Κατοικιδια

Φοβούνται οι σκύλοι το σκοτάδι;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι σκύλοι έχουν διαφορετική οπτική αντίληψη από εμάς

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φοβούνται οι σκύλοι το σκοτάδι;

Σκύλος: Οι λόγοι που φοβάται το σκοτάδι και πώς θα τον βοηθήσουμε

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για παιδιά που φοβούνται το σκοτάδι. Είναι η στιγμή που εμφανίζονται ο Μπαμπούλας, τα φαντάσματα και τα τέρατα κάτω από το κρεβάτι! Αλλά τι γίνεται με τους τετράποδους φίλους μας; Φοβούνται και οι σκύλοι το σκοτάδι; Η απάντηση είναι ότι μπορεί και να φοβούνται. Αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένο, κάποιοι σκύλοι πράγματι φοβούνται το σκοτάδι.

Κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα, το Κουκουλινάκι ανησυχεί επειδή δεν μπορεί να βασιστεί στην ακοή του για να αισθάνεται ασφαλές. Η όραση των σκυλιών είναι φυσιολογική, αλλά η ακοή τους είναι τρομερά οξεία και τους βοηθά να έχουν επίγνωση του περιβάλλοντος στο σκοτάδι. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε ζώου, ώστε να δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον για αυτά. Στην περίπτωση της μικρής μου, φροντίζω πάντα να υπάρχει μια μικρή λάμπα αναμμένη κοντά του όταν σβήνουν τα φώτα.

Για αρχή είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι σκύλοι έχουν διαφορετική οπτική αντίληψη από εμάς. Αν και η νυχτερινή τους όραση είναι καλύτερη από τη δική μας, δεν μπορούν να βλέπουν στο απόλυτο σκοτάδι. Εκτός κι αν ο σκύλος μας έχει πρόβλημα όρασης ή ακοής (και αυτό αξίζει να το ελέγξουμε με τον κτηνίατρό μας). Ωστόσο, το σκοτάδι μπορεί να είναι ανησυχητικό για κάποιους σκύλους, ειδικά αν συνδέεται με αρνητικές εμπειρίες ή αν ο σκύλος δεν έχει συνηθίσει σε αυτό.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή για να κατανοήσουμε τον φόβο ενός σκύλου απέναντι στο σκοτάδι είναι να παρατηρήσουμε την ουρά του. Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο, η ουρά ενός σκύλου μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την ψυχολογία του. Ένας σκύλος που φοβάται το σκοτάδι μπορεί να κρατάει την ουρά του χαμηλά ή ακόμη και μεταξύ των ποδιών του, ενώ μπορεί να δείχνει και άλλα σημάδια ανησυχίας, όπως το να κρύβεται ή να τρέμει.

Εάν παρατηρήσουμε ότι ο σκύλος μας φαίνεται να φοβάται το σκοτάδι, είναι σημαντικό να αντιδράσουμε με κατανόηση και υπομονή. Είναι εκπληκτικό πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η θετική ενίσχυση, απλά δίνοντας μια λιχουδιά στον τετράποδο φίλο μας και βοηθώντας τον να προσαρμοστεί σιγά σιγά στο χώρο. Η σταδιακή έκθεση στο σκοτάδι μπορεί επίσης να βοηθήσει, αρχίζοντας με σύντομες περιόδους σε χαμηλά φωτισμένους χώρους και αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο που περνά σε αυτό.

Όσο αστείο κι αν φαίνεται για ένα σκύλο να φοβάται το σκοτάδι, θέλουμε οι τετράποδοι φίλοι μας να είναι ευτυχισμένοι, υγιείς και ασφαλείς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε σωστά τους φόβους και τις αγωνίες τους, ειδικά όσον αφορά τον παράλογο φόβο του Μπαμπούλα που περιμένει να βγει.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι' αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

🖤❤️Σπόρος!!!!!! Το τέλειο μαυράκι!!!❤️🖤 (Θεσσαλονίκη) 🖤Για όσους ξέρουν από μαύρες γάτες!❤️ https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10230252194037796&id=1503789294

Posted by Katerina Nanousi on Thursday, November 30, 2023

🎁 🎄 Merry Christmas 🎁🎄 { Η εξάδα } Κουτάβια προς υιοθεσία (⁠♡⁠ω⁠♡⁠ ⁠)⁠ ⁠~⁠♪(⁠。⁠♡⁠‿⁠♡⁠。⁠) ... άντε πάλι. Ελληνικά...

Posted by Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» on Tuesday, November 28, 2023

Pluto 💖 Giant Griffon 35kg Είναι ο πλούτο, μεγαλόσωμο γκριφον κ εξαιρετικα πανέμορφο πλασμα! Ένα σκυλι καλοψυχο 🥰...

Posted by Marianna Rizou on Monday, November 27, 2023

Χθες η μερα ηταν αποκαρδιωτικη απο πολλες μεριες 😞 Ενας αγωνας ανισος με καθε" λογης καρυδι" Οπως λεει κι η παροιμια...

Posted by Μαιρη μαυρελου on Tuesday, August 1, 2023

Η μικρή μας Mandy❣️ ΨΑΧΝΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 🐾 ΝΕΑ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ... μέσα στο κρύο, γεμάτη ψύλλους και πάρα πολύ...

Posted by Ectoras Likakis on Thursday, November 30, 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ