Visual Browsing
Ζήσε καλά με σακχαρώδη διαβήτη
ΤΕΥΧΟΣ 589

Ζήσε καλά με σακχαρώδη διαβήτη

Σύγχρονο & ολοκληρωμένο Διαβητολογικό Κέντρο στο ΙΑΣΩ General

Το Διαβητολογικό Κέντρο του ΙΑΣΩ General στελεχώνεται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στοχεύει στην αποτελεσματική πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, εξατομικευμένη θεραπεία και σφαιρική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ). Εφαρμόζει μοντέρνα μεθοδολογία, τις πλέον εξελιγμένες θεραπείες, ενώ παρέχει συνεχή και έγκυρη εκπαίδευση για την πάθηση. 

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Σε συνεργασία με συναφείς ιατρικές ειδικότητες και τμήματα του ΙΑΣΩ General εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του διαβήτη.

Ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας στο διαβήτη είναι η πρόληψη ή τουλάχιστον η μείωση του κίνδυνου των επιπλοκών που είναι στενά συνδεδεμένες μαζί του. Αυτό σημαίνει κυρίως τη μείωση της αυξημένης θνησιμότητας από καρδιαγγειακά, καθώς είναι γνωστό από πολλές μελέτες ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, ενώ ο κίνδυνος αυτός ξεκινά πριν ακόμη ο διαβήτης διαγνωσθεί και είναι παρών κατά τη διάρκεια της ζωής τους ακόμα και αν έχουν σχετικά καλή ρύθμιση. Αυτές οι τραγικές στατιστικές μάς βοήθησαν να καταλάβουμε ότι στο διαβήτη η πρόωρη γήρανση των αγγείων μας (αρτηριοσκλήρυνση) ξεκινά νωρίτερα, πολύ πριν την εμφάνιση και διάγνωσή του, πιθανώς δηλαδή από τα παιδικά μας χρόνια και σίγουρα στο στάδιο του προ-διαβήτη. 

Σχετικα
H Roche και η Europa Donna Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους «for HER»
H Roche και η Europa Donna Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους «for HER»

Ο κ. Αντώνιος Λέπουρας, Ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου και της Παθολογικής-Διαβητολογικής Κλινικής του ΙΑΣΩ General, τονίζει ότι «το άτομο με διαβήτη μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, χωρίς προβλήματα, αρκεί να το θέλει! Η θεραπεία του ΣΔ είναι μια δυναμική διαδικασία που το άτομο θα πρέπει να εντάξει στην καθημερινότητά του και να την κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της».

Αντώνιος Λέπουρας, Ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου και της Παθολογικής-Διαβητολογικής Κλινικής του ΙΑΣΩ General

Στο Διαβητολογικό Κέντρο λειτουργούν:

Σχετικα
Πώς το χειρουργείο για σκολίωση ρινικού διαφράγματος βελτιώνει τη ζωή μας
Πώς το χειρουργείο για σκολίωση ρινικού διαφράγματος βελτιώνει τη ζωή μας

Ιατρείο Πρόληψης Διαβήτη Πραγματοποιείται πλήρης και εξατομικευμένος έλεγχος (check up) καθώς και παρακολούθηση από εξειδικευμένους ιατρούς με οδηγίες πρόληψης και εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση. 

Το check up προβλέπει με αρκετές πιθανότητες τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τόσο για το νεανικό (τύπος 1) όσο και για των ενηλίκων (τύπος 2). Η πρόληψη στον τύπο 2 είναι απόλυτα εφικτή στο στάδιο του προ-διαβήτη. Στον τύπο 1, όμως, «πρόληψη» σημαίνει έγκαιρη και καλή ρύθμιση του διαβήτη αφού η εκδήλωσή του είναι αιφνίδια. 

Το check up, που προσφέρεται σε προνομιακή τιμή, μπορεί να γίνεται εντός 45΄ πριν την κλινική εξέταση και περιλαμβάνει όλο το βασικό αιματολογικό και καρδιολογικό έλεγχο. Με αυτό τον τρόπο η θεραπευτική αγωγή καθορίζεται βάσει των αποτελεσμάτων, ορθολογικά και εξατομικευμένα, από το διαβητολόγο. 

Ιατρείο Ρύθμισης Διαβήτη

Η αντιμετώπιση της πάθησης γίνεται σφαιρικά και δε στοχεύει μόνο στη μείωση των τιμών της γλυκόζης αλλά και στη σωστή ρύθμιση και  παρακολούθηση όλων των παραγόντων κινδύνου (π.χ. χοληστερόλη, υπέρταση), στην πρόβλεψη του κινδύνου και στην εξατομίκευση της θεραπευτικής αγωγής ανά ηλικία, τρόπο ζωής και εργασίας. 

Ιατρείο Διαβητικής Νευροπάθειας (Πόνου)

Διενεργείται έλεγχος για διαβητική νευροπάθεια και αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με το διαβήτη και το νευρικό σύστημα. 

Ιατρείο Υπερλιπιδαιμίας και Διαβητικών Αγγειακών Παθήσεων

Με τη βοήθεια του Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας και τη συνεργασία εξειδικευμένων καρδιολόγων και αγγειοχειρουργών, γίνεται ρύθμιση δύσκολων περιπτώσεων υπερλιπιδαιμίας και αντιμετωπίζονται στενώσεις αγγειακές, καρδιάς, αγγείων κάτω άκρων κ.λπ.  

Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού

Με την ευθύνη διαβητολόγου και τη συνεργασία ειδικού ποδολόγου μαζί με εξειδικευμένη νοσηλεύτρια, γίνεται περιποίηση πάσης φύσεως προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα κάτω άκρα (έλκη, κάλοι, σκληρίες άκρου ποδός, εισχωρήσεις ονύχων, μυκητιάσεις κ.λπ.). Με την κατάλληλη εκπαίδευση-περιποίηση, αλλά και την πιθανή χρήση  ορθωτικών-θεραπευτικών υποδημάτων, μπορούν να προληφθούν ή και να θεραπευτούν όλα τα σοβαρά προβλήματα στα πόδια.

Εκπαίδευση 

Μεγάλη σημασία δίνει το Διαβητολογικό Κέντρο στη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση τόσο του ατόμου με διαβήτη, έτσι ώστε να καταφέρει να γίνει «ιατρός» του εαυτού του, αλλά και των οικείων του ώστε να μπορούν να το υποστηρίξουν ψυχολογικά και να το βοηθήσουν στην πράξη. Γι’ αυτό παρέχει με τη συνεργασία ειδικού επιστημονικού προσωπικού συστηματική εκπαίδευση στην τεχνική των ενέσεων, οδηγίες για ειδική διατροφή αλλά και ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων με διαβήτη και των οικείων τους. Παράλληλα, διοργανώνει συχνά εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της πάθησης (θεραπείες, φαρμακευτική αγωγή κ.ά.).

Έμφαση σε δράσεις πρόληψης  

Το Διαβητολογικό Κέντρο του ΙΑΣΩ General δίνει ιδιαίτερη έμφαση και συμμετέχει σε δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της 2ης Πανελλαδικής  Εκστρατείας Πρόληψης, Εκπαίδευσης & Ενημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που διοργάνωσε το καλοκαίρι η ΜΚΟ «Με οδηγό το Διαβήτη-Κάρτα Διαβήτη», η Ιατρική Ομάδα του Κέντρου μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των επαγγελματιών υγείας και τους διοργανωτές της εκστρατείας ταξίδεψαν στις Κυκλάδες όπου εξέτασαν και έδωσαν ιατρικές οδηγίες σε περισσότερα από 600 άτομα ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν ενημερωτικές ομιλίες.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
24.10.2019
Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5