Health & Fitness

Παρμεζάνα, κρύες πατάτες και… ποπ κορν: Τα «απίθανα» fitness foods που έγιναν μόδα

Αν έχεις βαρεθεί τα κλασικά post-workout σέικ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει μία... υπερδύναμη στον κόσμο της τηγανητής πατάτας
© Unsplash

Παρμεζάνα, κρύες πατάτες και… ποπ κορν: Τα «απίθανα» fitness foods που έγιναν μόδα

Αν έχεις βαρεθεί τα κλασικά post-workout σέικ και τις μπάρες που θυμίζουν στόκο, το internet έχει νέα εμμονή: παρμεζάνα. Ναι, το σκληρό ιταλικό τυρί που τρίβεις στα μακαρόνια — τώρα εμφανίζεται ως “gym snack”, με influencers να το βαφτίζουν «καλύτερο από protein bar».

Στο επίκεντρο της τάσης βρίσκεται η Jessie Inchauspé (γνωστή ως Glucose Goddess), που —σύμφωνα με όσα αναφέρει— καταναλώνει μεγάλες ποσότητες παρμεζάνας, ενώ διατροφολόγοι στα social τη διαφημίζουν ως γρήγορη πρωτεϊνική λύση. Το επιχείρημα είναι απλό: περίπου 10g πρωτεΐνης ανά 25g και, επειδή είναι ζυμωμένο προϊόν, «δουλεύει» και υπέρ του μικροβιώματος.

Εδώ μπαίνει και η επιστήμη: στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι Ιταλοί ερευνητές εντόπισαν βακτήριο στην παρμεζάνα (Bifidobacterium mongoliense) που φαίνεται να αντέχει στο στομαχικό οξύ και να “πιάνει” στο έντερο. Από την άλλη, ειδικοί αθλητικής διατροφής βάζουν αστερίσκο: η παρμεζάνα δεν είναι light (υψηλές θερμίδες/λίπος και αρκετό αλάτι), άρα είναι καλή επιλογή «ως ιδέα», όχι ως καθημερινή υπερβολή.

Και δεν σταματά εκεί. Η λίστα με τα «απρόσμενα» fitness τρόφιμα που αναφέρει το άρθρο μοιάζει με σνακ-συρτάρι:

Κρύες βραστές πατάτες: Όχι για το vibe, αλλά γιατί όταν οι πατάτες μαγειρευτούν και μετά κρυώσουν, αλλάζει η δομή του αμύλου και η αύξηση του σακχάρου μπορεί να είναι πιο ήπια, άρα η ενέργεια να έρχεται πιο «σταθερά». Με λίγο αλάτι, τις προτιμούν και endurance τύποι για αναπλήρωση νατρίου.

Μέλι: Εκτός από γρήγορη ενέργεια (σάκχαρα), συνδέεται και με πιθανή μείωση δεικτών φλεγμονής μετά από έντονη άσκηση — άρα λιγότερο «πιάσιμο» σε κάποιες περιπτώσεις.

Σοκολατούχο γάλα: Παλιό αλλά τίμιο. Το άρθρο το παρουσιάζει ως καλό post-workout ρόφημα γιατί δίνει υγρά, ηλεκτρολύτες, πρωτεΐνη και έξτρα υδατάνθρακες.

Αλατισμένο ποπ κορν: Αν είναι air-popped και όχι βουτηγμένο στο βούτυρο, δίνει εύπεπτους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ενώ αναφέρεται και για τα αντιοξειδωτικά του.

Πηγή: WSJ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY