Life in Athens

Χίλτον Αθηνών: Η ιστορία του εμβληματικού ξενοδοχείου

Στις 31 Ιανουαρίου «κατεβάζει ρολά» προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες ανακατασκευής του - Ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ξενοδοχείο Χίλτον το 1963
Φωτ. Δημήτριος Χαρισιάδης. Το ξενοδοχείο Χίλτον, Νοέμβριος 1963 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία

Το θρυλικό ξενοδοχείο Χίλτον πρόκειται να μπει σε μια νέα εποχή, αλλάζει όνομα και γυρίζει σελίδα. Η ιστορία του επιβλητικού κτιρίου.

Μετά από σχεδόν 60 χρόνια το θρυλικό ξενοδοχείο Χίλτον πρόκειται να μπει σε μια νέα εποχή, αλλάζει όνομα και γυρίζει σελίδα. Στις 31 Ιανουαρίου 2022 «κατεβάζει ρολά» προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες ανακατασκευής του.

Το ιστορικό κτίριο θα μετατραπεί σε πολυδιάστατο προορισμό με νέες χρήσεις από την Ιονική Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις Α.Ε. της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου μετά τη συμφωνία με τον όμιλο Hilton.

Μάλιστα από το 2024 θα φέρει το όνομα Conrad από το όνομα του ιδρυτή της αλυσίδας Conrad Hilton. Πρόκειται για μια επένδυση, ύψους 130 εκατ. ευρώ, που φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη της Αθήνας ως κορυφαίας επιλογής στην Ευρώπη, για επίσκεψη και για μόνιμη διαμονή.

Το Hilton Αθηνών τη δεκαετία του ’60
Το Hilton Αθηνών τη δεκαετία του ’60 © Facebook/ Hilton Athens

Οι εργασίες στο Hilton Athens ξεκίνησαν στα τέλη του 2020 σε τμήματα του ξενοδοχείου, τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν για τους πελάτες. Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024.

Ανακατασκευή Χίλτον: Οι πολυτελείς κατοικίες και οι εμπορικοί χώροι

Κατά τη διάρκεια τους αναμένεται να εργαστούν μέχρι και 800 άτομα, ενώ κατά τη λειτουργία των νέων χώρων θα απασχοληθούν περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι.

Το Hilton σήμερα
Το Hilton σήμερα © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος περιλαμβάνει:

  • τη δημιουργία του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Conrad που θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες
  • τη δημιουργία 50 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton
  • τη συνολική ανάπλαση του τελευταίου ορόφου όπου θα φιλοξενηθούν εμπειρίες γαστρονομίας και ψυχαγωγίας.
  • επέκταση δίπλα στο χώρο της πισίνας, η οποία είχε συμπεριληφθεί και στον αρχικό σχεδιασμό της δεκαετίας του 1960
  • τη δημιουργία θεματικών εμπορικών χώρων, εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας και ευεξίας, καθώς και σύγχρονης λέσχης μελών σε χώρους 5.500 τ.μ.

Χίλτον: Το όραμα που έγινε πραγματικότητα

Ήταν Απρίλιος του 1963 όταν το ξενοδοχείο Χίλτον άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον ελληνικό τουρισμό. «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου», με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Conrad Hilton, δημιουργός του ξενοδοχειακού μπραντ, τα συναισθήματα που το δημιουργήθηκαν αντικρίζοντας το εντυπωσιακό κτίριο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

Το ξενοδοχείο Χίλτον υπό κατασκευή
Το ξενοδοχείο Χίλτον υπό κατασκευή © Facebook/Hilton Athens

Το ξενοδοχείο Χίλτον
Το ξενοδοχείο Χίλτον © Facebook/ Hilton Athens

Ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας του Hilton Athens ήταν o Ιγκόρ Πεζάς, θετός γιος και ανιψιός του εφοπλιστή Απόστολου Πεζά. Άμεσα ο Ιγκόρ Πεζάς ήρθε σε επαφή με τους Χίλτον, ενώ ήδη είχε εντοπίσει το οικόπεδο, που ανήκε στην Εφορεία Υλικού Πολέμου και που ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής το παραχώρησε με ευνοϊκούς όρους στην οικογένεια Πεζά. Συστάθηκε μια ομάδα αποτελούμενη από τους αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη, στους οποίους ανήκει η μελέτη του κτιρίου.

Ο αρχιτέκτονας του Hilton Αθηνών Εμμανουήλ Βουρέκας
Ο αρχιτέκτονας του Hilton Αθηνών Εμμανουήλ Βουρέκας © Facebook/ Hilton Athens

Ωστόσο κατά τη διάρκεια του έργου, η ξαφνική πτώχευση του εφοπλιστή Πεζά, τον ανάγκασε να πουλήσει τις μετοχές του στον Στρατή Ανδρεάδη της Ιονικής Τράπεζας, ο οποίος και συνέχισε το μεγαλόπνοο έργο.

Το Hilton Αθηνών είναι ένα από τα κτίρια που καθόρισαν την αρχιτεκτονική αισθητική της δεκαετίας του ’60, ενώ οι ανάγλυφες συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη, εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα, προσδίδουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα και γίνονται σημείο αναφοράς στο ξενοδοχείο τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Κόνραντ Χίλτον
Ο Κόνραντ Χίλτον © ΑΡΧΕΙΟ HILTON ATHENS

Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής επιθεωρεί τη μακέτα του ξενοδοχείου (1958)
Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής επιθεωρεί τη μακέτα του ξενοδοχείου (1958) © Facebook/Hilton Athens

Μάλιστα το κτίριο προσδοκούσε να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε μέγεθος και πολυτέλεια. Η ανέγερσή του, όμως, αποτέλεσε αιτία πολλών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Αρκετοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι αλλοίωνε το ιστορικό τοπίο της πρωτεύουσας και μάλιστα ότι θα επισκίαζε την Ακρόπολη.

Σημειώνεται ότι την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 αποτέλεσε έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς, έγιναν έργα ανακαίνισης από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρρυ Μπουγαδέλλη.

Πρωτοχρονιά στο Hilton Athens τη δεκαετία του '70
Πρωτοχρονιά στο Hilton Athens τη δεκαετία του '70 © Facebook/ Hilton Athens

Η πισίνα του ξενοδοχείου (1963)
Η πισίνα του ξενοδοχείου (1963) © Facebook/ Hilton Athens

Όλα αυτά τα χρόνια, το κατώφλι αυτής της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας έχουν διαβεί πλήθος προσωπικοτήτων, όπως πολιτικοί επιχειρηματίες, πρίγκιπες, καλλιτέχνες και επιστήμονες διεθνούς κύρους. Από τον Άντονι Κουίν, τον Μάρλον Μπράντο και τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν μέχρι τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Ζακ - Ιβ Κουστό, τον πρίγκιπα Ρενιέ και τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ.

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και η σύζυγός του
Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και η σύζυγός του © ΑΡΧΕΙΟ HILTON ATHENS

Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό & η Νικόλ Καλφάν στο διάσημo Galaxy bar του ξενοδοχείου (1971)
Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό & η Νικόλ Καλφάν στο διάσημo Galaxy bar του ξενοδοχείου (1971) © ΑΡΧΕΙΟ HILTON ATHENS

Αλβέρτος του Μονακό
Αλβέρτος του Μονακό © ΑΡΧΕΙΟ HILTON ATHENS

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ