Μουσείο πριν από την έναρξη (προαιρετικά). Απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Το πρόγραμμα «Η δύναμη των γυναικών από γενιά σε γενιά» συνεχίζεται και την Παρασκευή 14 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Έξι γυναίκες ακτιβίστριες στην Ελλάδα, αφηγούνται την ιστορία τους, μέσα από αναμνήσεις, από τη ζωή τους σήμερα στον τόπο κατοικίας κι εργασίας τους και διασταυρώνονται σε κοινά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις ίδιες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ιδρυτής της Kineo και του Take Back the City μιλά για την καθημερινότητα στην Αθήνα, τις μικρές αλλαγές που κάνουν τη διαφορά και γιατί η πόλη είναι τελικά θέμα κουλτούρας.
Λουλούδια, χρώμα και άρωμα χωρίς να φύγεις μακριά από το σπίτι σου
Ένα γλυπτό που απεικονίζει τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή σε κανονικές διαστάσεις γίνεται το νέο τοπόσημο της πόλης
Μια ανοιξιάτικη διαδρομή στην πόλη, ανάμεσα σε μικρές ματαιώσεις, χαμένες συνήθειες και τη σημασία των ανθρώπινων επαφών
Το μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων για το νέο πάρκο 25 στρεμμάτων
Ταξίδι στην ιστορία και τη βιομηχανική αρχαιολογία με πρωτοστάτες τα αδέρφια Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλο
Δημήτρης Ανδριόπουλος (Dimand) και Θεοφάνης Τάτσης συνομίλησαν στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Ανοίγει τις πύλες του σήμερα ως ένα σύγχρονο Urban Resort στην καρδιά της πόλης
«Δεν είναι απλά ένα πορτρέτο, είναι μια αναφορά σε μια κληρονομιά που συνεχίζεται»
Το διεθνές καλλιτεχνικό δίδυμο από τη Βαλένθια εμπνέεται από την κλασική Αθήνα
Κάτι συμβαίνει στην περιοχή του (πρώην) Χίλτον
Εξάρχεια, Κυψέλη, Βεΐκου, ένα απέραντο και πολυετές εργοτάξιο
Στη συνέντευξη Τύπου του «This is Athens-Agora» αποτυπώθηκε ένα ευρύτερο σχέδιο για το πώς η Αθήνα θα παραμείνει ελκυστική, διατηρώντας ένα μέτρο
Όταν το Digital Art μεταμορφώνει την πόλη
Μια in situ πολυμεσική εγκατάσταση ψηφιακών τεχνών που σε περιμένει να την ανακαλύψεις
Το απόλυτο καλοκαιρινό ραντεβού για παιδιά και εφήβους
Η πολυδιάστατη ανοιξιάτικη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους ενώνει το χθες με το σήμερα
«Η περιέργεια γιορτάζει τη γάτα», για άλλη μια φορά
Πίστη, χαρά, αλλά και σκληρές εικόνες μέσα από τις μαρτυρίες ξένων περιηγητών - Αγορές που βούιζαν, αμνοερίφια προς σφαγή, σνομπ Ανάκτορα, βροχή από τουφεκιές
Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται επίσης η ανάγκη προστασίας του δημόσιου χώρου και των γειτονιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.