Life in Athens

Οι χριστουγεννιάτικοι φωτισμοί που έλουσαν φέτος την Αθήνα

Οι φωτισμοί που συζητήθηκαν περισσότερο και θα θυμόμαστε για καιρό

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1.jpg

Οι χριστουγεννιάτικοι φωτισμοί της Αθήνας, με αφορμή το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, που κέρδισαν τις εντυπώσεις

Η Αθήνα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με πολλές προοπτικές. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά σημεία, στα οποία υστερεί συγκρινόμενη με τις αντίστοιχες πόλεις του εξωτερικού. Βασικός υπαίτιος μπορεί να θεωρηθεί η οικονομική κρίση, που τα τελευταία χρόνια δεν επέτρεψε την εξέλιξη του Κέντρου σε μία περιοχή φωτεινή, πράσινη και πραγματικά φιλική για όσους περνάνε από αυτήν.

Την ανεπάρκεια αυτή έρχεται τώρα να καλύψει το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου». Πρόκειται για την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων που καλεί κάθε ενδιαφερόμενο και κυρίως επιχειρήσεις, ιδρύματα και φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να πάρουν υπό την προστασία τους ένα κομμάτι της πόλης. Αυτό μπορεί να είναι από έναν δρόμο, ένα πεζοδρόμιο και μία πλατεία, μέχρι ένα πάρκο, μία παιδική χαρά ή ένα γήπεδα. Σε κάθε ένα από αυτά θα συνεισφέρουν με ιδέες, υλικοτεχνική υποδομή και χρήματα, ώστε να έρθουν αλλαγές σε ζητήματα καθαριότητας, φωτισμού, πρασίνου, βιώσιμης ανάπτυξης, αστεγίας, πολιτισμού, κοινωνικής αλληλεγγύης, αθλητισμού, εκπαίδευσης και νέων τεχνολογιών.

Το πρώτο βήμα ήδη έγινε και είχε πρωταγωνιστή τον πολυσυζητημένο χριστουγεννιάτικο στολισμό των δρόμων και των πλατειών της Αθήνας. Ο Δήμος συνεργάστηκε με εταιρείες γεμίζοντας την πόλη με φώτα, έτσι ώστε όχι μόνο να λύσει το πρόβλημα του υποφωτισμού που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες αθηναϊκές γειτονιές, αλλά και να βάλει κάθε επισκέπτη και κάτοικο του Κέντρου σε όσο πιο εορταστική διάθεση γίνεται.

4.jpg

Οι γενικότερες συζητήσεις επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους δρόμους και στολισμούς, συχνά με χιουμοριστικό-ειρωνικό τρόπο, που ένα μέρος των πολιτών –και των χρηστών των social media- θεωρεί ότι φέρουν ένα κακόγουστο αποτέλεσμα. Ωστόσο, όλα αυτά τα σχόλια έχουν μεγαλύτερη σχέση με το προσωπικό γούστο και την αισθητική του καθενός μας ξεχωριστά, παρά με μία αντικειμενική κριτική της προσπάθειας και τη σκέψης πίσω από το όλο εγχείρημα, το οποίο φαίνεται ότι απάλλαξε τον Δήμο Αθηναίων από έξοδα ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Μπορεί οι φετινοί χριστουγεννιάτικοι φωτισμοί να μην έγιναν αρεστοί σε όλους, αλλά σίγουρα προκάλεσαν συζήτηση. Κάποιοι από αυτούς, τράβηξαν περισσότερο τα βλέμματα, και θα τους θυμόμαστε για καιρό, για τον τρόπο που άλλαξαν την Αθήνα, προς το καλύτερο.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Παπαστράτος)
Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους και ρομαντικούς δρόμους του Κέντρου, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, ο χριστουγεννιάτικος φωτεινός στολισμός έπρεπε να είναι ανάλογος του περιβάλλοντος. Από τους πλέον διακριτικούς και συγχρόνως κομψούς που είδαμε φέτος, τα θερμά φωτεινά χριστουγεννιάτικα δέντρα που η Παπαστράτος τοποθέτησε στις κολώνες καταφέρνουν τόσο να μάς βάλουν στο κλίμα των γιορτών, όσο και να μην μάς αφήσουν να ξεχάσουμε το «βάρος» του δρόμου που περπατάμε.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, σχολίασε για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων: «Στο κάλεσμα του Δήμου να “υιοθετήσουμε” την Αθήνα τα Χριστούγεννα, δεν μπορούσαμε παρά να ανταποκριθούμε θετικά. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πιο φωτεινά από ποτέ για την πρωτεύουσα και είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που γίναμε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας. Εξάλλου, το φως συμβολίζει την ελπίδα που οδηγεί προς το καλύτερο. Υπάρχει και ένα ακόμη σημαντικό μήνυμα σε αυτή την πρωτοβουλία. Δήμος και ιδιωτικός τομέας ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να μεταμορφώσουμε την καθημερινότητά μας. Χρειαζόμαστε τόλμη και αλλαγή νοοτροπίας για να συν-δημιουργήσουμε το μέλλον».

7.jpg

Βουκουρεστίου (Πειραιώς Real Estate και Picar)
Ο φωτισμός της Βουκουρεστίου δεν έχει καταφέρει μόνο να είναι καλαίσθητος και να «φωνάζει» 100% Χριστούγεννα, αλλά και να τραβήξει πάνω του τα φλας των περαστικών.

Η μεγάλη φωτεινή χριστουγεννιάτικη μπάλα ξεχωρίζει, ενώ λίγο πιο πέρα, ένα μεγάλο «2020» κοντοστέκεται απαρτισμένο από χιλιάδες λαμπάκια. Το σκηνικό συμπληρώνουν λαμπιόνια και φωτεινά αστεράκια που ντύνουν τα φυσικά δέντρα της Βουκουρεστίου.

Πλατεία Συντάγματος (Coca-Cola)
Τι οδήγησε στο εντυπωσιακό γιορτινό αποτέλεσμα; Ένας συνδυασμός από 2,6 χλμ λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας, φωτεινές γιρλάντες και λαμπάκια που έντυσαν τον κορμό, τα κλαδιά και τα φύλλα των νεραντζιών της, φωτεινές κόκκινες λάμπες και αστέρια σε όλα τα υπόλοιπα δέντρα, μεγάλους αγγέλους πάνω στα κυπαρίσσια, ελάφια σε διάφορα σημεία της πλατείας και ένα τρισδιάστατο φωτεινό αστέρι στην κορυφή του έλατου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ