Health & Fitness

Τσιόδρας: Άδικη η σύγκριση χωρών με διαφορετικά μέτρα προστασίας

Τι συζητήθηκε στην εκδήλωση προς τιμήν του κορυφαίου Ελληνοαμερικανού καθηγητή Νικόλα Χρηστάκη

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σωτήρης Τσιόδρας
© EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η τοποθέτηση των Σ. Τσιόδρα, Ν. Χρηστάκη και Θ. Δημόπουλου στην εκδήλωση «COVID - 19: Ιατρικές, Φιλοσοφικές και Οικονομικές διαστάσεις της πανδημίας».

Την επείγουσα προειδοποίηση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC), σύμφωνα με την οποία αναμένονται εξάρσεις της πανδημίας σε περιοχές οι οποίες εμφανίζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την περασμένη Δευτέρα ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «COVID - 19: Ιατρικές, Φιλοσοφικές και Οικονομικές διαστάσεις της πανδημίας», η οποία διοργανώθηκε στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του κορυφαίου διεθνώς Ελληνοαμερικανού καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, Νικόλα Χρηστάκη, και η ATHENS VOICE ήταν εκεί.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε επίσης ότι όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη σε μία περιοχή τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων ασθενών με νόσο COVID - 19, ενώ ο ίδιος εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά όλων εκείνων οι οποίοι, όπως ο ίδιος σημείωσε, «διατυπώνουν ψευδοεπιστημονικές ανοησίες, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν καν ιδέα πως γίνεται η σύγκριση των δεδομένων. Εμείς χρησιμοποιούμε είκοσι δείκτες για να προχωρήσουμε στις συγκρίσεις των δεδομένων».

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε: «Είναι άδικο να συγκρίνονται μεταξύ τους χώρες, οι οποίες έχουν σε εφαρμογή διαφορετικά μέτρα προστασίας, διαφορετική αποδοχή των μέτρων από τους πληθυσμούς τους και διαφορετικές συναινέσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, καταφέραμε να αποδείξουμε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία συλλέγουν και δίνουν άλλες χώρες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ενώ ο ίδιος παρατήρησε με νόημα ότι «υποτιμάται συστηματικά στο δημόσιο λόγο, στη χώρα μας, η εργαστηριακή επάρκεια στη διάγνωση της νόσου και την καταγραφή των θανάτων».

Ακόμη, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η Ελλάδα πήγε καλά με την πανδημία, γιατί, τουλάχιστον στα πρώτα κύματα της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, «ακούγαμε τους ειδικούς, προσέχαμε, συμμορφωνόμασταν προς τους κανόνες προστασίας και τις οδηγίες εκ μέρους των ειδικών επιστημόνων και δεν ακούγαμε αντιεπιστημονικές και επικριτικές απόψεις».

Από τη δική του πλευρά, ο Νικόλας Χρηστάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι θα ήταν μία τραγική εξέλιξη για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα ο νέος κορωνοϊός να ξεφύγει από τα εμβόλια ή αυτός να καταστεί ακόμη πιο θανατηφόρος, ενώ ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι καλύτερη στον δείκτη των θανάτων, σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά δεν είναι η καλύτερη» και προσδιόρισε το διεθνές οικονομικό κόστος της πανδημίας σε… 3 τρισ. δολάρια, πέραν των θανάτων και των αναπηριών, που αφήνει ο νέος κορωνοϊός στον πλανήτη.

«Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για νεκρούς και θανάτους από επιπλοκές της νόσου COVID - 19, σχεδόν αδιαφορούμε για αυτούς, αλλά μπορούμε να προλάβουμε τους θανάτους, αφού είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία κατά την οποία η επιστήμη κατόρθωσε να δημιουργήσει αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια σε πραγματικό χρόνο (real time)», παρατήρησε ο κ. Χρηστάκης και συμπλήρωσε ότι «τα εμβόλια είναι θαυμάσια, αλλά δεν είναι τέλεια».

Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, παρουσίασε διεξοδικά την προσφορά και το έργο των πανεπιστημιακών κλινικών στη νοσηλεία και την αποθεραπεία ασθενών με νόσο Covid - 19, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων την «ανεπάρκεια στη στελέχωση των περιφερειακών μονάδων της επιδημιολογικής επιτήρησης» και τόνισε ότι το 1/3 των απλών νοσηλειών ασθενών με νόσο Covid - 19, αλλά και το 40% των νοσηλειών ασθενών με πολύ σοβαρή Covid - 19σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), πραγματοποιήθηκαν σε πανεπιστημιακές κλινικές και μονάδες.

Ο κ. Δημόπουλος ζήτησε, εξάλλου, την αναδιάρθρωση των δημοσίων νοσοκομείων, την ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, την προσέλκυση υγειονομικών από το εξωτερικό και την ανάπτυξη «ενός ρωμαλέου ΕΣΥ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ