1821 Digital Gallery
Διακρίσεις αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ψωρίαση

Διακρίσεις αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ψωρίαση

Άγνοια και στίγμα

Η ψωρίαση είναι μια μη μεταδοτική ασθένεια. Κι όμως, ασθενείς με ψωρίαση αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι τους κοιτούν με περιφρόνηση και επίμονα, ενώ και οι ίδιοι δεν πιστεύουν ότι μπορούν να αποκτήσουν «καθαρό δέρμα».

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα από τη μεγαλύτερη διεθνή έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα σε άτομα που πάσχουν από ψωρίαση. Σύμφωνα με αυτά, το 84% των ατόμων που ζουν με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση υφίστανται διακρίσεις και περιφρόνηση, με πολλούς (40%) να δηλώνουν ότι αισθάνονται να τους κοιτούν επίμονα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επιπρόσθετα, οι απαντήσεις των 8.338 συμμετεχόντων, δείχνουν ότι τα άτομα που ζουν με ψωρίαση έχουν πολύ χαμηλές προσδοκίες από τη θεραπεία τους, σε σχέση με την επίτευξη καθαρού δέρματος.

«Ο μόνος τρόπος να βελτιώσουμε τις ζωές των ασθενών είναι να τους ακούσουμε και να συνεργαστούμε με την κοινότητα έτσι ώστε να αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση» δήλωσε ο Vasant Narasimhan, Παγκόσμιος Επικεφαλής Ανάπτυξης Φαρμάκου και Διευθυντής Ιατρικού Τμήματος της Novartis. «Αυτή η έρευνα είναι ενδεικτική της δέσμευσής μας στην υποστήριξη της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), να αναδειχθεί η ψωρίαση ως παγκόσμια προτεραιότητα στον τομέα της υγείας, να καταπολεμηθεί το στίγμα και η άγνοια σχετικά με την ασθένεια και να προαχθεί η φροντίδα του ασθενούς».  

Περισσότερα από 8.300 άτομα από 31 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα, την πρώτη του είδους  της, που εστιάζει στην αντίληψη του καθαρού δέρματος για την ψωρίαση. Επίσης, αποτελεί τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της Novartis και των συλλόγων ασθενών, συμπεριλαμβανομένων 25 συλλόγων από όλο τον κόσμο.

Σχετικα
Novartis: Στο αρχείο ο φάκελος για Άδωνι Γεωργιάδη & Αβραμόπουλο
Novartis: Στο αρχείο ο φάκελος για Άδωνι Γεωργιάδη & Αβραμόπουλο

Παράλληλα με τις μη αποδεκτές συμπεριφορές διακρίσεων και περιθωριοποίησης, η έρευνα αυτή παρουσιάζει ότι περίπου οι μισοί (45%) από τους ασθενείς με ψωρίαση είχαν ερωτηθεί αν το νόσημά τους είναι μεταδοτικό. Επίσης, η έρευνα ανέδειξε τις επιπτώσεις  της ψωρίασης στην προσωπική ζωή και την ψυχολογία των ατόμων, με το 16% των συμμετεχόντων να παραδέχεται ότι επιλέγει την απομόνωση από το κοινωνικό σύνολο ως μηχανισμό αντιμετώπισης. Αυτή η έλλειψη ελπίδας και αυτοεκτίμησης αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα της έρευνας, με το 55% να δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως το καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα είναι ρεαλιστικός στόχος.

«Όλοι έχουν δικαίωμα στη λήψη μιας αποτελεσματικής θεραπείας για την ψωρίαση με στόχο την επίτευξη καθαρού δέρματος, ωστόσο αυτή η έρευνα δείχνει ότι η πλειοψηφία δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό», δήλωσε ο Dr. Richard B Warren, Ανώτερος Λέκτορας και Επίτιμος Σύμβουλος Δερματολογίας στο Δερματολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου του Salford Royal Foundation, στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Παρότι μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη στάση του κοινού εν μια νυκτί, ως δερματολόγοι οφείλουμε να συνεργαστούμε με τους ασθενείς και να τους ενθαρρύνουμε να αγωνιστούν προς τον θεραπευτικό στόχο του καθαρού δέρματος». Για περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με την ψωρίαση, ανατρέξτε ΕΔΩ.

Σχετικά με την ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια κοινή, μη μεταδοτική, αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει μέχρι και το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και εμφανίζεται ως ερυθρές επηρμένες πλάκες που καλύπτονται με ένα αργυρόχρωμο στρώμα φολίδων (συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα του δέρματος). Η ψωρίαση δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια επίμονη, χρόνια (μακράς διάρκειας), και μερικές φορές οδυνηρή ασθένεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις μικρότερες πτυχές της ζωής των ανθρώπων σε καθημερινή βάση. Μέχρι και το 30% των ασθενών με ψωρίαση έχουν ή θα αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα, στην οποία επηρεάζονται επίσης οι αρθρώσεις, προκαλώντας εξουθενωτικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία και μη αναστρέψιμη βλάβη των αρθρώσεων. Η ψωρίαση συνδέεται επίσης με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η κατάθλιψη. 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5