Κατοικιδια

Τα πάντα για τη διατροφή της γάτας, από τη γέννηση ως την ενηλικίωση

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cats
© Pexels

Συμβουλές από την Κτηνίατρο Έφη Ρόζη για τη σωστή διατροφή της γάτας σε όλα τα στάδια της ζωής της.

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία της γάτας σε όλα τα στάδια της ζωής της. Από τη γέννηση έως την ενηλικίωση, οι γάτες χρειάζονται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της συνολικής τους υγείας. Ας τα εξετάσουμε αναλυτικά:

Τα πάντα για τη διατροφή της γάτας, από τη γέννηση ως την ενηλικίωση

Γέννηση έως 4 εβδομάδες (Θηλασμός ή ειδικό γάλα για νεογέννητα γατάκια)

Τα γατάκια βασίζονται στο γάλα της μητέρας τους για τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Εάν η μητέρα δεν είναι διαθέσιμη ή δεν μπορεί να θηλάσει, ο κτηνίατρος πιθανά να συστήσει ένα εμπορικό σκεύασμα υποκατάστατου γάλακτος για το γατάκι σας. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που παρέχονται στο προϊόν για τη σωστή προετοιμασία και τη συχνότητα σίτισης. Η τροφή πρέπει να παρέχεται κάθε 2-4 ώρες, καθώς τα γατάκια έχουν μικρού μήκους γαστρεντερικό σύστημα και είναι επιρρεπή σε υπογλυκαιμία, επομένως χρειάζονται συχνή σίτιση. 

4 έως 6 εβδομάδες (Εισαγωγή σε πιο στέρεη τροφή)

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα γατάκια αρχίζουν τη μετάβαση από το γάλα σε πιο στέρεες τροφές. Εισάγετε στη διατροφή τους κονσέρβα με τη μορφή mousse ή ξηρή τροφή αναμεμιγμένη με μικρή ποσότητα ζεστού νερού για να δημιουργηθεί ένας χυλός. Προσφέρετε μικρές ποσότητες τροφής σε ρηχά πιάτα και αυξήστε σταδιακά την ποσότητα καθώς τα γατάκια σιγά-σιγά θα συνηθίζουν στην ιδέα της στερεής τροφής. Τα γατάκια μπορούν ακόμα να θηλάζουν ή να λαμβάνουν συμπληρωματικό υποκατάστατο γάλακτος κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.

Τα πάντα για τη διατροφή της γάτας, από τη γέννηση ως την ενηλικίωση

6 εβδομάδων έως 6 μηνών (Σίτιση με τροφή επαρκώς καταρτισμένη για αναπτυσσόμενα γατάκια)

Τα γατάκια θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας τροφή λόγω των υψηλών αναγκών της ταχείας ανάπτυξης τους. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αναζητήσετε τροφές πλήρεις και ισορροπημένες, ώστε να διασφαλίσετε ότι λαμβάνουν τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά. Παρέχετε τους τόσο υγρές (κονσέρβες) όσο και ξηρές τροφές, καθώς ορισμένα γατάκια προτιμούν μια από τις δυο, ή συνδυασμό τους. Προσφέρετε τους συχνά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να υποστηρίξετε τις αυξημένες ενεργειακές τους ανάγκες.

6 μηνών έως 1 έτους (Διατροφή για νεαρές γάτες)

Οι γάτες θεωρούνται ενήλικες από την ηλικία του ενός έτους. Σε αυτό το στάδιο, χρειάζονται ισορροπημένη διατροφή που έχει διαμορφωθεί ειδικά για τις ανάγκες αυτής της φάσης ανάπτυξης. Παρέχετε έναν συνδυασμό υγρής και ξηρής τροφής για να εξασφαλίσετε επαρκή ενυδάτωση.

Start Of Life / Η Υγεία είναι το θεμέλιο της ζωής (Νεαρές γάτες)

 

Λάβετε υπόψη το επίπεδο δραστηριότητας της γάτας, το βάρος και τη συνολική υγεία της όταν καθορίζετε το μέγεθος των μερίδων. Αποφύγετε να τις ταΐζετε υπολείμματα από το τραπέζι ή από ανθρώπινο φαγητό, καθώς μπορεί να στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών και ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Ενήλικες και υπερήλικες γάτες

Καθώς οι γάτες μεγαλώνουν, οι διατροφικές τους ανάγκες αλλάζουνΟι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να χρειάζονται εξειδικευμένες δίαιτες που έχουν διαμορφωθεί για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, όπως η υγεία των αρθρώσεων ή η διαχείριση του βάρους. Οι τακτικές κτηνιατρικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό τυχόν διατροφικών απαιτήσεων ή προβλημάτων υγείας που απαιτούν εξειδικευμένη διατροφή.

Μερικές βασικές συμβουλές για τη διατροφή της γάτας σε κάθε ηλικία είναι:

  • Παρέχετε πάντα φρέσκο, καθαρό νερό.
  • Αποφύγετε να ταΐζετε τις γάτες με τροφές σκύλων ή χορτοφαγικές δίαιτες, καθώς έχουν συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις που διαφέρουν πλήρως από τους σκύλους και τους ανθρώπους.
  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση λιχουδιών, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε μη ισορροπημένη ως προς ιχνοστοιχεία και βιταμίνες συνολική διατροφή.
  • Συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να καθορίσετε την πιο κατάλληλη διατροφή και συνήθειες γύρω από αυτή, βάσει των ιδιαίτερων αναγκών της γάτας σας.

Να θυμάστε ότι κάθε γάτα έχει μοναδικές διατροφικές απαιτήσεις και είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε έναν κτηνίατρο για εξατομικευμένες συμβουλές.

Η Έφη Ρόζη (DVM, MRCVS), αποφοίτησε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Π.Θ. και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πλέον ζει στην Αθήνα όπου και ασκεί την κλινική πράξη στο Κτηνιατρικό Κέντρο «Vet Center by Dr. Effie Rozi | Special Medical Care for our Special Friends».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ