Life in Athens

Γιατί αυτό το καλοκαίρι όλοι παίζουν «Decrypto»;

Στο «Decrypto» γινόμαστε μέλος της σπουδαιότερης ομάδας κρυπτογράφησης στον κόσμο και προσπαθούμε να σπάσουμε τον κωδικό της αντίπαλης ομάδας.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Helena Lopes Unsplash
Helena Lopes I Unsplash

Στο συναρπαστικό παιχνίδι παρέας «Decrypto» μεταδίδουμε μυστικούς κωδικούς στους συμπαίκτες μας χωρίς να αφήσουμε την αντίπαλη ομάδα να τους υποκλέψει.

Οι φετινές διακοπές φαντάζουν λίγο διαφορετικές από τις προηγούμενες χρονιές, προσέχουμε περισσότερο και κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, ακόμα και βρισκόμαστε σε κάποιο μπιτς μπαρ. Η διάθεση και το κέφι όμως ποτέ δεν έφυγαν, βρίσκονται πάντα εδώ. Πόσο μάλλον όταν η παρέα των πέντε φίλων είναι έτοιμη για τη φετινή πενθήμερη απόδραση σε κάποιο νησί των Κυκλάδων.

Ένα ταξίδι που είχε κανονιστεί στην αρχή της χρονιάς σε κάποια αίθουσα των ΤΕΙ, όπου φοιτούν τα τρία αγόρια και δύο κορίτσια, ένα ταξίδι που λίγο αργότερα – μέσα στην καραντίνα - πέρασε από πολλά «κύματα» αν τελικά πραγματοποιηθεί, αλλά τίποτα δεν σταματάτησε τους πέντε φίλους να κάνουν μαζί διακοπές.

Όλα είναι έτοιμα από τις προηγούμενες μέρες, τσάντες ταξιδίου και σακίδια πλάτης, μαγιό και ρούχα, σαγιονάρες, κρέμες και αντηλιακά. Εισιτήρια πήραμε; Πήραμε. Αυτό που μπήκε πρώτο στην τσάντα ταξιδίου ήταν το επιτραπέζιο παιχνίδι «Decrypto: Το Κρυμμένο Μήνυμα», το παιχνίδι της παρέας που «λιώσαμε» όλους τους περασμένους μήνες.

Decrypto
Decrypto

Θα μας ρωτήσει κάποιος «καλά, φεύγετε για διακοπές και κουβαλάτε ένα ολόκληρο επιτραπέζιο παιχνίδι μαζί σας;» Μα γι’ αυτό το πήραμε μαζί μας. Πέραν του ότι είναι ένα συναρπαστικό party παιχνίδι για 3 έως 8 άτομα, με μέση διάρκεια παιχνιδιού τα 30’ που μας επιτρέπει να παίζουμε συνεχώς χωρίς να αφήνουμε κάποιο μεγάλο session στη μέση, το μεγάλο ατού του «Decrypto» είναι και το βάρος και μέγεθός του.

Ένα μικρό όμορφο κουτί που μπορείς να το βάλεις ακόμα στο backpack σου, ότι καλύτερο για να το έχεις μαζί σου συνέχεια, όπου και να είσαι. Το είχαμε καταλάβει καλά στα ΤΕΙ όπου παίζαμε ανάμεσα στα διαλείμματα και στα καφέ, κάτι που θα κάνουμε και τώρα στην παραλία. Το κουτί του «Decrypto» περιέχει: 1 κλεψύδρα, 2 οθόνες, 110 κάρτες με λέξεις-κλειδιά, 48 κάρτες κωδικών, 8 δείκτες, 50 σελίδες σημειώσεων και φυσικά τους κανόνες, τα πάντα στην ελληνική γλώσσα.

Decrypto
Decrypto


Και κάπως έτσι ξεκινάμε να παίζουμε, αυτή τη φορά στο κατάστρωμα του πλοίου, με το γλυκό αεράκι του Αιγαίου να χτυπάει τα πρόσωπά μας. Στο «Decrypto» γινόμαστε μέλος της σπουδαιότερης ομάδας κρυπτογράφησης στον κόσμο. Η αποστολή μας: Να μεταδώσουμε μυστικούς κωδικούς στους συμπαίκτες μας χωρίς να αφήσουμε την αντίπαλη ομάδα να τους υποκλέψει. Δεν δίνουμε σημασία στη μάνα που κυνηγάει το παιδί της γύρω από το πλοίο για να φάει, η αποστολή μας στο παιχνίδι είναι πολύ σοβαρή και τίποτα δεν πρέπει να μας αποσπάσει την προσοχή. Πρέπει να «σπάσουμε» τον κώδικα της άλλης ομάδας.

Στήνουμε λοιπόν τις δύο οθόνες, οι δύο ομάδες αντικριστά η μία από την άλλη και ο κρυπτογράφος του κάθε γύρου βάζει τέσσερις τυχαίες κάρτες-κλειδιά στις θήκες 1-4 που βρίσκονται στην κάθε οθόνη. Σε αυτές τις κάρτες υπάρχουν κωδικοποιημένες κάποιες λέξεις που εμφανίζονται μόνο όταν μπουν στις θήκες. Φυσικά, οι αντίπαλοι παίκτες δεν γνωρίζουν – δεν βλέπουν τις λέξεις μας, όπως και εμείς τις δικές τους.

Μονομαχίες με λέξεις! - Decrypto

Οι δύο ομάδες βλέπουν τις λέξεις που εμφανίζονται στις οθόνες τους και o κάθε κρυπτογράφος τραβάει κρυφά μία κάρτα κωδικού που βλέπει μόνο αυτός. Ένας τριψήφιος μυστικός κωδικός του εμφανίζεται. Αυτός δηλώνει τη σειρά που ο κρυπτογράφος πρέπει να περιγράψει τρεις λέξεις από την οθόνη στην ομάδα του. Ο κάθε κρυπτογράφος σημειώνει τα τρία στοιχεία που μπορούν να δώσει, μονολεκτικά ή και ολόκληρες προτάσεις, πάντα σε σχέση με το νόημα της λέξης-κλειδιού που περιγράφει.

Τα τρία στοιχεία διαβάζονται σε όλους τους παίκτες. Η αντίπαλη ομάδα σημειώνει τα στοιχεία και αν θέλει, μπορεί να μαντέψει τον κωδικό των απέναντι. Ήρθε η ώρα να μαντέψουμε και εμείς τον δικό μας κωδικό. Φυσικά κάτι πολύ δύσκολο στον πρώτο γύρο μιας και τα πρώτα στοιχεία δεν επαρκούν για να «σπάσει» ο κωδικός. Αν οι αντίπαλοι μάντεψαν σωστά, κερδίζουν έναν δείκτη υποκλοπής. Αν βρούμε εμείς σωστά τον κωδικό του κρυπτογράφου μας, δεν κερδίζουμε κάτι, αλλά αν κάνουμε λάθος παίρνουμε έναν δείκτη κακής επικοινωνίας.

Ένας νέος γύρος ξεκινάει όταν έχουν παίξει και οι δύο ομάδες και δεν έχει βρεθεί νικητής. Ένας νέος κρυπτογράφος έρχεται να αναλάβει. Μία ομάδα κερδίζει όταν μαζέψει δύο δείκτες υποκλοπής σε ένα γύρο επειδή μάντεψε σωστά δύο φορές τον αντίπαλο κωδικό ή αντίστοιχα μία ομάδα χάνει όταν μαζέψει δύο δείκτες κακής επικοινωνίας σε ένα γύρο γιατί δεν μάντεψε σωστά δύο φορές.

Κάπως έτσι πέρασε η ώρα στο κατάστρωμα, ενώ στον ορίζοντα άρχισε να αχνοφαίνεται το νησί που θα περάσουμε τις διακοπές μας για τις επόμενες πέντε μέρες. Κάπως έτσι θα περάσουμε πολλές στιγμές στην παραλία ή στη βεράντα των δωματίων που θα μείνουμε, με ένα παιχνίδι που απαιτεί επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα στους φίλους και συμπαίκτες, αλλά και κοφτερό μυαλό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ