Life in Athens

ΠΟΛΗ²: Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει το άνοιγμα στους ενεργούς πολίτες

Καινοτομίες, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και σύγχρονες μορφές τέχνης που ομορφαίνουν την Αθήνα

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
serafeio2.jpg

Ξεκίνησε ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα και ήδη έχει γίνει talk of the town. Άλλωστε, η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών έχει εκπλήξει ακόμα και τους ανθρώπους του δήμου Αθηναίων που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του ΠΟΛΗ², που στοχεύει να βελτιώσει τις γειτονιές της Αθήνας αλλά και να δώσει νέα πνοή σε υποβαθμισμένες περιοχές του Κέντρου. Παράλληλα, σημαντική κινητικότητα έχει διαπιστωθεί και για μια νέα καινοτόμα δράση του προγράμματος μέσα από την οποία καλούνται δημιουργοί και καλλιτέχνες να καταθέσουν προτάσεις για μια καλλιτεχνική παρέμβαση στο Σεράφειο, το νέο κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του Δήμου.

serafeio_1.jpg

Όπως μας αναφέρει η Μάρθα Γιαννακοπούλου, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, Εμπειρογνώμονας Αστικών Παρεμβάσεων για το ΠΟΛΗ², «ήδη, το ενδιαφέρον των πολιτών για την πρώτη δράση του προγράμματος, “Παρεμβάσεις στην Πόλη”, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι μιλάμε για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση στα εργαστήρια και συναντήσαμε πολλές ενεργές ομάδες πολιτών, διαθέσιμες να εμπλακούν σε διαδικασίες συν-δημιουργίας της γειτονιάς τους». Οι άνθρωποι του δήμου Αθηναίων και της ΕΑΤΑ, της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου που υλοποιεί το ΠΟΛΗ², βρέθηκαν σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα. Μάλιστα, ακολουθήθηκαν ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες τόσο με οργανωμένες ομάδες πολιτών όσο και με μεμονωμένους κατοίκους, όπου προέκυψε γόνιμος διάλογος και αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες. «Η επαφή με τις ομάδες αποδείχτηκε άκρως δημιουργική. Επιζητούμε συλλογικότητες, πολίτες που εκπροσωπούν μια γειτονιά ή κάποια ομάδα, έτοιμες να ανταποκριθούν πλήρως στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που προτείνουν. Οι ιδέες αυτές, όπως και η δομή του προγράμματος εξάλλου, στηρίζονται στη στρατηγική του αστικού βελονισμού, δηλαδή μικρών και γρήγορων παρεμβάσεων οι οποίες έχουν όμως μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο», ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου.

p2_serafeio_message.jpg

Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα ΠΟΛΗ² έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία τριών προσκλήσεων ενδιαφέροντος όσον αφορά τις θεματικές ενότητες ευρηματικού αστικού εξοπλισμού, φωτισμού και πράσινων παρεμβάσεων στην πόλη της Αθήνας, με σκοπό την κοινωνική ενεργοποίηση, την ενδυνάμωση και τελικά την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. «Κατά τη διάρκεια των ανοιχτών καλεσμάτων, πραγματοποιήθηκαν 20 εργαστήρια υποστήριξης ομάδων πολιτών για τη διαμόρφωση και την ωρίμανση των προτάσεών τους. Από τους πολίτες ζητήσαμε προτάσεις και ιδέες που μπορούν να ενεργοποιήσουν και να αναβαθμίσουν σημειακά την πόλη, με απώτερο σκοπό να υιοθετηθούν από τον δημόσιο χώρο και να μετατραπούν σε πιο μόνιμες παρεμβάσεις. Πλέον ολοκληρώθηκε το στάδιο αξιολόγησης των προτάσεων και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες», τόνισε η κ. Γιαννακοπούλου. Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα στηρίζεται στην πολιτική του δήμου Αθηναίων και προσωπικά του Γιώργου Καμίνη να φέρνει κοντά και να ενεργοποιεί ομάδες πολιτών, μέσω δράσεων και προγραμμάτων όπως το συνΑθηνά, τα Ανοιχτά Σχολεία, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός κ.ά. Το ΠΟΛΗ² βασίζεται σε αυτές τις καλές πρακτικές του Δήμου, οι οποίες έχουν βραβευθεί για την καινοτομία τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η A.V. απευθύνθηκε και στην Κατερίνα Γκουτζιούλη, υπεύθυνη για τον θεματικό άξονα Σεράφειο - Δημόσιο Κτίριο και Ψηφιακή Τέχνη για τον οποίο η πρόσκληση ενδιαφέροντος είναι ακόμα ανοιχτή.

Μπορεί μια καλλιτεχνική παρέμβαση να ομορφύνει ένα δημόσιο κτίριο;

Με αυτή την πρόσκληση ενδιαφέροντος, ο δήμος Αθηναίων καλεί τη δημιουργική κοινότητα της πόλης να προτείνει μια καλλιτεχνική παρέμβαση που θα εναρμονίζεται με την ταυτότητα του Σεραφείου, το νέο κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του Δήμου, και θα αναδεικνύει τον σύγχρονο χαρακτήρα της πόλης. Για αυτόν τον λόγο, οι προτάσεις που επιθυμούμε να λάβουμε θα πρέπει να παρουσιάζουν τη σύγκλιση της τέχνης με την τεχνολογία, να αξιοποιούν δεδομένα της Αθήνας (city data) και να δημιουργούν ευκαιρίες διάδρασης με το κοινό. Ενδιαφερόμαστε για προτάσεις οι οποίες δεν επικεντρώνονται μόνο στον αισθητικό χαρακτήρα της τέχνης αλλά ενισχύουν τις αξίες της συμμετοχικότητας και του διαλόγου.

serafeio3.jpg

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων για την καλλιτεχνική παρέμβαση στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων λήγει στις 16 Ιουλίου. Τι περιμένετε να δείτε από όσους υποβάλουν τις προτάσεις τους και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι ιδέες αυτές σε ένα ευρύτερο πλαίσιο;

Ένας από τους στόχους της πρόσκλησης είναι να ενθαρρύνει την ένταξη της τέχνης σε δημόσιους χώρους, έτσι ώστε η σύγχρονη τέχνη αφενός να είναι προσβάσιμη σε όλους και αφετέρου να διαμορφώσει νέα σημεία αναφοράς στην πόλη. Αναζητούμε μια καλλιτεχνική παρέμβαση η οποία να μπορεί να δράσει ως καταλυτικός κόμβος διαλόγου, ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Δίνουμε έμφαση στον συμμετοχικό χαρακτήρα της σύγχρονης τέχνης, με απώτερο στόχο οι επισκέπτες να αποτελέσουν ενεργό μέρος της καλλιτεχνικής παρέμβασης και όχι να παραμένουν απλοί θεατές.

Στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων ήδη στεγάζονται καινοτόμες δομές που ακολουθούν δημιουργικές διαδικασίες και αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, όπως το Athens Digital Lab και το Makerspace (μέρος του προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα»). Επιπλέον, στον ειδικά διαμορφωμένο μεγάλο χώρο στο ισόγειο πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Στοχεύουμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, διοργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την τέχνη και τις νέες τεχνολογίες. Θεωρούμε επίσης ότι η καλλιτεχνική παρέμβαση θα προσελκύσει νέο κοινό στο κτίριο, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού σταθμού στον άξονα της οδού Πειραιώς.

Τέλος, στις 5 Ιουλίου στις 18.00 στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη ανοιχτή συνάντηση με στόχο την υποστήριξη και ενίσχυση των προτάσεων προς υποβολή!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ