Κατοικιδια

Πόσο επικίνδυνο είναι το καλαζάρ;

Δες πώς θα προστατεύσεις ή θα φροντίσεις τον σκύλο σου εάν μολυνθεί από την παρασιτική ασθένεια

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
καλαζάρ
© Zomlien Neihsiel / Pexels

Λεϊσμανίαση – καλαζάρ: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη νόσο, την πρόληψη, τα συμπτώματα και τη θεραπεία.

Η λεϊσμανίαση, ή αλλιώς καλαζάρ, είναι μια παρασιτική ασθένεια που προκαλείται από δάγκωμα μολυσμένης φλεβοτόμου σκνίπας μολυσμένης από το πρωτόζωο παράσιτο Leishmania infantile. Κυρίως θα νοσήσουν σκύλοι, αλλά και άνθρωποι σε πιο σπάνιες περιπτώσεις. Όσο πλησιάζουν οι καλοκαιρινοί μήνες και αρχίζει η ζέστη εμφανίζεται η σκνίπα (από Μάρτιο-Απρίλιο ως τον Νοέμβριο).

Από το τσίμπημα της θηλυκής σκνίπας σε εκτεθειμένα σημεία του ζώου μας, εκεί όπου δεν υπάρχουν τρίχες, θα μεταφερθεί το παράσιτο στο αίμα του και θα προσβάλλει τα λευκοκύτταρά του, επηρεάζοντας κυρίως το δέρμα αλλά και τις ζωτικές λειτουργίες της σπλήνας, του ήπατος και των νεφρών. Η βαρύτητα της νόσησης κυμαίνεται από ελαφριά έως πολύ σοβαρή. Η επώαση της νόσου μπορεί να πάρει από ένα μήνα μέχρι και πολλά χρόνια μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα. Αν δεν δώσουμε σημασία και επεκταθεί η νόσος μπορεί να φτάσει σε μη αναστρέψιμο σημείο.

Πάμε να καταλάβουμε τα συμπτώματα:

  1. Αλλαγές στο τρίχωμα. Παρατηρούμε σταδιακή μείωση του τριχώματος, εμφάνιση ξηροδερμίας και πληγών κυρίως γύρω από τα αυτιά, τη μύτη και τα πατουσάκια τους.
  2. Απώλεια βάρους. Παρόλο που μπορεί η όρεξή τους να παραμένει στα ίδια επίπεδα και να τρώνε το φαγητό τους με αξιοζήλευτη βουλιμία, το ζώο χάνει βάρος.
  3. Αλλαγές στη διάθεση. Το βλέπουμε να είναι πιο αδύναμο, κουρασμένο, να μην έχει ιδιαίτερα καλή διάθεση και να έχει χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας από τα συνηθισμένα για την ηλικία του.
  4. Πρόβλημα με τα νεφρά. Το ζώο μας μπορεί να πίνει πολύ νερό, να ουρεί συχνά και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις να φτάσει μέχρι την νεφρική ανεπάρκεια.

Επιγραμματικά αναφέρουμε μερικά ακόμα συμπτώματα για τα οποία πρέπει να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας:

  • Πόνος στις αρθρώσεις και νευραλγία
  • Ρινική αιμορραγία
  • Διάρροια
  • Εμετοί
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες

Αν υποψιάζεστε πως το ζωάκι σας μπορεί να νοσεί από λεϊσμανίαση, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας ο οποίος θα κάνει κλινικό έλεγχο, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Όπως πάντα η πρόληψη και η γρήγορη διάγνωση μπορεί να σώσει το κατοικίδιό μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάποια ζώα μπορεί να έχουν ασυπτωματική νόσο και να μην εκδηλώνουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ενώ άλλα μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου.

Η θεραπεία της λεϊσμανίασης απαιτεί στενή κτηνιατρική παρακολούθηση. Η αγωγή που ακολουθείται συνήθως είναι διά στόματος ή ενέσιμη για περίπου ένα μήνα (αναλόγως το περιστατικό). Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι σημαντικό να γίνονται τακτικά αιματολογικές (γενικός έλεγχος) και βιοχημικές εξετάσεις για να διασφαλίζεται η καλή λειτουργία των νεφρών και του ήπατος καθώς επηρεάζονται άμεσα κατά τη νόσηση.

Για την πρόληψη πρέπει να τηρούμε σε μηνιαία βάση τη χρήση της αμπούλας ή του σπρέι. Το να ψεκάζουμε με σιτρονέλλα το πρωί και το βράδυ το ζώο μας, όπως και το να φοράει πάντα εντομοαπωθητικό κολάρο, είναι σημαντικές ενέργειες για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.

Εμβόλια για τη πρόληψη της λεϊσμανίασης 

Πλέον κυκλοφορούν εμβόλια για την πρόληψη της λεϊσμανίασης τα οποία γίνονται σε τρεις δόσεις. Σε όσο πιο μικρή ηλικία το κάνουμε στο ζώο μας, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να νοσήσει από την ασθένεια αυτήν, αλλά και αν νοσήσει, η μορφή της θα είναι ήπια και αντιμετωπίσιμη.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι (σχεδόν) πάντα η ιατρική πρόληψη, έτσι το να κάνουμε αιματολογικό έλεγχο δύο φορές το χρόνο αρκεί για να προλάβουμε οποιουδήποτε τύπου νόσησης βαριάς μορφής.

Κάποια από τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται υπερβολικά, αλλά ειδικά στην Ελλάδα υπάρχουν άπειρα περιστατικά (καταγεγραμμένα και μη), οπότε για τους αγαπημένους μας φίλους πάντα πρέπει να κάνουμε το κάτι παραπάνω.


Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι' αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

Ένα από τα πλάσματα που γεννιούνται αδέσποτα. Ένα μεγάλο ποσοστό δεν τα καταφέρνει να ζήσει. Ήδη με τα μάτια της είδε...

Posted by Katerina Stefanopoulou on Tuesday, April 18, 2023

Αυτός είναι ο άνθρωπος! Το όνομα του το έχει πάρει από το βλέμμα του που σε κοιτάζει σαν άνθρωπος.. Ζει έξω από ένα...

Posted by Κωστας Φιλοζωικό προφιλ on Friday, April 21, 2023

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ