- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ιστορική πλατεία Καλλιγά στα Κάτω Πατήσια απέκτησε νέο πρόσωπο
Αναβαθμίζεται ένα αληθινό ορόσημο της μεταπολεμικής Αθήνας
Δήμος Αθηναίων: Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Καλλιγά στα Κάτω Πατήσια - Κώστας Μπακογιάννης: Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα
Ένα αληθινό ορόσημο της μεταπολεμικής Αθήνας, η περιοχή Καραμανλάκη στα Κάτω Πατήσια με τα χαρακτηριστικά ομοιογενή διατηρητέα της κτίρια, αποκτά νέα ζωντάνια μετά την ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Καλλιγά (Καραμανλάκη) από τον Δήμο Αθηναίων.
Στον αναμορφωμένο χώρο, έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων, δημιουργήθηκε ύστερα από πάγιο αίτημα των κατοίκων μία πρότυπη παιδική χαρά, που χρηματοδοτήθηκε από τη Visa στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου «Υιοθέτησε την πόλη σου», καθώς κι ένα όμορφο σιντριβάνι που αποτελεί δωρεά ομάδας κατοίκων της περιοχής.
Τα εγκαίνια τής ανανεωμένης πλατείας, που μετά τις αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις, έχει μετατραπεί σε έναν ελκυστικό χώρο περιπάτου και αναψυχής για την ευρύτερη γειτονιά, πραγματοποιήθηκαν από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, παρουσία όλων όσοι συμμετείχαν ενεργά στην πρωτοβουλία.
Σε δήλωσή του, ο κ. Μπακογιάννης, ανέφερε: «Σε αυτήν την ιστορική γειτονιά όπου αισθάνεται κανείς ακόμη ζωντανό τον παλμό της μεταπολεμικής Αθήνας, παραδίδουμε ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους των Κάτω Πατησίων.
»Ένας πρότυπος χώρος πρασίνου και αναψυχής, κατάλληλος για κάθε ηλικία, δημιουργείται με την καθοριστική συμβολή της Visa, αλλά και με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής που αποδεικνύουν πόσο πολύ αγαπούν τη γειτονιά τους.
»Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στο σημερινό αποτέλεσμα που μάς κάνει υπερήφανους, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα για την πόλη. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε έργα και στις 129 γειτονιές που βελτιώνουν αισθητά την καθημερινότητα των Αθηναίων».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλης Αξιώτης, τόνισε: «Ήταν 15 Φεβρουαρίου 2022 όταν ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό της νέας Πλατείας Καλλιγά (Καραμανλάκη). Ακριβώς έναν χρόνο μετά, τα έργα ανάπλασης έχουν ολοκληρωθεί και η ιστορική πλατεία παραδίδεται στους κατοίκους της γειτονιάς και τους επισκέπτες της Αθήνας. Τα σημερινά εγκαίνια αποτελούν απόδειξη ότι οι υποσχέσεις μας δεν μένουν στα λόγια, γίνονται πράξη».
Η νέα όψη της πλατείας Καλλιγά
Λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της «Ένωσης Πολιτών Πλατείας Καλλιγά», η δημοτική αρχή της Αθήνας δημιούργησε έναν χώρο-πρότυπο που προσφέρει ασφαλείς συνθήκες παιχνιδιού και περιπάτου.
Ο χώρος της πλατείας, μετά την ανάπλαση, χωρίστηκε σε δύο ζώνες: Την πρώτη ζώνη καταλαμβάνει ο χώρος της περιφραγμένης παιδικής χαράς, με σύγχρονα όργανα παιχνιδιού, ενώ περιμετρικά διαμορφώθηκε χώρος πρασίνου.
Στη δεύτερη ζώνη διαμορφώθηκε ο χώρος της πλατείας, με λειτουργικά παγκάκια κι ένα όμορφο σιντριβάνι που προορίζεται για δροσιά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σε όλη την έκταση της πλατείας, το δάπεδο έχει στρωθεί από κυβόλιθο, ενώ και οι πλάκες των πεζοδρομίων –περιμετρικά της πλατείας– αντικαταστάθηκαν από κυβόλιθους, έτσι ώστε να διακρίνεται ο ενιαίος χαρακτήρας του έργου.
Εξαιρετικής σημασίας ήταν και η συμβολή ομάδας κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής που με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Σωτηρόπουλο συμμετείχαν στην ανάπλαση της πλατείας με τη δωρεά του σιντριβανιού.
Πρόκειται για ένα μοντέρνο σιντριβάνι που δεν καταλαμβάνει ζωτικό χώρο πάνω στην πλατεία, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους, όπως για ομαδικά παιχνίδια ή για την οργάνωση εκδηλώσεων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φυτεύτηκαν 220 δέντρα και 1.200 θάμνοι με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών
Δωρεάν εκδηλώσεις, μουσεία, παραλίες, πεζοπορίες, φαγητό και μοναδικές εμπειρίες στην Αττική
Πάνω από 20 παρεμβάσεις σε σχολεία και δημοτικές παρεμβάσεις
Έργο 300.000 ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής - Έτοιμο για τη νέα σεζόν.
Φέρνει στην καρδιά της πόλης την ατμόσφαιρα ενός σύγχρονου παραθαλάσσιου resort
Η Στοά διαθέτει όλα τα στοιχεία για να γίνει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα νέα spots της πόλης.
Ένα από τα τελευταία κτίρια των παλιών διοδίων της Αθήνας
Από την Πετρούπολη μέχρι τη Δραπετσώνα και τη Χασιά, οι πιστοί του είδους αυξάνονται θεαματικά
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά τη δωρεά ιδιώτη
Γράφει ο Vitaliy Kondruk, Technical SEO and AI Visibility
Υπόσχεση στη σύγχρονη Αθήνα δεν μπορεί να δοθεί ότι δεν θα αλωθούν και αυτές από τα νέα ήθη του «έξω»
Όταν η πόλη αδειάζει, είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε την Αθήνα χωρίς οδηγούς και λίστες
Στις 20 Ιουλίου, το πρώτο μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού υποδέχτηκε τους επισκέπτες με αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους πρασίνου, αναψυχής και ελεύθερη είσοδο
Στην αυλή του Black Duck Athens, ο τραγουδοποιός έκλεισε τα Secret Garden Live Sessions με χιούμορ, ιστορίες και μελωδίες κάτω από τα φώτα των κινητών
Δύο ώρες με λιτές ενορχηστρώσεις, απρόσμενες διασκευές και προσωπικές ιστορίες στα Secret Garden Live Sessions της Athens Voice και του Voice Radio
Μια ξενάγηση στα εμβληματικά γλυπτά, στα μαυσωλεία και στους τάφους των ανθρώπων που σημάδεψαν τη νεότερη ελληνική ιστορία
Νέα τραγούδια, αγαπημένα κομμάτια και απρόσμενα mash-ups στη δεύτερη βραδιά των Secret Garden Live Sessions στο Black Duck Athens
Nefleli και Lefty εγκαινίασαν το μουσικό τετραήμερο με ένα εκρηκτικό καλοκαιρινό live στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.