- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μπορούν οι κάτοικοι της Πατησίων να αλλάξουν τη γειτονιά τους;
Αφού κανείς δεν τους έδινε σημασία, μια ομάδα κατοίκων της Πατησίων αναλαμβάνουν να αυτοοργανωθούν και να παρέμβουν στη γειτονιά τους
Οι κάτοικοι της Πατησίων σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ αλλάζουν την περιοχή. Συνέντευξη με την εκπρόσωπο των κατοίκων Χριστίνα Πηγάκη.
«Για πολλά χρόνια η καθημερινότητά μας ήταν μία κόλαση. Το να ζεις σε μία πιάτσα ναρκωτικών όπως αυτή της Μαυρομματαίων και Χέυδεν σημαίνει ότι χάνεις τον ύπνο σου, ζεις πίσω από καγκελόπορτες, κινδυνεύεις λόγω της εγκληματικότητας, περιορίζεις την κοινωνική σου ζωή. Ήμασταν άνθρωποι φοβισμένοι, αγανακτισμένοι και κυρίως βαθιά θλιμμένοι από τις εικόνες δυστυχίας γύρω μας».
Με αυτά τα λόγια περιγράφουν τη ζωή τους οι κάτοικοι γύρω από το Πεδίον του Άρεως, μία από τις λιγότερο ασφαλείς γειτονιές του κέντρου της Αθήνας. Εδώ και τέσσερα χρόνια κάνουν τα πάντα για να πετύχουν το αυτονόητο, να ζήσουν την καθημερινότητά τους μέσα σε ένα ασφαλές και ήσυχο περιβάλλον, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Αρχικά διαμαρτυρήθηκαν στις αρχές, έπειτα προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, βγήκαν στα μίντια, οργάνωσαν ομιλίες ξανά και ξανά, μάζεψαν 12.000 υπογραφές διαδικτυακά για την απομάκρυνση των ναρκωτικών από την περιοχή. Όταν είδαν ότι ακόμα και τότε δεν εισακούγονταν στο βαθμό που ζητούσαν, αποφάσισαν να δώσουν άλλη πνοή στη γειτονιά τους, με μία σειρά από δρώμενα. Οι ίδιοι μιλούν στην ATHNES VOICE για τη δράση τους που ονόμασαν Γιορτή της Γειτονιάς και για την περιοχή, όπως τη θυμούνται αλλά και όπως ονειρεύονται να την ξαναδούν.
«Η ιδέα ξεκίνησε πριν ένα χρόνο μετά την απομάκρυνση της πιάτσας των ναρκωτικών με τη δράση που οργανώσαμε στη Χέυδεν, από Μαυρομματαίων μέχρι Πατησίων, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ. Ήταν μια γιορτή που εξέφραζε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, επιμονής και χαράς, μια ευκαιρία να βγούμε από τη χρόνια κατάθλιψη και να δείξουμε ότι δεν εγκαταλείπουμε, αγαπάμε τη γειτονιά μας και θέλουμε το παράδειγμά μας να ακολουθήσουν κι άλλες γειτονιές» εξηγεί στην ATHENS VOICE η Χριστίνα Πηγάκη, εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής.
Δεκάδες εθελοντές, νοικοκυρές, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, άνθρωποι του δήμου, φοιτητές στηρίζουν τη δράση για να διεκδικήσουν την ποιότητα της ζωής, αναφαίρετο δικαίωμα για τους κατοίκους της πόλης, και να δημιουργήσουν. Η περιοχή του Πεδίου του Άρεως ήταν κάποτε μια όμορφη και ασφαλής γειτονιά έχοντας κόσμημα το πάρκο, από το οποίο λίγο πολύ οι περισσότεροι Αθηναίοι του κέντρου έχουν μια ωραία ανάμνηση. Η παρακμή της περιοχής, όπως λένε οι κάτοικοι, ουσιαστικά άρχισε πριν από 10 χρόνια με την εγκατάλειψη του πάρκου ενώ στη συνέχεια η κατάσταση χειροτέρεψε με τη μεταφορά των χρηστών από την οδό Τοσίτσα μέσα στο πάρκο, το οποίο έγινε χώρος παραβατικότητας. Ως συνέπεια δημιουργήθηκε η πιάτσα Μαυρομματαίων και Χέυδεν στο Green Park, με αποτέλεσμα την πεταιτέρω υποβάθμιση. Εμπόριο ναρκωτικών, παρεμπόριο, ληστείες, πορνεία, επιθέσεις σε πολίτες, δημιούργησαν σταδιακά μια γειτονιά «γκέτο».
«Το χρονικό διάστημα που ζούσα με την πιάτσα των ναρκωτικών έξω από το σπίτι μου, συζητούσα συνέχεια με τους χρήστες προσπαθώντας να τους πείσω να πάνε σε κέντρα απεξάρτησης. Κάθε φορά που δεν τα κατάφερνα να τους βοηθήσω και τους έβλεπα να αργοσβήνουν στο πεζοδρόμιο το εισέπραττα σαν προσωπική αποτυχία. Είναι εμπειρίες και εικόνες που δεν ξεχνιούνται» λέει η κυρία Στέλλα, κάτοικος της περιοχής.
Η Γιορτή της Γειτονιάς
Μέσα από τα κοινά αυτά προβλήματα η γειτονιά κατάφερε να γνωριστεί, να συνδεθεί και να αποκτήσει κοινούς στόχους. Ένας από αυτούς ήταν μέσω της Γιορτής της Γειτονιάς να αναδειχθεί η διαδραστική σχέση του πολίτη με την πόλη του αλλά και ο ρόλος της γειτονιάς στις αυξανόμενες προκλήσεις της αποξένωσης και της κοινωνικής συνοχής. «Παραμονή της χριστουγεννιάτικης γιορτής μας ήμασταν όλοι οι γείτονες στον δρόμο, σκαρφαλώναμε στα δέντρα στολίζοντάς τα, πίναμε τσίπουρο για να αντέξουμε στο κρύο, τραγουδούσαμε και γελούσαμε σε ένα κλίμα συντροφικότητας και χαράς. Ήταν από τις πιο γλυκές στιγμές της γειτονιάς μας μετά από χρόνια αποξένωσης» μας λέει ο κύριος Γιάννης, κάτοικος της περιοχής.
Πώς ήταν όμως η επόμενη μέρα; Άλλαξε κάτι μετά τη δράση των κατοίκων; Η απάντηση είναι καταφατική, που σημαίνει πως όταν οι άνθρωποι πιστέψουν στη δημιουργικότητα και στη συλλογική προσπάθεια μπορούν να κάνουν θαύματα. «Από τον Σεπτέμβριο του 2018, το πάρκο άρχισε σταδιακά να ξαναβρίσκει τον ρυθμό του, έγινε ασφαλές για τον κόσμο που το επισκέπτεται. Τελευταία η περιοχή απαλλάχθηκε και από το λαθρεμπόριο. Το θέμα των ναρκωτικών βέβαια δεν έχει λυθεί εντελώς, οι χρήστες μετακινούνται ανάμεσα σε τρεις δρόμους, Αντωνιάδου, Κότσικα, Χέυδεν. Η μετακίνηση χρηστών από δρόμο σε δρόμο και από γειτονιά σε γειτονιά εννοείται πως δεν λύνει το πρόβλημα. Μόνο αν υπάρξει εθνική πολιτική για τα ναρκωτικά, σύμπραξη όλων των αρμόδιων φορέων και ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και επανένταξης θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος».
Κι αυτή τη χρονιά στη Γιορτή της Γειτονιάς που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου, θα συμμετέχει η ΣΤΡΟΦΗ, καλλιτέχνες εθελοντές αλλά και φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της Αρχιτεκτονικής που θα δημιουργήσουν εικαστικές παρεμβάσεις. Οι κάτοικοι θα μαγειρέψουν φαγητά και γλυκά για να προσφέρουν κεράσματα δωρεάν, όπως και βιβλία. Θα καθαρίσουν και θα βάψουν τις προσόψεις κτιρίων όπου υπάρχουν ασχήμιες με σπρέι, θα στολίσουν τα δέντρα σε διάφορους δρόμους και έχουν ακόμα πολλά να αναδείξουν, όπως λένε.
«Πιστεύουμε στην ποιοτική αξιοποίηση του πάρκου όπως συμβαίνει με τα πάρκα στο εξωτερικό. Περιμένουμε την επαναλειτουργία του Green Park. Η πλατεία Αιγύπτου και η πλατεία Βικτωρίας πρέπει να φροντιστούν και να αξιοποιηθούν ως μέρη με μεγάλη αστική και ιστορική παράδοση, είναι κρίμα να μαραζώνουν στην εγκατάλειψη. Η διαδρομή επίσης που ενώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο με το πάρκο μπορεί να δώσει μια άλλη δυναμική στην περιοχή καθώς επίσης και η απομάκρυνση των υπεραστικών λεωφορείων από την οδό Μαυρομματαίων, έναν από τους πιο γραφικούς δρόμους της περιοχής με αξιόλογα κτίρια από αρχιτεκτονική άποψη».
Η όλη προσπάθεια για τη Γιορτή της Γειτονιάς θα κινηματογραφηθεί. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χριστούγεννα σαν παραμύθι με υπαίθριες προβολές, συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις
Τέλεια φώτα, σωστός ήχος, dark rooms, αυστηρή πόρτα, εκλεκτικά DJ sets, ενδιαφέρον crowd
Η διαδρομή του από τα πέριξ της Ομόνοιας στις εγκαταστάσεις της Οδού Ανθέων
Έχουμε φάει τόσες φάπες, τόση ανασφάλεια και πίεση πανταχόθεν, που αναζητάμε πια λίγη χαρά, λίγη χριστουγεννιάτικη τρέλα, λίγο τζέρτζελο, απ’ όπου κι αν προέρχεται
Η Ελευθερία Ντεκώ φωτίζει τον διάσημο πεζόδρομο
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Μια συζήτηση με τον Γιώργο Γιαννή, καθηγητή-Διευθυντή του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Όλα έτοιμα για το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Χωριό - Οι εκδηλώσεις και οι καλλιτέχνες επί σκηνής
Με αφορμή τα 101 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας σοπράνο - Η ημέρα με μειωμένη γενική είσοδο
Δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό μέχρι 7 Φεβρουαρίου 2025
Στη διοργάνωση συμμετέχουν 14 ομάδες - Θα συγκεντρωθούν τρόφιμα και ρούχα
Πάντα οι DJ είναι ένας κι ένας, ο χώρος, ειδικά όταν δεν μαζεύει πολύ πολύ κόσμο, είναι υπέροχος.
Πώς λειτουργεί - Η πρώτη που απευθύνεται και σε κωφούς ανθρώπους
Όσα θα βλέπουμε στο προφίλ
Χάρης Δούκας: «Μικρές παρεμβάσεις με μεγάλη σημασία για την ασφάλεια των παιδιών»
«Ένα μεγάλο παράθυρο της Αττικής στη θάλασσα με χώρους αναψυχής και πολιτισμού»
Η «πορτοκαλί» εβδομάδα είχε τίτλο «Η τέχνη στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας»
Η Αθήνα φορά τα γιορτινά της και μπαίνει σε ρυθμούς Χριστουγέννων
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα - Πού μπορείτε να κλείσετε θέση
Οικοδέσποινα της λαμπερής γιορτής η Σμαράγδα Καρύδη - Ελεύθερη είσοδος για όλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.