Κατοικιδια

ANIMA: Εκπέμπει SOS για τα άγρια ζώα που τραυματίστηκαν σε φωτιές

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να βοηθήσουν ένα τραυματισμένο άγριο ζώο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τραυματισμένη χελώνα από τις φωτιές λαμβάνει φροντίδα στο κέντρο του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής (ANIMA)
Τραυματισμένη χελώνα από τις φωτιές λαμβάνει φροντίδα στο κέντρο του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής (ANIMA) © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μάχη να βοηθήσει όσα περισσότερα άγρια ζώα μπορεί που τραυματίστηκαν στις πυρκαγιές, δίνει ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ).

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ) φροντίζει άγρια ζώα που τραυματίστηκαν από τις πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μιλώντας στην ΕΡΤ, η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Γανωτή ανέφερε ότι περιθάλπουν άγρια πτηνά και χελώνες μεταξύ άλλων από πυρόπληκτες περιοχές.

Μιλώντας ειδικά για τους πελαργούς σημείωσε ότι η καταστροφική φωτιά στη Βαρυμπόμπη συνέπεσε με το ταξίδι μετανάστευσης των συγκεκριμένων πτηνών, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να ζαλιστούν, να αποπροσανατολιστούν και να πέσουν σε καλώδια του δικτύου ηλεκτροδότησης ή να βρεθούν σε αυλές σπιτιών.

«Αυτό είναι το πιο κλασικό ζώο που παίρνουμε από καμένα» ανέφερε η πρόεδρος του ΑΝΙΜΑ, κρατώντας στα χέρια της μια χελώνα που φέρει σοβαρά εγκαύματα. «Είναι πολύ άσχημα καμένη» πρόσθεσε.

«Τα άγρια ζώα που βρίσκουν τραυματισμένα οι άνθρωποι στη φωτιά, είναι συνήθως λίγα, καθώς τα πιο πολλά έχουν καεί. Πολλά τα βρίσκουν σε κατάσταση σοκ. Είναι εκτός χώρου, ζαλισμένα και έχουν εισπνεύσει καπνό» εξήγησε, δείχνοντας έναν νεαρό μπούφο που ήρθε από τη Φωκίδα.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της γνωστοποίησε ότι τόσο σήμερα όσο και αύριο, ομάδα συνεργατών της ΑΝΙΜΑ θα βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια για να βοηθήσει πυρόπληκτα άγρια ζώα.

Εκπέμπει "SOS" η ΑΝΙΜΑ για τα πυρόπληκτα ζώα | 14/08/21 | ΕΡΤ

ANIMA - Πώς βοηθάμε τραυματισμένα άγρια ζώα σε πυρκαγιές

Τις προηγούμενες ημέρες ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA είχε κάνει ανάρτηση για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε πυρόπληκτα άγρια ζώα.

«Στην περίπτωση που βρείτε άγριο ζώο τραυματισμένο ή εξαντλημένο στην προσπάθειά του να σωθεί, τηλεφωνήστε στην ΑΝΙΜΑ για οδηγίες πρώτων βοηθειών και για τη μεταφορά του στον Σταθμό, επί της οδού Μενελάου 134, στην Καλλιθέα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Από την προηγούμενη εμπειρία μας ξέρουμε ότι όταν γίνεται πυρκαγιά αυξάνονται τα τροχαία, επειδή τα ζώα είναι σοκαρισμένα και εκτός της επικράτειάς τους, μέσα στην οποία ξέρουν να κινούνται. Οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν, να οδηγούν αργά, ιδίως τη νύχτα. Παρατηρείται βέβαια και αύξηση των περιστατικών ηλεκτροπληξίας σε καλώδια, αλλά δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι γι αυτό σε συνθήκες κρίσης» προστίθεται.

«Τα άγρια ζώα θα πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές, που είναι συνήθως άκαυτες, ζητώντας κρυψώνες και νερό. Τα κατοικίδιά μας, οι σκύλοι και οι γάτες μας, είναι συχνά θύματα της φωτιάς, αλλά και θύτες. Tα κρατάμε όσο γίνεται περιορισμένα, γιατί ιδίως τα εξαντλημένα πουλάκια και τα ερπετά, φίδια και σαύρες, αποδεκατίζονται από τις συμπαθείς γατούλες μας» επισημαίνεται ακόμη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ