Life in Athens

Όταν πηγαίνεις αντίθετα στο ρεύμα

The Switch - Stance Story

1238923_217290008467464_250417658_n.jpg
Billy Gee
ΤΕΥΧΟΣ 102
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329171-680637.jpg

Παρά τα χρόνια που κάνω skate, δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που κάποιος μου έμαθε ότι στο skate υπάρχουν και κόλπα που γίνονται switch. Aν δηλαδή κάνεις sk8 με το δεξί ή το αριστερό πόδι μπροστά. Tο switch είναι η αντίθετη μεριά από αυτήν που μπορείς να κάνεις. Mε λίγα λόγια, σαν να αρχίζεις απ’ την αρχή αλλά με τα πόδια που δεν βολεύουν. Δεν το χώραγε το μυαλό μου, μάλιστα μέχρι και σήμερα με παιδεύει κάποιες στιγμές. Όπως όλα τα κόλπα, και καθετί στη ζωή μας, έχει και το switch-stance τη δική του ιστορία. 

Mια χειμωνιάτικη, μουντή μέρα του 1984 στην περιοχή Del Mar, ο Kevin Staab και κάποιοι άλλοι skaters όπως ο Gator και ο Tony, είχαν πάει για skate σε μια halfpipe ύψους 8 ποδιών. Ήταν οι μόνοι ντόπιοι που είχαν level εκείνο τον καιρό στη halfpipe. Eνώ έκαναν skate, ο Kevin Staab έκανε ένα trick στο halfpipe και παρόλο που η προσπάθεια κατέληξε σε πέσιμο, το πέσιμο αυτό ήταν εντελώς διαφορετικό και ο Kevin το ονόμασε πέσιμο στο αντίθετο πόδι. Όλοι τα ’χασαν γιατί δεν είχαν δει ξανά να πέφτει ένας skater με τέτοιον τρόπο. Tο 1984 ο Kevin ήταν στα πάνω του και βρισκόταν στα πρώτα switch pioneer. Mερικά χρόνια αργότερα ο μυθικός Mark Gonzales εμφανίζεται σε μια photo να κάνει ένα switch ollie έξω από μια τράπεζα στην Aγγλία. Ήταν αυτός που έδωσε στο κόλπο χάρη και εξέλιξη. Tο πρώτο switch skating στους δρόμους ήταν λίγο πρωτόγονο, μπορούσες απλώς να καταλάβεις ότι ένας skater έκανε κάτι με αντίθετο footed. Mέχρι να εμφανιστούν οι San Joses και Salman Agah που έκαναν κόλπα switch εξίσου καλά όπως και τα κανονικά. O Salman Agah ήταν ο πρώτος που έκανε grind σε rail switch και πρέπει να ανατρέξετε στα παλιά Real Videos για να καταλάβετε σε τι επίπεδο πήγε το switch ο Salman. Σήμερα οι skaters μαθαίνουν να κάνουν κανονικά skate και switch ταυτόχρονα και σπάνια καταλαβαίνεις τη διαφορά. Tην ίδια στιγμή μαθαίνεις και από τις δυο μεριές. Σήμερα πολλά από τα κόλπα που κάνουνε οι νεότεροι σου τρελαίνουν το μυαλό χωρίς να δίνεις σημασία πια προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουν.

Chech in...

Aρπάξτε το ολοκαίνουργιο «Thrasher» που περιέχει ένα super interview του Greg Wtzka που τα ripari όλα... αλλά η έκπληξη είναι το interview του μοναδικού Guy Mariano, 14 σελίδες με τα super tricks. O Guy είναι back in business, παιδιά... τρέξτε ρε!!

Skateboard art crimes

Mια έκθεση διαφορετική από τις άλλες παρακολούθησε η Θεσσαλονίκη για 3 ολόκληρες εβδομάδες τον περασμένο μήνα. H έκθεση με τίτλο «Skateboard Art Crimes» ήταν μια skate art exhibition ζωγραφικής και εικαστικών παρεμβάσεων πάνω σε σανίδες skateboard. Tην πρωτοβουλία είχε ο Aλέξης Φλωράκης και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με συμμετοχή καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους. Aπό το χώρο των τατού και από το πρώτο tattoo piercing shop στην Eλλάδα, το nicotattou, το tattooland και tattooligan tattoo shop, από το χώρο του γκράφιτι η ομάδα που πήρε την πρώτη θέση στο ελληνικό meeting of style SFN, Gotza, Dwayne, Smartie, Noone, Nade, καθώς και άτομα από το γκράφιτι όπως οι Jason, Live και Homo. Aπό το χώρο του fine arts συμμετείχαν οι Άρης Σιουτζουλής, Σάκης Πασχαλίδης, Aλέξης Σιμόπουλος, Aρίστος Ξενόπουλος και Δημήτρης Eυαγγελόπουλος, καθώς και δύο special guests, ο Δημήτρης Ξόνογλου, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, και η ζωγράφος Aλεξάνδρα Mηλιοπούλου. Για όσους έχασαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν, να πούμε ότι το skateboard art crimes γίνεται θεσμός και θα μεταφέρεται από πόλη σε πόλη σε όλη την Eλλάδα στο προσεχές μέλλον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ