1821 Digital Gallery
Δυναμικοί μετασχηματισμοί

Δυναμικοί μετασχηματισμοί

Πειραματική διάθεση, καινοτόμες ιδέες

Με αφορμή τη διάλεξη του αρχιτεκτονικού γραφείου Tsolakis Architects, την Πέμτπη 15/05 στις 19:00 στο Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης / διοργάνωση Ε.Ι.Α.

TSOLAKIS ARCHITECTS

Με γραφεία στην Αθήνα και στη Λάρισα, το γραφείο μελετών Tsolakis Architects ιδρύθηκε το 2005 από τον Γιώργο Τσολάκη ενώ από το 2010 η Ελένη Λάγκαρη και μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων προστίθεται στο δυναμικό του. Με έντονη πειραματική διάθεση, καινοτόμες ιδέες και συνθετικές ανησυχίες, οι δύο νέοι αρχιτέκτονες, απόφοιτοι του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός του ΕΜΠ και στην Αρχιτεκτονική Τοπίου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αντίστοιχα, επεξεργάζονται με μαεστρία το χωρικό αρχιτεκτονικό μας σύμπαν. Οι μελέτες του γραφείου, μεταξύ άλλων, αφορούν κατοικίες, πολυκατοικίες, εμπορικά κέντρα, κτήρια γραφείων, εγκαταστάσεις υποδομών καθώς και ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Το έργο τους διακρίνεται από έναν μινιμαλιστικό λυρισμό, μια συνειδητή ευαισθησία προς το φυσικό περιβάλλον και έναν αξιέπαινο σεβασμό στην ανθρώπινη κλίμακα. Οι μελέτες τους δανείζονται στοιχεία γλυπτικής αστικής χωρογραφίας και πλαισιώνονται από μια διαρκή αναζήτηση νέων τεχνολογιών και πειραματικών δομών.

ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΦΟΥ

Σχετικα
Τα 5 στάδια του burn-out
Τα 5 στάδια του burn-out

Η οργανικής μορφής πεζογέφυρα στην Πάφο επί της οδού Σπύρου Κυπριανού των Tsolakis Architects έκλεψε την παράσταση κερδίζοντας το Α’ βραβείο σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τον Ιούλιο του 2011. Με καλατραβικές επιρροές αλλά και κλείνοντας το μάτι σε μια πιο παιχνιδιάρικη προσέγγιση α λα MVRDV, οι αρχιτέκτονες αποδεικνύουν πως διαθέτουν μια απίστευτη ευχέρεια στο να πλάθουν την ύλη χρησιμοποιώντας μία και μοναδική μονοκονδυλιά που αναδύεται από τη λεωφόρο. Ξεχάστε τις ευθυτενείς γέφυρες και τις συμβατικές κατόψεις και αφεθείτε σε μια αρχιτεκτονική πρόταση-διαδρομή, μια πορεία με πανοραμική θέα του Ναού αλλά και των αρχαιολογικών χώρων, μια γέφυρα-γλυπτό που «παραμορφώνεται», κάμπτεται και μετασχηματίζεται, πάντα σε απόλυτη «αρμονία» με τα παρακείμενα δυναμικά ρεύματα κυκλοφορίας.

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ / ΕΛΕΝΗ ΛΑΓΚΑΡΗ / ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΕΤΡΑΣ

n

n

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΓΣΠ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Σχετικα
Σκρολάρω, άρα υπάρχω
Σκρολάρω, άρα υπάρχω

Καμπύλες μορφές, γλυπτική διάθεση, ρευστά τοπία και μεσογειακή βλάστηση συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό ανάπλασης του παλιού ΓΣΠ, μιας περιοχής που βρίσκεται στον κεντρικότερο άξονα της Λευκωσίας και περιβάλλεται από τα σημαντικότερα δημόσια κτήρια της πόλης, όπως το Υπουργείο Οικονομικών και το κτήριο της Βουλής. Η αρχιτεκτονική πρόταση στοχεύει στην ανάδειξη της δημόσιας εικόνας ολόκληρης της πόλης μέσα από τη δημιουργία ενός «κήπου», μιας «λαμπερής» αυλής, ενός υπερτοπικού συμβόλου ευμάρειας και καλαισθησίας. Οι Tsolakis Architects, που τον Νοέμβριο του 2011 κέρδισαν τον Α’ έπαινο στον πανευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό σχεδιάζουν ένα ονειρικό ανάγλυφο τοπίο 13.000 τ.μ. στην καρδιά της πόλης, ένα χωρικό σύμπλεγμα τεχνητών και φυσικών επιπέδων που μεταλλάσσονται και αλληλεπιδρούν, παράγοντας ένα δυναμικό παραμετρικό περιβάλλον.

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ / ΕΛΕΝΗ ΛΑΓΚΑΡΗ / ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΕΤΡΑΣ

n

n

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Θυμίζοντας έντονα ανατολίτικες αγορές και παζάρια, η νέα δημοτική αγορά της Λάρνακας, 4.000 τ.μ., μοιάζει περισσότερο με ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι που καθοδηγείται από τις έντονες μυρωδιές των τοπικών προϊόντων και λούζεται από το άπλετο φυσικό φως. Οι αρχιτέκτονες, που τον Μάιο του 2011 κέρδισαν το Α’ βραβείο στον πανευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό πειραματίζονται με τη δύναμη της εικόνας δημιουργώντας μια εντυπωσιακή διάτρητη όψη που παίζει με το κενό και το πλήρες. Παραδοσιακά μοτίβα μπλέκουν με τη μοντέρνα τεχνολογία, η φύση εισχωρεί περίτεχνα στον αστικό ιστό, το ιδιωτικό ρέει προς το δημόσιο, ενώ η παρουσία του φωτός είναι τόσο εικαστικά έντονη, που τα σχήματα που αφήνουν οι σκιές πάνω στον κυβόλιθο αντανακλούν την εικονοκλαστική προσέγγιση του έργου

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ / ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΕΤΡΑΣ / ΕΛΕΝΗ ΛΑΓΚΑΡΗ

n

n

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ένα ακόμα Α' βραβείο έρχεται να προστεθεί το 2012 στο γραφείο Tsolakis Architects χάρη στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τα νέα γραφεία της Συνεργατικής Τράπεζας. Εντυπωσιακά λευκό, επιβλητικό, στιβαρό και παιγνιώδες ταυτόχρονα, το νέο κτίριο 11.000 τ.μ., προϋπολογισμού 27.000.000 ευρώ και ορίζοντα κατασκευής τριών ετών συντίθεται από επάλληλες γραμμικές ροές που σηματοδοτούν την καμπυλόμορφη όψη αλλά και μεταφράζουν κατά μια έννοια το σύγχρονο τραπεζικό σύστημα ως "συνεχή κίνηση δεδομένων και ροή πληροφορίας". Φυτεμένα δώματα, οργανικές αυλές αλλά και στοχευμένη διείσδυση του φωτός από επιμήκεις σχισμές ενισχύουν την οικολογική συμπεριφορά του κτιρίου και ρυθμίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες γεφυρώνοντας το αστικό με το φυσικό τοπίο.

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ / ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΕΤΡΑΣ / ΕΛΕΝΗ ΛΑΓΚΑΡΗ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΙΤΡΙΝΙΑΡΗΣ / ΣΟΦΙΑ ΛΕΠΙΔΑ / ΣΙΛΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

n

n

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΟΥΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

Μόλις πριν μερικές μέρες οι Tsolakis Architects έλαβαν την Ά Τιμητική Διάκριση στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη δημιουργία μουσείου για την αξιοποίηση της Αργούς, ενώ το Α' βραβείο πήρε η ομάδα του Γιάννη Κίζη, Κωνσταντή Κίζη και Θύμη Δούγκα. Ένα μουσείο που καλείται να στεγάσει ένα ομοίωμα του μυθικού πλοίου της Αργούς στην οποία επιβιβάστηκαν οι Αργοναύτες για την Κολχίδα και την αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος. Το κτίριο που προτείνουν οι αρχιτέκτονες είναι ένα κτίριο-έκθεμα, ένα κτίριο-τοπόσημο, ένα κτίριο που έρχεται να προκαλέσει με την ίδια του τη μορφή, η οποία και σε καλεί σ' ένα ταξίδι χωρίς γυρισμό ακολουθώντας τις περιπέτειες του Ιάσωνα και της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Δαιδαλώδεις και περίπλοκοι όγκοι δημιουργούν ένα μουσείο που μεταφράζει στην κυριολεξία τα ρεύματα της Μεσογείου που καθόριζαν τη ναυσιπλοΐα της εποχής δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα καμπύλων επιφανειών που προσιδιάζουν στις Συμπληγάδες Πέτρες. Μια μεταμοντέρνα προσέγγιση σ' ένα απόλυτα συμβατικό βολιώτικο τοπίο.

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΕΛΕΝΗ ΛΑΓΚΑΡΗ

n

n

Ο Γιώργος Τσολάκης, επικεφαλής του γραφείου Tsolakis Architects, γεννήθηκε το 1976 στη Λάρισα και συνεργάστηκε από το 2001 ως το 2005 με το αρχιτεκτονικό γραφείο Άρσις του Κώστα Μωραΐτη, Αν. Καθηγητή Ε.Μ.Π., ως υπεύθυνος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Συγκροτώντας ομάδα, πήραν πολλαπλά πρώτα βραβεία που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την ανακαίνιση των γραφείων των διοικητικών υπηρεσιών της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, τη μελέτη των κτηρίων διοίκησης και του κεντρικού καταστήματος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Τρικάλων, των γραφείων της Εθνικής Τράπεζας στην Ακαδημία Πλάτωνος και την ανάπλαση της περιοχής Sykhiv στην πόλη Lviv της Ουκρανίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η διπλωματική εργασία της Ελένης Λάγκαρη, που γεννήθηκε το 1981 στο Λονδίνο και συμπληρώνει την αρχιτεκτονική ομάδα, απέσπασε το Α’ βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Celebration of Cities της UIA.

www.tsolakisarchitects.gr

 n

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5