Life in Athens

Boutique hotels: Η νέα αθηναϊκή φιλοξενία

Τα boutique hotels του κέντρου της Αθήνας την αναγορεύουν στον νέο global προορισμό

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
ΤΕΥΧΟΣ 712
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Foundry Hotel Athens/ Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσερώνης
The Foundry Hotel Athens/ Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσερώνης

Τα boutique hotels δίνουν στον επισκέπτη και τον σύγχρονο νομά το κάτι διαφορετικό.

«Το στοιχείο που τα διαφοροποιεί από τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι το αφήγημα. Κάθε boutique hotel πρέπει να υποστηρίζει ένα θέμα, να διηγείται μία ιστορία στον επισκέπτη και να εμπλουτίζει τις υπηρεσίες που παρέχει με συναφή στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, μία πόλη σαν την Αθήνα, είναι ίσως ιδανική για τέτοιου είδους καταλύματα. Γιατί η πόλη μας έχει πολλές ιστορίες να πει» μας λέει ο Παναγιώτης Σούλης, ιδιοκτήτης του boutique hotel The Artist στην περιοχή του Ψυρρή.

Ιστορίες να μοιραστείς και να διηγηθείς όταν επιστρέψεις πίσω, προσωποποιημένο σέρβις και παροχές, λίγα και προσεγμένα δωμάτια που το ένα δεν μοιάζει με το άλλο, άμεση επαφή με την πόλη και με τους κατοίκους της, location και προσωπικότητα. Μερικά από τα στοιχεία που καθιστούν επιτυχημένο ένα boutique hotel, δηλαδή μία μονάδα 3, 4 και 5 αστέρων με μέγιστη δυναμικότητα 60 δωματίων (όπως έχει θέσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος).

Αν προσθέσεις στα παραπάνω την ανακατασκευή παλαιών ιστορικών κτιρίων ή ακόμα και κλειστών βιοτεχνιών και την αλλαγή χρήσης τους σε μικρά ξενοδοχεία (πολλά τα υπέροχα παραδείγματα, όπως θα δείτε και στο παρόν αφιέρωμα), οι ωφέλειες είναι πολλαπλές για τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Κάτι νέο γεννιέται από τις στάχτες του παλιού.

Ederlezi Living
Ederlezi Living

Με την Αθήνα να σπάει ρεκόρ επισκεψιμότητας, τις ξενοδοχειακές μονάδες να πληθαίνουν όπως και τις προκλήσεις του μέλλοντος (υπερ-τουρισμός, κορεσμός της αγοράς), τα boutique hotels δίνουν στον επισκέπτη και τον σύγχρονο νομά το κάτι διαφορετικό. Έναν δεσμό με την πόλη.

Η urban ατμόσφαιρα του Ψυρρή
Πάντοτε υπήρχε μία urban νεανική ατμόσφαιρα και κίνηση στου Ψυρρή. Μετά από κάποια χρόνια παρακμής η περιοχή έχει ξαναβρεί τη ζωντάνια της κι έχει μετατραπεί σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από φρέσκα πρόσωπα, μαγαζιά και χώρους τέχνης. Από τις γειτονιές που πρώτες πέρασαν το «κρας τεστ» του Airbnb, σήμερα φαντάζει σαν το νέο hub για μία πιο εναλλακτική διαμονή στην Αθήνα.

Athens Utopia
Athens Utopia

Στου Ψυρρή υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Υπάρχει ένα παζλ χαρακτηριστικών που κάνει την περιοχή ιδιαίτερη. Οι μικρές βιοτεχνίες γειτονεύουν με avant garde ateliers μόδας. Μικρά μαγαζιά που μας θυμίζουν την παλιά Αθήνα συνορεύουν με μοδάτα εστιατόρια και bar. Ας μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή βρίσκεται και η Κεντρική Αγορά, που πάντα ασκεί γοητεία όχι μόνο στους Αθηναίους αλλά και στους τουρίστες.

in[n[Athens
in[n] Athens

Η περιοχή έχει παλμό και ενέργεια. Γεμάτη παλαιά βιοτεχνικά κτίρια παλαιότερων δεκαετιών αλλά και παλιές μονοκατοικίες. Προσφέρεται για καινοτόμους πειραματισμούς. Το The Artist συμβαδίζει αρμονικά με την προσωπικότητα της περιοχής. «Τόσο σε ό,τι αφορά στο κτίριο που στεγάζεται, όσο και στην φιλοσοφία του ως ξενοδοχειακή επιχείρηση» τονίζει ο Παναγιώτης Σούλης. Ηθοποιός και πολιτικός μηχανικός ο ίδιος, βρήκε την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στα δύο πράγματα που αγαπάει. Το ίδιο το κτίριο, κατά τη μετα-βιοτεχνική του περίοδο, έχει στεγάσει διάφορους καλλιτέχνες, εικαστικούς, μουσικούς, συνθέτες, ηθοποιούς και έχει απορροφήσει τον σφυγμό της δημιουργίας τους. Η πρόταση του The Artist Athens της οδού Καλαμίδα (με δεύτερη είσοδο / bar στην οδό Μελανθίου) συμπυκνώνεται σε 15 μοναδικά δωμάτια που εκπέμπουν τη ζεστασιά της φιλοξενίας, στην καρδιά της πόλης των Αθηνών.

The Artist Athens
The Artist Athens

Στην ευρύτερη περιοχή του Ψυρρή βρίσκουμε αρκετά νέα boutique hotels. Ένα από αυτά είναι και το καταπράσινο The Foundry Hotel Athens σε ένα αδιέξοδο της οδού Σαρρή 40, ένα κτίριο που πραγματικά στέκεσαι να θαυμάσεις, πόσο μάλλον αν μείνεις μέσα σε ένα από τα 12 διαμερίσματά του. «Οι αρχιτέκτονες του έργου επέλεξαν να συνδυάσουν στοιχεία της αθηναϊκής ιστορίας, του βιοτεχνικού χαρακτήρα της συνοικίας Ψυρρή και του ελληνικού τοπίου, μέσω υλικών κατασκευής όπως το μάρμαρο, το μωσαϊκό και η πέτρα. Αντίστoιχα, το δώμα φυτεύτηκε εξ ολοκλήρου με χλωρίδα του ελληνικού τοπίου όπως ελιές, ροδιές, λεβάντες, αρωματικά φυτά και αμπελόφυτες πέργκολες προσφέροντας έναν υπερυψωμένο χώρο συνάντησης, ξεκούρασης και ψυχαγωγίας. Θέλαμε να φέρουμε τον επισκέπτη σε επαφή με την ιστορικότητα της περιοχής σε συνδυασμό με τον πλούτο και τις μυρωδιές της ελληνικής γης. Από την αρχή στόχος μας ήταν να διατηρήσουμε όσο περισσότερα στοιχεία από την αρχική χρήση του κτιρίου. Ήταν καθήκον μας να αναδείξουμε τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά του, σεβόμενοι την ιστορικότητα του. Έτσι ανακατασκευάσαμε τα μεγάλα βιομηχανικά παράθυρα, αναδείξαμε τα ταβάνια εμφανίζοντας τα τουβλάκια, συντηρήσαμε τους πέτρινους τοίχους και επαναχρησιμοποιήσαμε τα βυζαντινά τούβλα όπου μπορούσαμε. Ακόμα και τη δεξαμενή λυμάτων του παλιού χυτηρίου, που ανακαλύψαμε ενισχύοντας τα θεμέλια, τη μετατρέψαμε σε κελάρι κρασιών, αξιοποιώντας τις εξαιρετικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας που αναπτύσσονται σε αυτό το σημείο του κτιρίου», σημειώνουν οι αρχιτέκτονες του έργου –και συνιδιοκτήτες– Μιλτιάδης Πορτοκάλης και Έφη Μαλανδράκη, που μαζί με τον Μάριο Κούλλουρο άνοιξαν το The Foundry το 2018. Η επίσης καταπράσινη ταράτσα του The Foundry με όλη την Αθήνα «στο πιάτο μας» κι έναν ξυλόφουρνο για «πικ νικ» γεύματα με ωραία κρασιά είναι πραγματικά συναρπαστική.

Το Εμπορικό Τρίγωνο, το Σύνταγμα και η Πλάκα

 Η οδός Αθηνάς είναι το νοητό σύνορο μεταξύ του Ψυρρή και των υπόλοιπων συνοικιών της Αθήνας. Προχωράμε λίγο πιο πάνω και στην οδό Βύσσης με Αιόλου, στο Εμπορικό Τρίγωνο της πρωτεύουσας, βρίσκουμε το νέο Blend Hotel. Γνωστό παλαιότερα και σαν Μέγαρον Παυλίδη (ναι, καλά πάει ο νους σας στις σοκολάτες), το εμβληματικό κτίριο ανακατασκευάστηκε πλήρως από την Hotelco. 24 δωμάτια υψηλής αισθητικής στην καρδιά της πόλης, ενώ αναπόσπαστο κομμάτι του Blend είναι το εστιατόριο Folk στο ισόγειό του. Ανοιχτό από το πρωί για καφέ και brunch μέχρι και αργά το βράδυ, το Folk είναι το νέο «παιδί» της ομάδας του Different Beast που είχαμε γνωρίσει στην Κηφισιά. Με αυτόνομη είσοδο, κάτι πολύ σημαντικό, φαίνεται πως το εστιατόριο αλληλοσυμπληρώνει το ξενοδοχείο και το αντίθετο. «Εννοείται πως η συνδεσιμότητα αυτή μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερο φάσμα υπηρεσιών στον πελάτη, παράλληλα όμως είναι σημαντικό για εμάς το Folk να δημιουργήσει και να διατηρήσει και μια ταυτότητα ανεξάρτητη σαν πρότζεκτ έτσι ώστε να προσεγγίζεται από το κοινό χωρίς περιορισμούς. Προσπαθούμε η συνεργασία αυτή να έχει μία δυναμική αλληλεπίδραση και να εμπνέονται δημιουργικά και οι δυο πλευρές», συμπληρώνει η Εβίτα Κουτσοπούλου, που μαζί με τον Alex Canvin και τη Ναταλία Στρατήγη έχουν δημιουργήσει ένα χώρο που δεν άργησε να γίνει talk-of-the-town.

Folk
Folk

Επόμενη στάση, το νέο Perianth Hotel στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Ένα future classic boutique ξενοδοχείο, σαν σκηνικό βγαλμένο από ταινία του Γιώργου Λάνθιμου. Το αρχιτεκτονικό γραφείο K-Studio μετέτρεψε το διατηρητέο κτίριο της δεκαετίας του ’30 σε ένα κομψοτέχνημα 38 δωματίων. Δεν σου κάνει εντύπωση πως χρειάστηκαν κάποια χρόνια για την ολοκλήρωσή του. «Από το αυθεντικό κτίριο μόνο η πρόσοψη και το οικοδόμημα κρατήθηκαν, το εσωτερικό ανακατασκευάσθηκε εξ ολοκλήρου. Για να το καταφέρουμε, χρησιμοποιήσαμε μία παλέτα ερχόμενη από την εποχή της αρχικής κατασκευής του Art Deco κτιρίου, αλλά προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε και στις ανάγκες ενός νέου μοντέρνου ξενοδοχείου. Με αυτό τον τρόπο προσπαθήσαμε να βρούμε μία “γέφυρα’’ που ενώνει αυτό το χάσμα 80 χρόνων, από τη γέννηση στην αναγέννηση του κτιρίου», συμπληρώνουν οι αρχιτέκτονες του K-Studio.

Perianth Hotel © Claus Brechenmacher and Reiner Baumann
Perianth Hotel © Claus Brechenmacher and Reiner Baumann

Από την πλατεία Αγίας Ειρήνης κατευθυνόμαστε στην οδό Μητροπόλεως, με την πρόσφατη άφιξη του Ergon House, που συνδυάζει τη διαμονή με τη γαστρονομία σαν το πρώτο foodie hotel της Αθήνας, ενώ λίγα μέτρα μακριά βρίσκουμε το μοναδικό The Zillers, με ένα από τα πιο ωραία roof garden της πόλης. Η διαδρομή μας συνεχίζεται μέχρι το Σύνταγμα και την Πλάκα, γειτονιές σαν έτοιμες εδώ και καιρό για νέες προσθήκες και επενδύσεις.

Ergon House
Ergon House

The Zillers
The Zillers

Μία από αυτές, στον αριθμό 40 της οδού Νίκης, είναι το ολοκαίνουργιο Urban Frame Hotel του HotelBrain Group. Με 15 πανέμορφα δωμάτια, δίπλα στις hip οδούς Σκούφου και Βουλής, δεν υπάρχει κάτι πιο κοντινό στο downtown και στο alternative.

Urban Frame Hotel
Urban Frame Hotel

Η διαδρομή, που ξεκίνησε από του Ψυρρή, φτάνει πλέον στην καρδιά της Πλάκας. Δεν μπορείς να μην κάνεις αναφορά στο Alice Inn Athens, που από το 2012 μας δείχνει «πώς το κάνεις στην Αθήνα». Με λίγα πολύ όμορφα θεματικά δωμάτια, χωρίς κάποιον μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο πίσω του, από τα πρώτα micro-ξενοδοχεία που «πάντρεψαν» το boutique με το Airbnb, μας δείχνει ότι πολλές φορές η εμπειρία της διαμονής μπορεί να έρθει από κάτι απλό, αρκεί να είναι ειλικρινές και αυθεντικό.

Alice Inn Athens
Alice Inn Athens


Χρήσιμες διευθύνσεις

The Artist Athens
Καλαμίδα 7, Ψυρρή, 2103238012

The Foundry Hotel Athens
Σαρρή 40, Ψυρρή, 2111824604

Blend Hotel & folk.
Βύσσης 2, Αθήνα, 2103221552

Perianth
Λιμπόνα 2, Αθήνα, 2103216660

Alice Inn Athens
Τσάτσου 9, Πλάκα, 2103237139

Athens Utopia
Ερμού 46, Αθήνα, 2103216616

Ederlezi Living
Λεπενιώτου 26, Ψυρρή, 2111828454

in[n[Athens
Γεωργίου Σουρή 3 & Φιλελλήνων, Σύνταγμα, 2103258555

Lozenge
Βαλαωρίτου 6 & Βουκουρεστίου, Κολωνάκι, 2103388889

The Zillers Athens
Μητροπόλεως 54, Αθήνα, 2103222277

Urban Frame Hotel
Νίκης 40, Πλάκα, 2103235969

Ergon House Athens
Μητροπόλεως 23, Αθήνα, 2100109090

PAME House
Μιαούλη 23, Ψυρρή, 6986957000

O&B Athens
Λεωκορίου 7, Ψυρρή, 2103312940

Coco-Mat Athens Jumelle
Υψηλάντου 2, Κολωνάκι, 2107230000

ΠΡΟΣΦΑΤΑ