Κατοικιδια

Μικρή Πρέσπα: Πάνω από 500 αργυροπελεκάνοι νεκροί (βίντεο)

«Είδαμε τα νεκρά πουλιά, σε αριθμό που δεν έχει ξαναγίνει», λέει η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεκροί αργυροπελεκάνοι στη Μικρή Πρέσπα
Νεκροί αργυροπελεκάνοι στη Μικρή Πρέσπα © Youtube / ERT

Μικρή Πρέσπα: Νεκροί αργυροπελεκάνοι από τη γρίπη των πτηνών - Πώς θα γίνει η απομάκρυνσή τους - Οδηγίες για τα οικόσιτα από τον δήμο Πρεσπών.

Πάνω από 500 αργυροπελεκάνοι βρέθηκαν νεκροί στη Μικρή Πρέσπα, λόγω της γρίπης των πτηνών, με το θέαμα να προκαλεί θλίψη. 

«Είναι εκρηκτικό το φαινόμενο καθώς από τα μέσα Φεβρουαρίου έως σήμερα, καταγράψαμε 574 νεκρούς αργυροπελεκάνους και στη λίμνη Χειμαδίτιδα άλλους 24» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού. 

Οι αρμόδιες αρχές ήταν σε επιφυλακή φέτος μετά και τον θάνατο περισσότερων από 6.000 γερανών στο Ισραήλ, στα τέλη του έτους, από τη γρίπη των πτηνών.

«Στις μετρήσεις που κάνουμε κάθε χρόνο στις αποικίες, χρησιμοποιώντας drone και τηλεσκόπια, είδαμε τα νεκρά πουλιά, σε αριθμό που δεν έχει ξαναγίνει» τονίζει η κ.Μαλακού. Δείγματα νεκρών ζώων, σε συνεργασία και με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και τον δήμο Πρεσπών, στάλθηκαν στην κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας όπου επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τον ιό Η5Ν1.

«Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί και αυτό που πρωτεύει είναι η συλλογή, με όλα τα μέτρα προστασίας, των νεκρών πουλιών και η αποτέφρωσή τους. Ήδη πάντως, έχουν ειδοποιηθεί για το φαινόμενο όλοι οι διεθνείς και τοπικοί οργανισμοί και οι διασυνοριακοί εταίροι, όπως και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών» εξηγεί η κ. Μαλακού.

574 αργυροπελεκάνοι νεκροί στη Πρέσπα από τη γρίπη των πτηνών | 06/03/2022 | ΕΡΤ

Νεκροί αργυροπελεκάνοι στη Μικρή Πρέσπα: Δύσκολη η πρόσβαση και η απομάκρυνσή τους

Μάλιστα, επειδή η περιοχή όπου βρέθηκαν νεκρά είναι δύσκολα προσβάσιμη, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η βοήθεια του στρατού που διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να προσεγγίσει τις απομακρυσμένες αποικίες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Πρεσπών Μιχάλη Πετράκο, έχει ζητηθεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία, η συμβολή του στρατού για την περισυλλογή των πουλιών.

«Σκεφτείτε ότι ο αργυροπελεκάνος που είναι χαρακτηρισμένο ως «σχεδόν απειλούμενο» είδος, είναι μεγάλο πουλί, με άνοιγμα φτερών που φτάνει τα 2,5 μέτρα οπότε απαιτούνται μεγάλα πλεούμενα μέσα για να απομακρυνθούν τα νεκρά» διευκρίνισε η κ. Μαλακού προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα η περισυλλογή.

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, όπως μας έχει συσταθεί από τα πρωτόκολλα. Δεν συστήνεται η χρήση απολυμαντικών στις αποικίες αλλά η άμεση απομάκρυνση των νεκρών προκειμένου μάλιστα και μέχρι τον Μάιο να μπορέσουν να φωλιάσουν ξανά αργυροπελεκάνοι».

Νεκροί αργυροπελεκάνοι στη Μικρή Πρέσπα - Γιώργος Αμυράς: Διαδοχικές συσκέψεις

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αμυράς, βρέθηκε στη Μικρή Πρέσπα για αυτοψία μετά τον μαζικό θάνατο των αργυροπελεκάνουν στη Μικρή Πρέσπα από τη νόσο των πτηνών. 

«Βρέθηκα σήμερα στη Δυτική Μακεδονία για να συντονίσω τις δράσεις αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών που εμφανίστηκε στην άγρια ορνιθοπανίδα της περιοχής. Συμμετείχα σε διαδοχικές συσκέψεις στο Δημαρχείο Πρεσπών και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς με τον Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Γιώργο Κασσαπίδη, την Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου καθώς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κτηνιατρικών υπηρεσιών και της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών ενώ έκανα αυτοψία στη Μικρή Πρέσπα, όπου εντοπίστηκαν εκατοντάδες νεκροί αργυροπελεκάνοι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Instagram o Γιώργος Αμυράς. 
 

 

 

 

Νεκροί αργυροπελάνοι στη Μικρή Πρέσπα - Λήψη μέτρων πρόληψης από τον δήμο Πρεσπών

Ο δήμος Πρεσπών εξέδωσε ανακοίνωση για λήψη μέτρων πρόληψης από τους κατοίκους για τη γρίπη των πτηνών. 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

  • Τα οικόσιτα πουλερικά δεν πρέπει να μένουν σε ανοιχτούς και μη περιφραγμένους χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς, κλπ.) σε όλη την περιοχή του Δήμου Πρεσπών.
  • Τα οικόσιτα πουλερικά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, όπου τόσο τα ανοίγματα τους όσο και οι εξωτερικές δεξαμενές από τις οποίες ποτίζονται πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα (πυκνό δίχτυ σκίασης, συρματόπλεγμα κλπ.) που να αποκλείουν την επαφή ή την έκθεσή τους με άγρια πτηνά.
  • Οι κάτοχοι των οικόσιτων πουλερικών πρέπει να διατηρούν τις εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες σε χωριστούς χώρους από τα άλλα είδη πουλερικών (κότες κλπ.).
  • Οι κάτοχοι πουλερικών πρέπει να αναφέρουν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία κάθε ύποπτο σύμπτωμα που παρατηρούν στα πτηνά τους, όπως αιφνίδιους θανάτους, αναπνευστικά συμπτώματα, οίδημα προσώπου κλπ.

Υπάλληλοι παρεμφερών υπηρεσιών, μέλη Κυνηγετικών Συλλόγων, μέλη Αλιευτικών Συλλόγων, κτηνοτρόφοι και ιδιώτες που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά, να ειδοποιούν την Κτηνιατρική Υπηρεσία, το Φορέα Διαχείρισης ή την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών. Σε περιπτώσεις χειρισμού τέτοιων πτηνών πρέπει να λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ