Κατοικιδια

10 περίεργες αλλά αληθινές πληροφορίες για τις γάτες

Δεν έχουν φρύδια, δεν τρώνε γλυκά, ιδρώνουν μόνο στις πατούσες τους και «φτιάχνονται» με βότανα

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cat_1.1.jpg

Οι γάτες είναι το πιο δημοφιλές κατοικίδιο, αλλά διάφορες πληροφορίες γύρω από τη ζωή και τις συνήθειές τους, παραμένουν άγνωστες σε πολλούς από εμάς.

Μαζί με τους σκύλους, οι γάτες είναι το αγαπημένο κατοικίδιο των ανθρώπων. Ακόμα και σήμερα, η ζωή τους φαίνεται πως κρύβει μυστήριο και τα διάφορα επιστημονικά στοιχεία που βγαίνουν ανά καιρούς, συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν. Παρακάτω παραθέτουμε 10 περίεργες ή ακόμα και αστείες πληροφορίες γύρω από τη ζωή της γάτας.

cat_1.2.jpg

1. Οι γάτες περνάνε το 30 με 50% της ημέρας καλλωπίζοντας τον εαυτό τους.
Αυτό εξυπηρετεί διάφορους λόγους: το σάλιο τους έχει ένζυμα που πολλοί λένε πως είναι αντιβιοτικό για διάφορες πληγές, η περιποίηση και το … cat grooming τις ηρεμεί και επιτρέπει την καλύτερη κυκλοφορία αίματος, τις κρατάει ζεστές μεταφέροντας φυσικά έλαια στη γούνα τους.

2. Τα γλυκά δεν αρέσουν στις γάτες.
Επιστήμονες του Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ανακάλυψαν, μόλις το 2005, πως ένα γενετικό ελάττωμα στις γάτες έχει διαγράψει τους … ανιχνευτές ζάχαρης από τους γευστικούς τους κάλυκες! Άρα το σωστότερο είναι πως οι γάτες δεν μπορούν να γευτούν τα γλυκά.

3. Οι περισσότερες γάτες δεν έχουν φρύδια.
Σε σχέση με το μέγεθος του σώματός τους, οι γάτες έχουν αναλογικά τα μεγαλύτερα μάτια από κάθε άλλο θηλαστικό. Δεν μπορώ να φανταστώ τις γάτες με φρύδια.

cat_1.4_catnip.jpg

4. Οι γάτες την «βρίσκουν» με το μαγιοβότανο.
Πιο γνωστό και σαν catnip, είναι ένας είδος δυόσμου που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Αυτό το βότανο δρα σχεδόν σαν ναρκωτικό για τις περισσότερες γάτες, φτιάχνει τη διάθεση και είναι ακίνδυνο για τον οργανισμό τους. Υπάρχουν ακόμα και παιχνίδια και αξεσουάρ για γάτες με άρωμα catnip ή ακόμα και σαν έλαια. Μην αρχίσετε να μασουλάτε και εσείς catnip…

5. Οι γάτες ιδρώνουν μόνο στις πατούσες τους.
Οι άνθρωποι έχουμε τους λεγόμενους «ιδρωτοποιούς» αδένες σχεδόν σε κάθε επιφάνεια του δέρματός μας. Οι γάτες ιδρώνουν μόνο στις πατούσες τους, με τον ιδρώτα να εκλύεται στην επιφάνεια του δέρματος, να εξατμίζεται και στη συνέχεια να τις δροσίζει.

6. Ο Ισαάκ Νεύτων ήταν ο εφευρέτης της πόρτας για γάτες.
Ο Ισσάκ Νεύτων (1642-1727) θεωρείται ο πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον περισπούδαστο «νόμο της βαρύτητας». Επίσης, είχε διάφορα κατοικίδια στο σπίτι του στην Αγγλία (γάτες και σκύλους) που έμπαιναν και έβγαιναν συνέχεια από αυτό, έξυναν την πόρτα, νιαούριζαν και γάβγιζαν, τον ενοχλούσαν στα πειράματά του με το φως, κάτι που τον οδήγησε στη λύση αυτού του προβλήματος: το πρώτο πορτάκι για κατοικίδια. Ίσως η πιο σημαντική του εφεύρεση.

cat_1.3.jpg
Νίκολα Τέσλα

7. Ο εφευρέτης Νίκολα Τέσλα εμπνεύστηκε από την «ηλεκτρισμένη» γάτα του.
Άλλος ένα θρυλικός οραματιστής επιστήμονας είχε μεγάλη αγάπη στις γάτες. Ο Σέρβος φυσικός και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα (1856-1943) ήταν υπεύθυνος για δεκάδες ανακαλύψεις και ευρεσιτεχνίες, ενώ θεωρείται ο «πατέρας» του εναλλασσόμενου ρεύματος μεταξύ άλλων (έχει εφεύρει ή έχει βάλει τις βάσεις για το ραδιόφωνο, τις ακτίνες Χ και το λέιζερ, την ασύρματη επικοινωνία, τα τηλεχειριστήρια κ.α.). Η έμπνευση για την ανακάλυψη του εναλλασσόμενου ρεύματος ήρθε ενώ χάιδευε τη γάτα του, Macak, και παρατήρησε ότι η γάτα του «ηλεκτριζόταν». «Σταμάτα να παίζεις με τη γάτα, θα πιάσουμε φωτιά»  είπε η μάνα του.

8. Φελίσιτι, η πρώτη γάτα στο διάστημα.
Σαν μέρος του γαλλικού διαστημικού προγράμματος, στις 18 Οκτωβρίου 1963 η Φελίσιτι ήταν η πρώτη γάτα που στάλθηκε στο διάστημα. Ήταν ανάμεσα σε 14 άλλες υποψήφιες γάτες για την αποστολή. Ηλεκτρόδια είχαν τοποθετηθεί στο κεφάλι της για να ελέγχουν τη νευρολογική της κατάσταση και δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μία πτήση που κράτησε μόλις 13 λεπτά και η Φελίσιτι επέστρεψε πίσω με … αλεξίπτωτο, σώα και αβλαβής.

cat_1.5_cat_nose.jpg

9. Η μύτη της γάτας είναι σαν τα δικά μας δαχτυλικά αποτυπώματα.
Αν προσέξετε καλά τη μύτη μίας γάτας θα προσέξετε διάφορα εξογκώματα και ράχες. Αυτά τα χαρακτηριστικά λειτουργούν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα δαχτυλικά αποτυπώματα και είναι μοναδικά σε κάθε γάτα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους σκύλους. Τις «πιάνεις» από τη μύτη!

10. Οι γάτες κοιμούνται πολύ.
Οι γάτες κοιμούνται, κατά μέσο όρο, γύρω στις 16 ώρες την ημέρα. Αυτό σημαίνει, κατά προσέγγιση, πως μία γάτα 9 χρονών (δηλαδή 52 χρονών αν ήταν άνθρωπος) είναι ξύπνια μόνο τα 3 χρόνια! Απίστευτο;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ