Κατοικιδια

Τα καρδιολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σκύλοι και οι γάτες

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε άμεσα και σωστά

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα και σκύλος στην παραλία
© Ιnstagram/ masimako1

Καρδιολογικά προβλήματα σε σκύλους και γάτες - Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Οι καρδιολογικές παθήσεις είναι κοινές τόσο στους ανθρώπους όσο και για τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα και σωστά

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η αδυναμία της καρδιάς να αντλήσει αρκετό αίμα για να το διοχετεύσει στο υπόλοιπο σώμα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργία άλλων οργάνων, όπως του ήπατος, των νεφρών και των πνευμόνων. Αυτή είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιας πάθησης της καρδιάς. 

Οι κυριότερες παθήσεις από αυτές είναι οι εξής: 

  • Εκφύλιση Μιτροειδούς βαλβίδας (πιο κοινή σε σκύλους)
  • Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια (πιο κοινή στις γάτες)
  • Διατακτική Μυοκαρδιοπάθεια (σκύλοι και γάτες)
  • Διροφιλαρίωση /Σκουλήκι της καρδιάς (πιο κοινή σε σκύλους)

Οι παραπάνω παθήσεις έχουν πολλούς παράγοντες που ενισχύουν την πιθανότητα να αναπτυχθούν,  όπως γενετική προδιάθεση (η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρολό), η ηλικία (κυρίως σε ζώα μεγαλύτερης ηλικίας) και νοσήματα.

Σκύλος και γάτα
© Ιnstagram/ masimako1

Πάμε να δούμε μερικά συμπτώματα που μπορεί να μας υποδεικνύουνε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τετράποδο φίλο μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρείται ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω.

  • Επίμονος βήχας
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ταχύπνοια (Πολύ γρήγορη αναπνοή)
  • Αδικαιολόγητη κούραση
  • Κατάρρευση
  • Έντονο φούσκωμα στην κοιλιά
  • Απώλεια όρεξης για φαγητό και βόλτα

Αν υποψιαστούμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα στο ζωάκι μας είναι καλό να έρθουμε σε επαφή με τον κτηνίατρό μας, καθώς η διάγνωση είναι σχετικά απλή. Μια ακρόαση με το στηθοσκόπιο και στη συνέχεια κάποια ακτινογραφία, χρήση υπερήχου ή ηλεκτροκαρδιογραφήματος μπορεί να μας υποδείξει ακριβώς τι συμβαίνει, σε συνδυασμό συνήθως με έναν αιματολογικό έλεγχο. 

Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο γρήγορα εντοπίσουμε την υποκείμενη πάθηση τόσο πιο σωστά μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Για την αντιμετώπιση χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός φαρμάκων και κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που έχουν να κάνουν με τη διατροφή και την άσκηση. 

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη Διροφιλαρίωση καθώς με έγκαιρη και σωστή πρόληψη, αποτρέπουμε τελείως την περίπτωση το ζώο μας να βρεθεί αντιμέτωπο με πολύ δυσάρεστες περιπέτειες. Με την προβλεπόμενη τακτική αποπαρασίτωση για ενδοπαράσιτα στο κατοικίδιό μας μπορεί να αποφευχθεί η ανάπτυξη του «σκουληκιού» της καρδιάς που την προκαλεί και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Προσοχή, αν δεν είμαστε συνεπείς, η αντιμετώπισή της, ειδικά σε προχωρημένο στάδιο, δεν είναι εύκολη υπόθεση.  

Δεν υπάρχει λόγος πανικού αν το ζωάκι μας διαγνωσθεί με κάποια καρδιολογική πάθηση. Τουλάχιστον το 10% των σκύλων και των γατιών έχει κάποια υποκείμενη καρδιολογική πάθηση. Κάποια ζώα γεννιούνται με αυτήν, όμως η πλειοψηφία τους την αναπτύσσει σε μεγαλύτερη ηλικία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα ώστε να γίνει μια έγκαιρη διάγνωση που θα βοηθήσει το μικρό μας φίλο.

Στείλτε μας την αγαπημένη σας φωτογραφία με τον τετράποδο φίλο σας στο Instagram: @Vetnpet_

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ