Health & Fitness

Στρες στην πόλη: 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν ψυχική πίεση

Έρευνα αποτυπώνει την ένταση της καθημερινότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέα έρευνα δείχνει ότι 7 στους 10 πολίτες βιώνουν στρες στις πόλεις, με μετακινήσεις, ηλικία και οικονομικά να επιβαρύνουν την ψυχική υγεία.

Η καθημερινότητα στις μεγάλες πόλεις φαίνεται να επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία των πολιτών, με το στρες να αποτελεί πλέον κυρίαρχο στοιχείο της αστικής ζωής.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Uber και την επιστημονική επιμέλεια της ΕΠΑΨΥ, αναδεικνύοντας το στρες ως κεντρικό στοιχείο της καθημερινότητας των πολιτών.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι της Αθήνα και της Θεσσαλονίκης, σκιαγραφώντας μια πραγματικότητα όπου η ψυχική πίεση αποτελεί τον κανόνα. Συγκεκριμένα, το 69% δηλώνει ότι βιώνει μέτρια επίπεδα στρες, ενώ ένα επιπλέον 15% αναφέρει υψηλά επίπεδα επιβάρυνσης.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το στρες δεν οφείλεται σε έναν μόνο παράγοντα, αλλά σε μια συσσώρευση καθημερινών πιέσεων. Παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η διάρκεια των μετακινήσεων και η οικονομική κατάσταση επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα άγχους.

Ιδιαίτερα οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με τους άνδρες, ενώ οι νεότερες ηλικίες, 18 έως 34 ετών, καταγράφουν τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Οι φοιτητές ξεχωρίζουν ως η ομάδα με το υψηλότερο στρες, την ώρα που χαμηλότερα επίπεδα εντοπίζονται σε άτομα ηλικίας 44–55 ετών και στους συνταξιούχους.

Στον τομέα των μετακινήσεων, καθοριστικό ρόλο δεν παίζει τόσο το μέσο, όσο η αβεβαιότητα και οι καθυστερήσεις. Το 41% δηλώνει ότι συχνά αγχώνεται λόγω καθυστερήσεων, ενώ όσοι μετακινούνται πάνω από μία ώρα ημερησίως εμφανίζουν αισθητά αυξημένα επίπεδα στρες.

Η συνολική εικόνα αναδεικνύει μια καθημερινότητα γεμάτη μικρές αλλά συνεχείς πιέσεις, με ορισμένους λιγότερο ορατούς παράγοντες να επηρεάζουν επίσης την ψυχική υγεία.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που διαμορφώνουν το αστικό στρες, προκειμένου να σχεδιαστούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στο πεδίο των μεταφορών, ήδη γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως επισημάνθηκε και στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μέσα από τη χρήση δεδομένων, τον επανασχεδιασμό δρομολογίων και την ενίσχυση του στόλου από τον ΟΑΣΑ, καταγράφονται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης στις αστικές συγκοινωνίες, με στόχο την αποσυμπίεση της καθημερινής μετακίνησης των πολιτών.