Health & Fitness

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων σαν του Άτκινς μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο της ζωής

Νέα έρευνα σε βάθος 25ετίας που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
paelo-1.jpg

Έως και τέσσερα χρόνια μπορεί να μειωθεί το προσδόκιμο της ζωής από τη συστηματική δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet».

Δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι δίαιτες, όπως αυτή του Άτκινς, που αντικαθιστούν τις μερίδες υδατανθράκων με ζωική πρωτεΐνη, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς για την άμεση απώλεια βάρους και την προστασία απέναντι σε ορισμένες ασθένειες. Ωστόσο, μια νέα έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε βάθος 25 ετών, υποστηρίζει ότι η πιο μετριοπαθής μείωση των υδατανθράκων σε συνδυασμό με τη στροφή από το κρέας σε φυτικές πρωτεΐνες και λιπαρά, είναι καλύτερη για τον οργανισμό.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 15.400 Αμερικανών που κλήθηκαν να συμπληρώσουν συστηματικά ερωτηματολόγια για τη συχνότητα, το είδος και την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που προσλαμβάνουν το 50% με 55% των απαραίτητων θερμίδων από υδατάνθρακες παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με όσους ακολουθούν κυρίως πρωτεϊνική διατροφή.

Υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τα λαχανικά και τα φρούτα και η κύρια πηγή τους είναι αμυλούχες τροφές όπως οι πατάτες, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά.  Ειδικότερα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών με μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων παρουσιάζουν προσδόκιμο ζωής που αγγίζει τα 83 χρόνια.

Αντίθετα, όσοι παίρνουν μόλις το 30% των θερμίδων τους από υδατάνθρακες έχουν, κατά μέσο όρο, προσδόκιμο ζωής 79 ετών.

Εν αντιθέσει, όσοι συνηθίζουν να τρώνε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, (65% της διατροφής του) επίσης παρουσιάζουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής που δεν ξεπερνά τα 82 χρόνια. Παραμένουν, ωστόσο, στατιστικά μακροβιότεροι από τους «πρωτεϊνικούς».

Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας συμπίπτουν με προηγούμενες μελέτες που έγιναν πάνω σε 400.000 άτομα σε 20 διαφορετικές χώρες. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως η στροφή προς τα φυτικά λίπη και τις πρωτεΐνες αυξάνει την πιθανότητα για υγιή γηρατειά, ενώ η υπερβολική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών φαίνεται πως έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ