1821 Digital Gallery
Αιμορροΐδες: γιατί να υποφέρεις;
ΤΕΥΧΟΣ 565

Αιμορροΐδες: γιατί να υποφέρεις;

Oι περισσότεροι νιώθουν άβολα να συζητήσουν για το πρόβλημα και να αναζητήσουν λύσεις

Εξαιρετικά ενοχλητικές και επώδυνες μπορεί να γίνουν οι αιμορροΐδες, οι οποίες υπάρχουν φυσιολογικά σε όλους τους ανθρώπους. Ο ρόλος τους είναι να βοηθούν τον πρωκτικό σφιγκτήρα στη σύγκλειση του πρωκτού, προκειμένου να συμβάλλουν στην εγκράτεια των κοπράνων. Όταν όμως οι ιστοί που τις συγκρατούν ερεθιστούν ή διογκωθούν και χαλαρώσουν γίνονται παθολογικές, προκαλούν πόνο και συχνά αιμορραγία.

Παρότι το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από αιμορροϊδοπάθεια είναι ιδιαίτερα υψηλό, οι περισσότεροι νιώθουν άβολα να συζητήσουν για το πρόβλημα και να αναζητήσουν λύσεις.

Αίτια και συμπτώματα

Στατιστικά, η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν ξεπεράσει τα 40. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν ερεθισμό, πόνο, πρωκτικό κνησμό, αιμορραγία, έκκριση βλέννης, ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση, αίσθημα ατελούς αφόδευσης. Ο πόνος μπορεί να γίνει ιδιαίτερα οξύς, όταν προκύψει θρόμβωση των αιμορροΐδων. Παρόλα αυτά η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη παρά μόνον αν οι παθολογικές αιμορροΐδες μολυνθούν και οδηγήσουν σε απόστημα ή/και συρίγγιο.

Σχετικα
Κορωνοϊός: Η προστασία των mRNA εμβολίων διαρκεί περισσότερο
Κορωνοϊός: Η προστασία των mRNA εμβολίων διαρκεί περισσότερο

Σύμφωνα με τον γενικό χειρουργό Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο - Διευθυντή της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr), περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση της πάθησης είναι όσοι ταλαιπωρούνται από χρόνια δυσκοιλιότητα και οι εγκυμονούσες –τόσο λόγω της δυσκοιλιότητας που πολλές φορές παρατηρείται κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και λόγω της πίεσης που ασκείται κατά τον τοκετό– και η αιτία κρύβεται στην άσκηση πίεσης στην περιοχή του πρωκτού. Επίσης, αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αιμορροϊδοπάθειας έχουν οι ηλικιωμένοι, όσοι ταλαιπωρούνται από έντονο βήχα, σηκώνουν βαριά αντικείμενα και περνούν πολύ χρόνο στη λεκάνη της τουαλέτας.

image

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος

Σχετικα
13 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα τα εμβόλια Pfizer για παιδιά 5-11 ετών
13 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα τα εμβόλια Pfizer για παιδιά 5-11 ετών

Οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών, το ποσοστό των οποίων μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 50%. «Ο λόγος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η αύξηση της πίεσης που ασκείται στο ορθό και το περίνεο, εξαιτίας του βάρους του εμβρύου. Ένας άλλος λόγος είναι η κατά περίπου 40% αύξηση του κυκλοφορούντος όγκου αίματος, γεγονός που καταπονεί τόσο τις αρτηρίες όσο και τις φλέβες των εγκύων. Η αλλαγή των ορμονικών επιπέδων κατά τη διάρκεια της κύησης, εξαιτίας της χαλάρωσης των ιστών που προκαλούν χαλάρωση των ιστών, συμπεριλαμβανομένων των φλεβών, με αποτέλεσμα αυτές να τείνουν να διογκώνονται, αποτελεί άλλον ένα παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της πάθησης» σημειώνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Πρόληψη

Επειδή η κύρια αιτία της αιμορροϊδοπάθειας είναι η δυσκοιλιότητα, οι σωστές διατροφικές συνήθειες μπορεί να αποτελέσουν ασπίδα ενάντια στην εμφάνισή της. Αντίθετα οι μη ισορροπημένες διατροφικές επιλογές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και ιδίως η χαμηλή σε φυτικές ίνες, απαραίτητα λιπαρά όπως τα ωμέγα-3, μικρο-ιχνοστοιχεία συμπεριλαμβανομένου του ψευδάργυρου και του χρωμίου, και η υψηλή σε κατανάλωση ζωικών προϊόντων και αλκοόλ διατροφή.

Ειδικότερα, η πλούσια σε ίνες (ή συμπληρώματα φυτικών ινών), φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως αλλά και νερού/φυσικών χυμών διατροφή είναι καταλυτικός παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Αυτές οι υγιεινές επιλογές θα πρέπει να συνοδεύονται με περιορισμό των κορεσμένων λιπών, του αλκοόλ, του κόκκινου κρέατος και των ραφιναρισμένων υδατανθράκων, αλλά και με αποφυγή τροφών που επιδεινώνουν τις αιμορροΐδες (π.χ. πικάντικα φαγητά). Βέβαια, ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης αποτελούν την ολοκληρωμένη λύση για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση αυτής της αιτίας πρόκλησης της νόσου.

Θεραπεία

Παρότι δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι συμπτωματικές αιμορροΐδες βελτιώνονται με το πέρασμα του χρόνου, αρκετές φορές ακολουθούν την αντίθετη πορεία, με συνέπεια η χειρουργική επέμβαση να είναι αναπόφευκτη. Και σε αυτές όμως τις περιπτώσεις δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς οι σύγχρονες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας είναι ανώδυνες, αποτελεσματικές και προσφέρουν άριστα αποτελέσματα.

Μια εξ αυτών είναι η μέθοδος υπερήχων, που ενδείκνυται για όλες τις αιμορροΐδες που προκαλούν προβλήματα. Μάλιστα το νέο ασύρματο μηχάνημα υπερήχων TRILOGY έχει φέρει πραγματική επανάσταση στη θεραπεία των αιμορροΐδων. Πρόκειται για μια αναίμακτη και κυρίως ασφαλή μέθοδο, γεγονός που αποδεικνύεται από την απουσία καταγεγραμμένης σοβαρής επιπλοκής μετά τη χειρουργική αποκατάσταση της αιμορροϊδοπάθειας με τη χρήση υπερήχων.

«Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά, και στα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγεται και η άμεση έξοδος του ασθενή από το νοσοκομείο. Η μέθοδος προσφέρει μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα, με τον ασθενή να είναι απόλυτα απαλλαγμένος από τα συμπτώματα της πάθησης.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας με τις νέες, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους είναι σε θέση και ήδη έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να θεραπευτούν οριστικά. Σιγά-σιγά γίνεται συνείδηση ότι αυτές οι επεμβάσεις δεν είναι πια επώδυνες, οπότε δεν υπάρχει πια κανένας λόγος καθυστέρησης απαλλαγής από τα ενοχλητικά συμπτώματα της πάθησης» καταλήγει ο Δρ.Αναστάσιος Ξιάρχος.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5