Health & Fitness

Απλώς βάλ’ το!: Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού - 13 Φεβρουαρίου

Εκδηλώσεις ενημέρωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
profylaktiko

Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού η 13η Φεβρουαρίου με εκδηλώσεις πρόληψης από τον HIV

Με το μήνυμα «Απλώς βάλ’το!»τα Κέντρα Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας «Checkpoint» και το AIDS Healthcare Foundation γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Προφυλακτικού, όπως έχει οριστεί η 13η Φεβρουαρίου.

Η διεθνής αυτή ημέρα αποτελεί μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε τη σημασία του προφυλακτικού, ενός από τα πιο αποτελεσματικά και οικονομικά αποδοτικά εργαλεία πρόληψης του HIV, άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων και ανεπιθύμητων κυήσεων.

Η αύξηση των διαγνώσεων ΣΜΛ παγκοσμίως δεν αποτελεί μυστήριο - είναι το αποτέλεσμα της μη προτεραιοποίησης της πρόληψης. Η αναστροφή αυτής της τάσης δεν απαιτεί νέες επιστημονικές καινοτομίες, αλλά πολιτική βούληση, διαρκείς επενδύσεις και συνεχή δέσμευση ώστε τα προφυλακτικά και τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης να είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όσα άτομα τα χρειάζονται.

«Ο HIV παραμένει ένα σημαντικό και επίκαιρο ζήτημα δημόσιας υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη - ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία - ενώ τα υψηλά ποσοστά ΣΜΛ, συμπεριλαμβανομένης της σύφιλης, αποκαλύπτουν τις συνέπειες της παραμέλησης της πρόληψης», δηλώνει ο Daniel Reijer, επικεφαλής του AHF Europe. «Τα προφυλακτικά λειτουργούν, ωστόσο οι υψηλές τιμές, οι φόροι, η περιορισμένη πρόσβαση και οι ανεπαρκείς προσπάθειες προώθησης τα καθιστούν απρόσιτα. Για την καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας, τα προφυλακτικά πρέπει να είναι προσβάσιμα, ευρέως διαθέσιμα, να προωθούνται ενεργά και να συμπληρώνονται από ένα μάθημα ολιστικής σεξουαλικής αγωγής».

Εκδηλώσεις του Checkpoint για τη Διεθνή Ημέρα Προφυλακτικού

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Προφυλακτικού συνδυάζει τη διασκέδαση, τη δημιουργικότητα και την ενημέρωση, ενισχύοντας το μήνυμα ότι η πρόληψη της σεξουαλικής υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμη, χωρίς στιγματισμό.

Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, το Athens Checkpoint διοργανώνει πάρτι στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3), από τις 20:00 ως τις 00:00, με δωρεάν είσοδο, μουσική από το PJ Mugiwara και την Carnival Queen και dragshow από τη Χράζα. Αντίστοιχα, το Thessaloniki Checkpoint θα κάνει ανοιχτό πάρτι την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, από τις 20:00, στο MicroBar (Ειρήνης 10). Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, το προσωπικό των κέντρων πρόληψης και σεξουαλικής υγείας θα διανέμει δωρεάν προφυλακτικά, ενώ στην Αθήνα θα διενεργούνται και δωρεάν, γρήγοροι έλεγχοι για HIV, σύφιλη και ηπατίτιδα B & C.

Η πρόληψη στο επίκεντρο

Σημειώνουμε πως πλέον η Ελλάδα διαθέτει και ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο στη φαρέτρα της πρόληψης, την προφυλακτική αγωγή για τον HIV, PrEP. Η PrEP είναι αγωγή κατά την οποία ένα χάπι, που λαμβάνεται σε καθημερινή βάση ή εναλλακτικά πριν/μετά από κάθε σεξουαλική επαφή, προστατεύει από την έκθεση στον HIV σε ποσοστό περίπου 99%. Απευθύνεται σε άτομα που είναι αρνητικά στον HIV, με στόχο να παραμείνουν αρνητικά.

Η PrEP συμπληρώνει τα ήδη διαθέσιμα εργαλεία πρόληψης και «ελέγχου» του HIV, όπως το προφυλακτικό, την προφυλακτική αγωγή μετά από πιθανή έκθεση (PEP), την τακτική εξέταση και την τήρηση της αντιρετροϊκής αγωγής από τα άτομα που ζουν με τον HIV, ώστε να μην μπορούν να τον μεταδώσουν. Η αγωγή PrEP διατίθεται δωρεάν στην Ελλάδα μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY