Κατοικιδια

«Γατόσκυλο»: Είναι οι γάτες και οι σκύλοι αντίπαλοι;

Σαν τον σκύλο με τη γάτα

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Γατόσκυλο»: Είναι οι γάτες και οι σκύλοι αντίπαλοι;

«Γατόσκυλο»: Η συνύπαρξη ανάμεσα στα σκυλιά και τις γάτες και το πώς αυτή μπορεί να είναι ειρηνική

Είναι οι σκύλοι και οι γάτες αντίπαλοι; Αυτό το ερώτημα με βασάνιζε από μικρή. Πώς γίνεται να τσακώνονται όπως το «γατόσκυλο» στα κινούμενα σχέδια που βλέπαμε τα Σαββατοκύριακα; Μεγαλωμένη μόνο με σκυλιά στο σπίτι για πολλά χρόνια δεν μπορούσα να φανταστώ μια γάτα ανάμεσά τους, και όμως συνέβη!

Αυτό που μπορούμε να πούμε σίγουρα είναι πως υπάρχουν κάποιες ενστικτώδεις διαφορές στη συμπεριφορά τους, τον τρόπο επικοινωνίας τους όπως και στον τρόπο που οργανώνουν την «αγέλη» τους. Αυτές οι διαφορές σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία παρεξηγήσεων ή ακόμα και συγκρούσεων μεταξύ τους. Για να μπορέσουμε τις λύσουμε, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις διαφορές τους.

Επικοινωνία

Οι γάτες και οι σκύλοι επικοινωνούν με τελείως διαφορετικό τρόπο. Το κούνημα της ουράς ενός σκύλου συνήθως υποδηλώνει ενθουσιασμό ή φιλικότητα, ενώ το γρήγορο κούνημα της ουράς σε μια γάτα μπορεί να δείχνει εκνευρισμό. Η παρερμήνευση αυτών των σημάτων μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις μεταξύ τους.

Κοινωνικές διαφορές

Οι σκύλοι είναι ζώα αγέλης με ιεραρχική κοινωνική δομή, ενώ οι γάτες είναι πιο μοναχικές και εδαφικές όπως τα περισσότερα αιλουροειδή. Οι σκύλοι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην αναζήτηση κοινωνικής αποδοχής και μπορεί να θέλουν να συμμετέχουν σε παιχνίδι, ενώ οι γάτες προτιμούν την ανεξαρτησία τους και είναι πιο επιλεκτικές ως προς το πότε και πώς θα αλληλοεπιδράσουν με άλλα ζώα.

Κτητικότατα

Τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι μπορεί να είναι προστατευτικοί με το χώρο τους και η ύπαρξη ενός νέου κατοικίδιου στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις. Οι γάτες, ιδιαίτερα, μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στις αλλαγές στο περιβάλλον τους και μπορεί αρχικά να θεωρήσουν έναν νέο σκύλο ως εισβολέα στο χώρο τους.

Τρόπος παιχνιδιού

Οι γάτες και τα σκυλιά έχουν διαφορετικό στιλ παιχνιδιού. Τα σκυλιά προτιμούν να τους πετάμε παιχνίδια και να τα φέρνουν (το λεγόμενο «fetch») κουνώντας χαρούμενα την ουρά τους. Οι γάτες, όσο και να προσπαθήσουμε, θα μας χαρίσουν ένα υπεροπτικό βλέμμα και θα καταλήξουμε να φέρνουμε πίσω το παιχνίδι μόνοι μας. Αν δεν καταλαβαίνουν ο ένας τα σήματα του άλλου, το παιχνίδι μπορεί να φτάσει σε μια επιθετική συμπεριφορά.

Δυναμική θηρευτή-θηράματος

Οι γάτες είναι φυσικοί θηρευτές και η συμπεριφορά τους μπορεί να επηρεαστεί από την έντονη επιθυμία για θήραμα. Οι σκύλοι, ειδικά εκείνοι με έντονα κυνηγητικά ένστικτα, μπορεί να προκαλέσουν ακούσια την αμυντική ή φοβική αντίδραση μιας γάτας. Παρά τις διαφορές αυτές, πολλές γάτες και σκύλοι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και να δημιουργήσουν μια πολύ όμορφή και στοργική σχέση μεταξύ τους.

 Κάθε φορά που θα επιλέξουμε να φέρουμε ένα νέο μέλος στο σπίτι ενώ έχουμε ήδη άλλα ζώα, η γνωριμία τους πρέπει να γίνει αργά και με προσεκτικά βήματα. Μην ξεχνάμε πως κάθε κατοικίδιο είναι σημαντικό να έχει το δικό του χώρο! Το μυστικό της επιτυχίας, αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι, είναι το να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε ζώου, επιτρέποντάς τους να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης και οικειότητας μεταξύ τους μέσα στο χρόνο. Η προσπάθεια αυτή, οδηγεί σε πολλές υπέροχες και αναπάντεχες φιλίες καθώς και σε ιδιαίτερες εικόνες όπως αυτή του άρθρου.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΊΩΝ ΠΗΓΕ ΔΙΚΕΠΑΖ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Posted by ΧΑΘΗΚΑ-ΒΡΕΘΗΚΑ-ΜΕ ΨΑΧΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ? on Wednesday, February 7, 2024

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΜΙΚΡΗ !! ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ...

Posted by Ελενη Χατζη on Saturday, January 20, 2024

Περικλής ένα υπέροχο κουταβάκι τριών μηνών που θα γίνει μεγαλόσωμος, Χαρίζεται! Αδέσποτακι που είναι στο καταφύγιο μας...

Posted by Stray Gerakas - Justice For Animals on Friday, February 2, 2024

Τελικα ειναι κοριτσι😄 Είναι κτηνιατρειο για φουλ σέρβις ( αποπαρασιτωση, εμβολια, τεστ για λοιμωδη και στειρωση ) Αυτό...

Posted by Χρηστος Φιλοζωικό on Sunday, February 4, 2024

ΘΗΣΕΑΣ προς ΥΙΟΘΕΣΙΑ!🎈 Μια μικρή κανελί κουκίδα ούτε δύο μηνών! 🎃Κι όμως είναι ελληνικός ποιμενικός ! Με όλα τα...

Posted by Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» on Tuesday, February 6, 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ